Românii din UCRAINA cer ajutorul Înaltului comisar OSCE pentru minorități, pentru a-și păstra DREPTUL de a învăța în limba ROMÂNĂ

Românii din UCRAINA cer ajutorul Înaltului comisar OSCE pentru minorități, pentru a-și păstra DREPTUL de a învăța în limba ROMÂNĂ

Comunitatea românească din Ucraina a adresat o scrisoare deschisă Înaltului comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale, Lamberto Zannier, solicitându-i ajutorul în problema îngrădirii dreptului minorităţii române de a studia în limba maternă, a relatat luni portalul BucPress.

Scrisoarea a fost înmânată în aceeaşi zi misiunii OSCE în regiunea Cernăuţi, conform sursei citate de Agerpres.

Potrivit textului scrisorii, unele „şcoli cu predare în limba română în localităţile româneşti din ţinut au câte 100-200 de ani şi au desfăşurat dintotdeauna - în toate perioadele - procesul de învăţământ în limba română, chiar şi în vremea regimurilor totalitare, şi nimeni nu a îndrăznit să anuleze limba maternă în şcoli pentru cetăţenii loiali". 

Reprezentanţii ONG-urilor şi presei de limba română din Ucraina consideră că art. 7 al noii legi a educaţiei - articol care vizează învăţământul în limbile minorităţilor naţionale - încalcă mai multe prevederi din Constituţia Ucrainei, ceea ce conduce la asimilarea lingvistică a minorităţilor naţionale din Ucraina. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„În Ucraina vor înceta să mai funcţioneze şcoli cu predare în limba minorităţilor naţionale, ceea ce este o încălcare brutală a (...) obligaţiilor internaţionale ale statului ucrainean în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale', se menţionează în mesaj. 

Etnicii români din Ucraina cer păstrarea şcolilor cu predare în limba română, în care să fie studiată, în acelaşi timp, într-o proporţie suficientă, şi limba ucraineană. 

Minoritatea română din Ucraina cere „insistent" înaltului comisar al OSCE pentru minorităţile naţionale să se implice în apărarea „drepturilor constituţionale ale cetăţenilor ucraineni vorbitori de limba română în etapa când legea votată de Rada Supremă (parlamentul unicameral) nu a fost încă semnată de preşedintele Ucrainei". 

Printre semnatari se numără Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, director general al editurii „Alexandru cel Bun", Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului cultural român „Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi, Aurica Bojescu, responsabilă a Asociaţiei interregionale „Comunitatea românească din Ucraina", Vasile Bâcu, preşedintele societăţii pentru cultura românească "Mihai Eminescu", Ilie T. Zegrea, preşedintele Societăţii scriitorilor români din Cernăţi, Nicolae Toma, preşedintele Societăţii jurnaliştilor români independenţi din regiunea Cernăuţi, Iurie Levcic, preşedintele Centrului bucovinean de artă pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale româneşti din Cernăuţi, Marin Gherman, preşedintele Centrului Media BucPress, Mircea Pilat, preşedintele Asociaţiei ştiinţifico-pedagogice "Aron Pumnul" din Ucraina etc. 

Potrivit Radio Cernăuţi, comunitatea românească din Cernăuţi s-a adresat în mod oficial şi guvernatorului regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk, cu rugămintea de a interveni în situaţia creată.

Dar, spre deosebire de guvernatorul Transcarpatiei, Ghennadi Moskal, care a declarat că noua Lege a Educaţiei îngrădeşte drepturile minorităţilor naţionale, guvernatorul regiunii Cernăuţi nu a reacţionat în niciun fel la adoptarea legii care vizează nemijlocit comunitatea românească din regiunea pe care o conduce, scrie sursa citată. 

Asociaţiile etnicilor români şi presa de limba română din regiunea Cernăuţi au adresat apeluri oficiale către împuternicitul parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului, Valeria Lutkovska, dar şi către toţi deputaţii din Rada Supremă care provin sau care reprezintă regiunea Cernăuţi în legislativul ucrainean, în speranţa că cineva va răspunde prin acţiuni concrete la aceste apeluri. 

Asociaţiile româneşti din Ucraina i-au solicitat preşedintelui Petro Poroşenko să blocheze prin veto legea învăţământului, adoptată de Rada Supremă la 5 septembrie. 

Românii din Ucraina au adresat o scrisoare deschisă la finele săptămânii trecute şi preşedintelui României, Klaus Iohannis, să intervină de urgenţă în situaţia creată în jurul şcolilor cu predare în limba română care ar putea fi lichidate în urma adoptării noii Legi a Educaţiei.

În apel, românii din Ucraina solicită preşedintelui Iohannis să intervină pe lângă autorităţile ucrainene pentru ca acestea "să-şi respecte angajamentele interne şi internaţionale privind dreptul minorităţilor naţionale la învăţământ în limba maternă, respectiv să-şi respecte angajamentele stabilite prin tratatul de bază încheiat între Ucraina şi România faţă de comunitatea românească"