Editura Evenimentul si Capital

Scriitorul Mario Vargas Llosa debutează ca actor la 78 de ani

Autor: | | 0 Comentarii | 52 Vizualizari

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul Premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.

Renumitul scriitor sud-american debutează ca actor în spectacolul „Los cuentos de la peste", regizat de el însuşi, inspirat din „Decameronul", scris de italianul Giovanni Boccaccio, informează lefigaro.fr. Cu această ocazie, Mario Vargas Llosa a vorbit şi despre terorism, pe care îl consideră "o ciumă a epocii noastre", care „ia mai multe forme, religioase şi politice".

Cu acest spectacol de teatru, romancierul peruan va urca pe scenă pentru prima dată în calitate de actor principal. El a mai fost prezent pe o scenă de teatru, dar cu ocazia unei serii de lecturi, pe care le-a susţinut în campania de promovare a reprezentanţiei sale teatrale din 2006, ce a fost inspirată din „Odiseea" lui Homer.

În spectacolul „Los cuentos de la peste", inspirată din cele 100 de nuvele incluse în „Decameronul" lui Boccaccio, Mario Vargas Llosa interpretează rolul unui nobil din secolul al XIV-lea. Scriitorul consideră că această experienţă artistică este una „terifiantă".

„Sunt emoţionat, foarte emoţionat, terorizat, speriat, panicat, mă întreb în fiecare zi dacă nu cumva ideea de a mă lansa în acest proiect reprezintă o adevărată nebunie, dar, în acelaşi timp, este atât de stimulant, interesant, este o experienţă atât de nouă şi care mă întinereşte", a spus el.

„Unele dintre nuvele sunt adaptate cu multă libertate, fără a fi total fidele originalului, prin decuparea poveştilor, uneori alungindu-le, alteori adăugând sau făcând să dispară anumite personaje", a precizat scriitorul într-o conferinţă de presă.

Scena de la Teatro Real din Madrid a fost amenajată pentru a reprezenta Villa Palmieri şi grădina ei, în care ducele Ugolin şi patru alte personaje se izolează, încercând să scape de epidemia de ciumă neagră care a cuprins Florenţa în 1348. Scriitorul sud-american interpretează rolul ducelui Ugolin, care va încerca să scape de această catastrofă, cel puţin pe plan spiritual, spunând poveşti. Acest fapt nu va împiedica însă ciuma să cuprindă întreaga Europă.

Deşi povestea originală a acelei nuvele din „Decameron" este veche de mai multe sute de ani, Mario Vargas Llosa a ţinut să sublinieze rezonanţa ei contemporană. „Terorismul este un flagel al timpurilor noastre", a spus scriitorul, potrivit căruia cultura "este o armă extraordinară pe care o avem pentru a ne apăra în faţa adversităţii".

„Lumea continuă să cunoască ciume" şi „terorismul, de exemplu, este o ciumă a epocii noastre (care) ia mai multe forme, religioase şi politice", a adăugat el. „Teroristul, într-o anumită manieră, este marele protagonist al secolului al XXI-lea prin prisma atenţiei pe care o generează", a completat Mario Vargas Llosa.

Scena treatrului madrilen care găzduieşte acest spectacol de teatru a fost complet transformată cu această ocazie, pentru a ocupa locul central în sală, în mijlocul publicului. Spectacolul „Los cuentos de la peste" va avea loc între 28 ianuarie şi 1 martie, la Teatro Real din Madrid.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui e mort şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario s-a întors în Peru. Între 1950 şi 1952, el urmează cursurile unei şcoli militare din Lima - experienţa descrisă în primul roman, „Oraşul şi câinii" (1963).

În 1955, se căsătoreşte cu o mătuşă, provocând mare scandal în familie, şi divorţează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se căsătorească cu verişoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franţa ca profesor de spaniolă şi ziarist. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel Garcia Marquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa.

Scriitorul este tradus în limba română din 1970, iar editura Humanitas a inaugurat, în 2005, o serie de autor Llosa, care are, în prezent, peste 20 de titluri. Printre cele mai cunoscute cărţi ale lui Mario Vargas Llosa se numără: „Oraşul şi câinii", „Conversaţie la catedrală", „Casa Verde", „Pantaleon şi vizitatoarele", „Mătuşa Julia şi condeierul", „Războiul sfârşitului lumii", „Istoria lui Mayta", „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?", „Povestaşul", „Elogiu mamei vitrege" - încununate aproape toate cu premii literare.

Proza lui Mario Vargas Llosa este aceea a „realismului magic". Scriitorului Mario Vargas Llosa i-a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2010 pentru „cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistenţa individului, revolta şi eşecul său", potrivit Academiei Regale din Suedia.
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate