Se vinde şi vila lui Ceauşescu

Se vinde şi vila lui Ceauşescu

A descoperi tainele unor clădiri istorice precum Castelul Teleki, Castelul Pogany, Cula Greceanu sau Vila de la Predeal a lui Ceaușescu în calitate de proprietar, nu doar de vizitator ar putea părea un simplu joc al imaginației. Acum însă, Artmark Historical Estate, divizia Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice și de artă, oferă publicului ocazia de a oferta și de a achiziționa clădiri care, cu sute de ani înainte, erau însufleţite de figuri marcante ale istoriei naționale. Astfel, povestea reședințelor nu se pierde și nici nu va mai fi uitată, noii proprietari având șansa de a-și inscripţiona numele în tablele istoriei românești.

Portofoliul Artmark Historical Estate prezintă monumente istorice clasate atât în grupa A - de valoare naţională și universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cât și în grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu). Cea mai renumită reședință neclasată din catalog este Vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Vila construită încă din 1927, devine în anii ´50 prima reşedinţă din Predeal a lui Nicolae Ceauşescu, încă de pe vremea când era ministru adjunct al Ministerului Apărării Naţionale şi şef al Direcţiei Superioare Politice a Armatei. Zona în care este amplasată vila este cea a locuinţelor de protocol, în apropiere aflându-se și vila de protocol folosită de fostul șef al statului, Traian Băsescu.

Castelul Teleki din Dumbrăvioara (județul Mureș) este unul dintre cele mai fastuoase monumente lăsate moștenire peisajului ardelenesc. Construcția, care respectă cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept reședință familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate familii transilvănene a secolelor XVIII-XIX. Castelul era renumit pentru parcul dendrologic în stil britanic, heleșteul și terenul de călărie, care atrăgeau oaspeți precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii sau regele bulgar Ferdinand I. Pontețialul acestui monument de clasa A este considerabil, Castelul Teleki putând fi transformat într-un castel de vânătoare sau într-un complex turistic istoric, atrăgând turiști din întreaga lume.

Una dintre cele mai spectaculoase monumente istorice din portofoliul Artmark Historical Estate este Cula Greceanu de la Măldărești-Vâlcea, cea mai veche culă din România (casă fortificată în formă de turn, ridicată de boierii olteni ca măsură de apărare împotriva otomanilor). Sub bolți, celebra scriitoare și figură a neobizantismului românesc, Olga Greceanu, urmașa stăpânilor culei, a pictat în 1936 fresce ale familiei Măldărescu ce înfățișează întreaga istorie a familiei de boieri. Remarcată pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosită în producţiile cinematografice românesti, aici turnându-se filme ca „Drumul Oaselor” şi  „Iancu Jianu Haiducul”. De asemenea, Cula Greceanu este un punct turistic de importanță națională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai multe informații despre comorile arhitecturale ale României, portofoliul actual al Artmark Historical Estate, precum și despre acțiunile propriu-zise de conservare a patrimoniului cultural românesc  și opțiunile de investiție în astfel de clădiri, veți afla miercuri, 28 ianuarie, ora 19.00, la evenimentul de lansare al diviziei Artmark de la Palatul Cesianu-Racoviță.