Editura Evenimentul si Capital

Scriitorii pușcăriilor, verificați de CSM

George Copos a fost unul dintre beneficiarii unor legi strambe privind liberarea conditionata
Autor: | | 1 Comentarii | 1134 Vizualizari

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea de verificări în legătură cu modul de aplicare a dispoziţiilor privind eliberarea condiţionată a deţinuţilor care au scris cărţi, precum şi sesizarea Ministerului Justiţiei pentru modificări legislative.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât: sesizarea Ministerului Justiţiei cu propunerea de a include în Regulamentul de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal aspectele reţinute în concluziile punctului de vedere al DLDC, cu observaţiile Comisiei; sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea unui control tematic cu privire la modul de aplicare a dispoziţiilor art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 254/2013 de către judecătorii de supraveghere a privării de libertate şi instanţele de judecată, eventualele probleme întâmpinate, precum şi pentru identificarea măsurilor care se impun a fi adoptate", se arată în soluţia CSM.

Verificări în alte state

Consiliul şi-a însuşit marţi punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios cu privire la propunerea de modificare a art. 96 din Legea 254/2013 şi observaţiile formulate de Comisia nr. 1 a CSM, referitoare la verificarea cunoştinţelor de tehnoredactare ale persoanei private de libertate, pentru situaţia în care aceasta urmează să-şi tehnoredacteze personal lucrarea cu caracter ştiinţific; declaraţia persoanei private de libertate în sensul că este autorul lucrării cu caracter ştiinţific; declaraţia privind faptul că editorul este persoana juridică română sau străină, dar cu practică în publicarea de lucrări ştiinţifice, legal constituită, având prevăzut în obiectul de activitate editarea de lucrări ştiinţifice.

De asemenea, CSM a decis şi efectuarea unui studiu de drept comparat de către Direcţia afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe în ceea ce priveşte existenţa în legislaţiile altor state a posibilităţii de liberare condiţionată în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate.

Autori prolifici

Persoanele aflate în detenţie au scris 157 de cărţi de la începutul anului 2014 şi până în iunie 2015, în vederea reducerii pedepsei şi eliberării condiţionate, potrivit unor informaţii transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor la solicitarea Agerpres.

Numărul cărţilor scrise în penitenciare a crescut faţă de anii anteriori, conform statisticilor ANP, care arată că în anii 2012 şi 2013 au fost redactate 97 de lucrări de către persoane private de libertate.

Conform Legii privind executarea pedepselor, art. 96, lit.f, "în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică publicată sau invenţie şi inovaţie brevetate". După ce în presă s-a semnalat că anumite lucrări scrise în penitenciar ar fi plagiate, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, anunţa recent că există mai multe propuneri de modificare a Legii privind executarea pedepselor. Scopul acestor schimbări legislative este, adăuga el, de a aduce clarificări referitoare la ce înseamnă caracterul ştiinţific al unor astfel de cărţi.

"Caracterul ştiinţific nu este uşor de stabilit. Există o dispută inclusiv în mediul universitar pe ce înseamnă ştiinţific în această materie. Există în analiză mai multe propuneri în momentul de faţă atât la Ministerul Justiţiei, la ANP, cât şi la Consiliul Superior al Magistraturii. (...) Cadrul legal în vigoare este din 2006 şi în mod cert este nevoie de aducerea lui în actualitate", arăta Cazanciuc.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate