Scade factura la căldură!

Scade factura la căldură!

Potrivit unei hotărâri adoptate astăzi de Guvern, statul va acorda în 2014 garanţii în valoare de 50 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală.

Garanţiile au ca destinaţie creditele ce vor putea fi accesate de asociaţiile de proprietari pentru lucrări de eficientizare energetică a locuinţelor, se menţionează în Hotărâre.

"Sunt sprijinite asociaţiile de proprietari/persoane fizice care doresc să contracteze credite pentru reabilitarea termică dar întâmpină dificultăţi în accesarea finanţării necesare din cauza lipsei de garanţii, reducerea costurilor cu întreţinerea datorită reducerii consumurilor energetice din locuinţe", se menţionează în document.

"Programul, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), permite asociaţiilor de proprietari şi persoanelor fizice să contracteze, în anumite condiţii, credite avantajoase, garantate şi subvenţionate de stat, pentru executarea de lucrări de reabilitare termică. Creditele sunt destinate atât blocurilor de locuinţe, cât şi clădirilor de locuit individuale", mai scrie în Hotărâre. De la începutul programului, lansat în anul 2010, au fost acordate 22 de garanţii în valoare totală de peste 6,2 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Reabilitarea termică a clădirilor de locuit va conduce la îmbunătăţirea eficienţei energetice la utilizatorii finali şi stabilirea unei ţinte naţionale de minimum 9% privind economiile de energie", scrie în nota de fundamentare.

De asemenea, printr-o altă hotărâre dată astăzi de Executiv, s-a decis ca în 2014 să se acorde garanţii de 100 de milioane de lei pentru lucrări de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor.

Bani au aceeaşi destinaţie, de creştere a eficienţei enegetice a blocurilor, dar, de această dată, este vorba despre o finanţare care se realizează cu credite acordate cu garanţia statului şi subvenţionate de stat.

"Programul, derulat la nivelul MDRAP, este finanţat prin credite garantate şi subvenţionate de stat şi se adresează asociaţiilor de proprietari sau persoanelor fizice care execută lucrări de reabilitare structural-arhitecturală a anvelopei clădirilor de locuit", scrie în document.