Scandalul dezinfectanților: Revolta medicilor escaladează. Cum încearcă patronul Hexi Pharma să-și protejeze banii
- Dana Lascu
- 14 mai 2016, 00:00
După ce premierul Dacian Cioloș a dat ordin ca toate produsele Hexi Pharma să fie retrase din spitale, medicii atrag atenția că și alte biocide, de la alte firme, sunt în neregulă
În mai multe spitale din țară, așa cum Evenimentul zilei vă informa în ediția de ieri, chirurgii nu fac decât operațiile de urgență, după ce ordinul premierului Dacian Cioloș prin care se cere retragerea tuturor produselor Hexi Pharma a ajuns în unitățile sanitare. Dar nici produsele noi care le vin, nu le inspiră medicilor prea multă încredere. „Hexi Pharma avea avize pentru biocide. Ne aduc altele, și ele avizate. Ca să fim siguri că folosim ceva de calitate ce să facem? Să plătim noi analize la ICECHIM să ne verifice concentrația?”, ne-a spus un medic de la un spital bucureștean.
„Sunt și alte substanțe cu probleme”
Neîncrederea sa e susținută și de declarația managerului Spitalului „Sf. Maria” din Capitală. „Avem și alte firme cu la fel de grave probleme. (...) Am avut o perioadă în care am folosit o substanță, culmea, pe care o folosim tot noi când mergem în Germania, aceeași societate, numai că la noi (...) miroase altfel. Am constatat pe mâinile noastre, ale chirurgilor, după 7 - 8 ore de operații, nu aș fi vrut să le vedeți”, a spus, ieri, dr. Narcis Copcă. El susține că substanța ar fi fost alcool pur și că din acest motiv mâinile chirurgilor care o foloseau arătau „ca niște crocodili”.
Partea proastă e că situația nu poate fi remediată sustenabil până când nu e modificată legislația. „Din păcate, economia aceasta cu posiblitatea cumpărării pe internet cu prețul cel mai mic nu lasă loc de joacă, nu ai voie să cumperi decât cu prețul cel mai mic. Vă mărturisesc că am avut un produs cu acest tip, l-am refuzat, au făcut contestație, au câștigat și a trebuit să îl cumpărăm”, a mai spus Narcis Copcă.
Legea va fi schimbată
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au convenit, ieri, că legislaţia achiziţiilor publice din sănătate trebuie schimbată rapid, pentru a asigura un control eficient asupra produselor achiziţionate în spitale. „Standardizarea achizițiilor va conduce la dotarea unităților sanitare cu materiale conforme care nu pun în pericol viața oamenilor”, se arată în anunțul Administraţiei Prezidenţiale.
Premierul Dacian Cioloş a declarat, tot ieri, că directorul SRI, Eduard Hellvig, i-a prezentat deja o sinteză a informațiilor deținute de serviciu privind situația din spitale și notele pe care le-a transmis în ultimii ani autorităților. Separat de asta, „am decis să trimit raportul Inspecției Sanitare de Stat și la Parchet, să fie acolo, la dosar, cu celelalte informații pe care Parchetul le-a mai obținut”, a spus șeful Executivului, după ce și-a trimis Corpul său de control în inspecție inopinată la Ministerul Sănătăţii și la patru mari spitale din Capitală (Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan şi Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti), pentru a verifica documentele privind contractele de achiziţii.
Dosarul de insolvență Hexi Pharma: creanțe de 23,4 milioane de lei
Hexi Pharma Co SRL cere intrarea în insolvență pentru datorii de peste 23 de milioane de lei către mai mulți furnizori și către stat, în încercarea de a-și proteja pofiturile obținute.
FOTO: Documente publicate de Rise Project arată că în spatele celor două fi rme cipriote stă tot Condrea
Potrivit documentelor de la dosarul de pe rolul Tribunalului București, firma lui Dan Condrea este în incapacitate de plată. „Ne aflăm în imposibilitatea achitării unor creanțe certe, lichide și exigibile în valoare totală de 23.426.229 lei, reprezentând datorii către bugetul de stat și către mai mulți furnizori”, scriu reprezentanții Hexi Pharma în cererea de intrare în insolvență. Din aceleași documente rezultă, însă, că Hexi Pharma are datorii către două firme off shore din Cipru - Hatom Limited Limassol și Chemical & Pharmaceutical Sol LTD Nicosia – care se ridică la 20.551.723 euro. O serie de documente publicate de Rise Project arată că în spatele celor două firme cipriote stă tot Dan Condrea. El și tatăl său, Virgiliu Condrea, au fost cooptați în conducerea executivă a CPS Chemical & Pharmaeutical Solutions Limited din anul 2008. Cele două firme figurează ca furnizori ai Hexi Pharma. În esență, Condrea cumpăra dezinfectanți din Germania prin cele două firme cipriote, apoi le vindea la prețuri supraevaluate propriei societăți din România.
Citiți în ziarul nostru de luni o analiză cuprinzătoare a situației din spitalele românești, făcută de un grup de medici din specialități în care problema nosocomialității este pe primul loc