Satul de Vacanța Mamaia, noua casă a migranților din Orient

Satul de Vacanța Mamaia, noua casă a migranților din Orient

Cel mai mare hotel din Satul de Vacanță din Mamaia s-a transformat în casă pentru migranții salvați zilele trecute de Garda de Coastă din mijlocul furtunii de pe Marea Neagră. Au fost 157, din Irak și Iran, pe o ambarcațiune cu care au navigat patru zile pentru a ajunge în România. Doar 41 au fost acceptați să rămână, ceilalți vor fi trimiși înapoi în țările din care au fugit. Alti 11 dintr-un lot mai vechi au fost cazați și ei în Satul de Vacanță.

Cei 52 de migranți sunt cazați în Casa Dobrogreană din Satul de Vacanță. Potrivit reprezentanților Serviciului de Imigrări, au drept de ședere de șase luni, timp în care își pot căuta de lucru. Însă nu pot părăsi județul Constanța. Sunt supravegheați, discret, de jandarmi. Datorită unui ONG, refugiații au hrana asigurată, trei mese pe zi. Însă scopul lor nu este să rămână în România. Au rude care îi așteaptă, în Anglia și în Germania.  Sunt numai familii, par oameni cultivați, mulți vorbesc limba engleză. Nu par să fi fost săraci. Recunosc, de altfel, că au vândut tot ce aveau, au dat fiecare câte cel puțin 6000 de euro pentru a ajunge din Irak în România. Au telefoane smartphone cu care au surprins imagini, la bordul ambarcațiunii în care au stat înghesuiți pe o furtună cumplită.

Timp de patru zile cat au stat pe mare nu au avut apă de băut. Când i-a găsit Garda de Coastă, în apropierea coastelor române, erau mai mult morți decât vii. Refugiații nu ştiu ce le rezervă viitorul, dar sunt decişi să lase trecutul în urmă. “Mama a vândut mașina, a vândut casa, apoi a vândut tot pentru ca eu, fratele meu și sora mea să plecăm într-o nouă viață. În Germania este mătușa mea, sora mamei. Aici in România este bine însă mama mi-a zis : mergi la sora mea”, spune tânărul Ahmad Luqman Omer. Refugiații nu au răbdare să stea în hotel. Se așează pe aleile din apropiere și vorbesc la telefon cu rudele din țară.       Ahmad Hassan Dahim a fost, timp de 8 ani, lunetist în trupele de comando ale armatei irakiene. Spune că a luptat împotriva ISIS şi a fost martorul atrocităţilor din ţara natală. Nesiguranţa l-a făcut să-şi ia toată familia şi să plece cât mai departe."Țara mea e foarte periculoasă acum. Înainte era liniștită, dar acum... vin iranienii, vin luptătorii ISIS, vin teroriștii. Mulți se grupează în țara mea pentru război. Iar kurzii nu stiu de ce. De ce vin iranienii in tara mea ? De ce ne omoara copiii ? Mi-au omorat vecinii", povestește fostul militar, ținându-și fiul în brațe. În lunile care vin, migranții din Satul de Vacanță vor fi ajutați de voluntarii asociațiilor civice din Constanța cu hrană și haine.

 

Ne puteți urmări și pe Google News