Editura Evenimentul si Capital

SCANDALUL ȘCOLILOR ROMÂNEȘTI din Ucraina. Avocatul Poporului, apel către omologul său de la Kiev

Autor: | | 5 Comentarii | 556 Vizualizari

Avocatul Poporului din România va cere clarificări Ombudsman-ului din Ucraina în legătură cu adoptarea noii legi a educaţiei, care afectează învăţământul în limba maternă etnicilor români.

Avocatul Poporului se va adresa Împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificări cu privire la felul în care adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina va afecta comunitatea românească din această țară și dreptul la învățământ în limba română, se arată într-un comunicat al instituției, citat de Mediafax.


SCANDAL în UCRAINA. Școlile ROMÂNEȘTI, în PERICOL de DESFIINȚARE, în BUCOVINA. MAE român, REACȚIE DURĂ


Legea cea nouă desfiinţează, practic, sistemul de învăţământ în limba maternă. Comunitatea de etnici români din Ucraina, care numără circa 400 000 de persoane, va fi afectată.

„Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a drepturilor cetăţenilor români din Ucraina, astfel cum sunt acestea reglementate în art. 7 din Constituţia României privind românii din străinătate, art. 2 al Protocolului Adiţional nr. 1 din 20 martie 1952 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 14 din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, art. 8 din Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare şi art. 13 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina”, se arată în comunicat.


Scandalul ȘCOLILOR în limba ROMÂNĂ din UCRAINA. Românii cer ajutorul Înaltului comisar OSCE pentru minorități


Reamintim că, recent, legislativul de la Kiev a adoptat o nouă lege în privinţa educaţiei, care interzice şcolilor ruse, maghiare şi românești. Membrii acestor minorităţi naţionale vor mai putea să studieze la şcoală doar câteva materii în limbile materne. În schimb, comunitatea tătarilor crimeeni se va bucura de importante concesii.


ALERTĂ MAXIMĂ! UDMR cere preşedintelui UCRAINEI să nu promulge noua lege a Educaţiei

PROTEST al autorităților ROMÂNE față de adoptarea în UCRAINA a Legii Educației care discriminează minoritățile

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate