SECRETELE româncei ARESTATE într-o afacere de SPIONAJ Moscova-București-Washington. „Conexiunea” cu România a femeii care gestiona exporturile rusești de energie - BĂNUIELILE FSB
- Alecu Racoviceanu
- 22 iunie 2018, 23:03
Citiți amănunte în exclusivitate despre cea mai încâlcită afacere internațională în care a fost prinsă România în ultimii ani: afacerea de spionaj de la Moscova.
O intrigă de spionaj fără măcar o femeie frumoasă e ca un banc fără poantă. Povestea de astăzi e despre spionaj, despre o femeie frumoasă, al cărei chip gânditor vă privește deopotrivă de pe siteuri europene, rusești și americane, și despre afaceri de miliarde de dolari. Sau euro, depinde din ce bancă națională privești acest thriller.
În poveste apar servicii secrete de tot felul, dar nominalizați de scenariști până acum sunt rușii de la FSB, americanii de la CIA și românii, prin Serviciul de Informații Externe, acuzat direct, prin intermediul presei oficiale de la Moscova că a penetrat planurile Kremlinului de a își extinde afacerile cu energie în afara Rusiei. Să le extindă unde? Cel mai probabil în Europa.
SIE e acuzat pe canalele oficiale de informare ale Moscovei că ar colabora în acest caz cu americanii, sugerându-se, practic, că în războiul economic dus la această oră între Europa și SUA, primii au un aliat activ, Rusia. Așa o fi? În discuție apar apoi și doi oligarhi ai energiei, amândoi din apropierea lui Vladimir Putin, dar cu rădăcinile averilor în anii privatizărilor făcute de Boris Elțîn.
Dar am uitat de unde am plecat. Ah, da, de la frumoasa îngreunată de gânduri și cu ochi senini ca un sunet de balalaică...
Țurcan. Carina Valerievna Țurcan
Marți 19 iunie, o știre de pe agenția rusească TASS a îngălbenit ecranele televiziunilor de știri din toată lumea: o rusoaică a fost arestată la Moscova pentru spionaj în favoarea mai multor țări occidentale, dar nominalizată era doar România. Am folosit pentru această parte a poveștii mele informații venite prin TASS sau Interfax pentru că ele ne arată care sunt informațiile oficiale ale celor care administrează cazul, rușii, ele conțin intriga la care au lucrat agenții/scenariștii lor. În astfel de știri trebuie să citești printre rânduri, pentru că, de obicei, comunicatele și informațiile ”pe surse” în cazurile de spionaj ascund chei exploatate de diplomați.
Astfel, din primul comunicat aflăm că pe 15 iunie a fost arestată Carina Țurcan, în vârstă de 44 de ani, membră a consiliului de administrație al celei mai mari societăți de distribuție de energie din Rusia, Inter Rao. Mandatul a fost emis de judecătorii din Lefortovo, Moscova, la cererea Departamentului de Investigații – Serviciul de securitate economică al FSB, principalul serviciu secret al Federației Ruse.
Două ”surse apropiate anchetei” ne arată, prin informațiile furnizate celor două agenții, turnura care se dorește a fi imprimată dosarului. Prima sursă spune că informațiile secrete vizau unele operațiuni viitoare ale Rusiei în domeniul energiei, ce urmau să se desfășoare în afara granițelor. Gândul fuge imediat la operațiuni în Uniunea Europeană, pentru că în această primăvară Vladimir Putin a avut întâlniri cu Emmanuel Macron și cu Angela Merkel, amândoi supărați că nu au reușit să rezolve problema taxelor impuse de Donald Trump. Concret, la forumul economic de acum trei săptămâni, Rusia a făcut propuneri clare pentru a găsi soluții comune cu UE la ”problema” Trump. Liderii europeni au ezitat să se asocieze cu Rusia, dar acum agenții FSB care scurg informații din cazul ”Țurcan” sugerează altceva.
O altă sursă citată merge mai departe și nominalizează SIE drept beneficiar al informațiilor și, din câte colaborări o avea acest serviciu românesc, e amintită numai cea cu americanii de la CIA. Adică beneficiarul final al informațiilor erau americanii, nu partenerii noștri europeni.
Izbucnirea publică a dosarului, 19 iunie, este și ea interesantă. Toată presa din lume e cu ochii pe Rusia, datorită Campionatului mondial de fotbal, se aștepta de luni bune un răspuns rusesc la scandalul otrăvirii spionului din Anglia, iar la Kremlin se desfășoară negocieri interesante pentru o întâlnire Donald Trump – Vladimir Putin, discuțiile ajungând în momentul în care consilieri americani vizitează capitala Rusiei.
Și dacă informațiile ”pe surse” se vor dovedi neadevărate și americanii nu au aflat de la SIE de noile proiecte de ajutor energetic pentru UE, ce prilej mai bun de a afla de ele decât prin intermediul unui scandal de spionaj? Acum, când se vor întâlni, cei doi mari vor cunoaște ce alternative au fiecare dacă nu se înțeleg.
Un ministru sacrificat
Pe 15 iunie, FSB a organizat percheziții acasă și la biroul Carinei Țurcan. Femeia a fost ridicată, audiată și reținută. La audieri a negat orice acuzație. Imediat presa rusă a aflat că sursa informațiilor transmise de Țurcan ar fi fost Veaceslav Kravcenko, ministru adjunct la Energie, tocmai ministerul care opera dezvoltare în străinătate a noului proiect. Kravcenko e martor în dosar, el spunând că nu știa ce a făcut femeia cu informațiile.
Semnalul că se discută serios despre implicarea spionajului românesc în dosar a fost dat de faptul că TASS a cerut imediat Ambasadei României în Rusia să comenteze arestarea Carinei Țurcan. Apoi a venit și o confirmare, de la ministrul nostru de Externe, care a cerut o informare completă de la diplomații români și a oferit celei arestate disponibilitatea de sprijin consular, dacă el va fi cerut de ea sau de familie.
Carina Valerievna Țurcan este cetățean român și rus, dar cetățenia rusească este acum pusă în discuție, pentru că, potrivit presei de acolo, ea are două proprietăți în Moscova, un apartament central și o vilă în suburbii, dar problema ar fi că nu are nicio proprietate în zona Volokolamsk, unde și-a obținut cetățenia rusă, în 2008.
Acum a apărut un expert rus – nici măcar Agerpres-ul nostru nu ne spune în ce anume e expert – care citește cazul într-o altă ”cheie”. Bătălia s-ar da între un oligarh rus cu mare trecere acum la Kremlin, Igor Ivanovici Secin, președintele gigantului ROSNEFT, care și-ar dori controlul și asupra Inter RAO, Carina Țurcan fiind ostilă acestei preluări.
O asemenea preluare nu e ușoară, RAO fiind condus de Boris Kovalciuc, fost consilier al lui Dmitri Medvedev, tatăl său fiind Iuri Kovalciuc, numit de presa americană ”bancherul lui Putin”, conducătorul Bank of Russia. Iuri este pe lista de embargou decisă de americani după 2014, când s-a anexat forțat Crimeea.
În sprijinul acestei ipoteze ar veni și faptul că Țurcan este nu doar membră a consiliului de administrație al RAO ci și șefa Biroului de tranzacționare, adică se ocupa de exportul de energie, RAO având exclusivitate pe acestă activitate în Federația Rusă. Aceste exporturi acopereau și partea ocupată din Ucraina, un alt punct de interes pentru spionaj, fiind important ce și cât ajutor dă Rusia teritoriului anexat forțat.
Iubitul care construiește centrale nucleare
Fac ce fac și mă îndepărtez de frumoasa acuzată de spionaj, dar informațiile de context sunt în astfel de cazuri mai importante decât firul principal al poveștii.
Carina s-a născut în Republica Moldova, dar a renunțat de curând la cetățenia moldovenească. Citez dintr-un decret semnat de președintele Nicolae Timofti, din 21 iunie 2016: ”Președintele Republicii Moldova permite retragerea cetățeniei Republicii Moldova la următoarele persoane:” și urmează o listă de 146 de nume, dar, la poziția 135, scrie: ”Țurcan Karina, s-a născut în 1974 în Republica Moldova, cu reședința în Federația Rusă cu fiul său Andrey Tsurkan care s-a născut în 2003, în Republica Moldova.”
Femeia a urmat cursurile Universității Independente Internaționale din Moldova și apoi obține o diplomă MBA de la Consorțiul spaniol de universități IUP.
La RAO a condus, pe rând, Direcția geografică Moldova-Ucraina-România (2010-2011), Divizia Europa (2011-2012) și, din 2012 este membră a CA și șefa Biroului de tranzacționare.
Fac aici o paranteză. În 2016, când a pierdut cetățenia moldovenească, ea a condus o echipă de negociere a exporturilor de energie din Rusia pentru Moldova și România. Cei cu care s-a întâlnit atunci cu ea își amintesc acum că negocia dur, interesând-o doar maximizarea profiturilor rusești din leii moldovenești și cei românești. Tot în paranteza asta notez și că Țurcan a lăsat în Moldova peste 15 firme înregistrate fie pe numele ei fie la adresa sa de domiciliu, toate cu legături cu activitatea în energie. Una a avut un faliment costisitor în instanță.
Din datele oficiale reiese că a primit vreo trei distincții oficiale, dar mai importante acum sunt alte informații. Tot în prima știre a agențiilor oficiale rusești se spune că informațiile secrete ar fi fost transmise prin intermediul unui afacerist cu foarte bune relații cu serviciile românești. Tot ”pe surse”.
Mai aflăm și că ea s-a ocupat în Moldova și de administrarea centralei electrice de la Cuciurgan, Moldavskaia Gress, cea mai mare din țara soră de dincolo de Prut.
În 2008, la Galați s-a efectuat un experiment ciudat. Orașul a fost decuplat de la sistemul național de energie și conectat la cea furnizată de centrala aflată în Transnistria! Intermediar era o firmă cu acționariat englezesc (un off-shore) cu un singur angajat, moldoveanul Victor Drighenici. Experimentul a eșuat, acum orașul cu tei de pe Dunăre este alimentat de români.
După 10 ani, presa din Rusia scrie că iubitul Carinei Țurcan este un bărbat de 56 de ani, Victor Drighenici. El a lucrat în RAO, dar acum este pe cont propriu, construind diverse obiective pentru Ministerul rus al Apărării sau centrale nucleare în China și India.
Victor din povestea Carinei este cel din firma de intermediere din 2008!
Victor și o operațiune ”nevictorioasă”
În iunie 2006, se înregistra în România firma Inteltra srl, al cărei administrator era Victor Drighenici, acționar fiind Unitrade Services LLP, din Londra, care a și vărsat 600.000 de dolari pentru afaceri în România. Evenimentul Zilei a mers, în 2007, pe urmele acestei afaceri, de fapt un export de intermediari dinspre RAO. Firma se înregistrează la ANRE și devine furnizor de energie în România și accesează mai multe afaceri bănoase, importă cărbune din Rusia și Ucraina, cumpără curent electric, dar apoi dispare subit. Românii nu păreau interesați atunci de ”comerțul” cu energie cu rușii.
Ce mai e de spus, acum, când cazul e la început? Carina are mandat de arestare până pe 13 august, 60 de zile, Pe 28 iunie are posibilitatea contestării arestului la o instanță superioară.
Frustrant în astfel de cazuri este că nu vom afla curând dezlegarea fiecărui mister.