Editura Evenimentul si Capital

Deputat PSD, adus cu duba la DNA. Adrian Simionescu şi un afacerist apropiat de Liviu Dragnea sunt urmariți penal pentru evaziune fiscală. VEZI reacția lui Dragnea

Marian Fișcuci și Liviu Dragnea
Autor: | | 69 Comentarii | 8398 Vizualizari

Doi dintre cotizanții PSD de top din Teleorman, un deputat și un afacerist discret, apropiați ai vicepremierului Liviu Dragnea, sunt vizați de o anchetă a procurorilor DNA. Aceştia au dispus astăzi începerea urmăririi penale faţă de deputatul Adrian Simionescu şi oamenii de afaceri Marian Fişcuci şi Florinel Marinaş pentru evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală.

"În perioada 2012 – 2014, suspectul Fişcuci Marian, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme româneşti. În acest lanţ economico - financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească FAN SPEED Nikopole căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

Ca mod de operare, iniţial se identificau beneficiarii – firme româneşti şi se perfectau înţelegeri cu administratorii acestor societăţi, interesate în achiziţionarea de utilaje agricole, promiţându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania şi Franţa, prin intermediul SC PROINVEST S.R.L. care este și dealer-ul autorizat al firmelor producătoare.

După identificarea firmelor interesate care erau şi beneficiari finali, utilajele erau achiziţionate din statele menţionate şi transportate, apoi depozitate la sediul SC PROINVEST S.R.L..

Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achiziţiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele româneşti – destinatarii finali, tranzacţia comercială ar fi fost generatoare a obligaţiei de plată a TVA.

Schema infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale, s-a realizat pe următorul circuit: SC PROINVEST S.R.L. Alexandria, controlată de suspectul Fişcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma FAN SPEED Nikopole, controlată de suspecții Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel, (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea PROINVEST SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia. În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC PROINVEST S.R.L. Alexandria pe teritoriul Bulgariei, ulterior fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final. Tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare. În cursul anului 2014, suspectul Simionescu Adrian Constantin, deputat în Parlamentul României, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat întreaga activitate comercială a două societăți comerciale, una dintre ele fiind FAN SPEED Nikopole.

Potrivit datelor existente în cauză, suspectul Simionescu Adrian Constantin a realizat în mod efectiv activităţile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăţi comerciale, cât şi administratorul “de facto”, realizând atribuţiile specifice administratorului. Până la acest moment al urmăririi penale, s-a stabilit că, în intervalul 2012 – 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) – simulat ca fiind livrate intracomunitar este de 20.854.508 lei. Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către FAN SPEED Bulgaria, SC PROINVEST SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.005.082 lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societăţii în toată această perioadă fiind FIŞCUCI MARIAN", se arată într-un comunicat al DNA.

Liviu Dragnea: "Îl cunosc"

Vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al PSD, a declarat, joi, că-l cunoaşte pe deputatul social-democrat Adrian Simionescu, având în vedere şi că acesta este parlamentar de Teleorman, dar că nu se poate discuta deocamdată despre ridicarea imunităţii acestuia, nefiind făcut niciun demers în acest sens de către procurorii care-l anchetează.

"E din Teleorman, este parlamentar de Teleorman şi îl cunosc, normal, suntem colegi de partid", a spus vicepremierul întrebat cât de bine îl cunoaşte pe deputatul social-democrat pus sub acuzare de procurorii DNA.

În context, întrebat cum vor proceda social-democraţii în cazul se va pune problema ridicării imunităţii parlamentare a acestuia, Dragnea a răspuns: "Să ajungem acolo. Să nu ne împiedicăm în ipoteze".

Procurorii DNA au dispus joi începerea urmării penale împotriva deputatului Adrian Simionescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi complicitate la evaziune fiscală.

Perchezițiile

Totul a început ieri dimineață, atunci când procurorii DNA au făcut zece percheziții în trei județe, fiind vizată o rețea de evazioniști pe relația România – Bulgaria. Anchetatorii au suspiciunea că, în ultimii doi ani, s-au produs mai multe tranzacții, constatându-se că între o firmă din Alexandria şi una din Bulgaria s-a organizat un circuit economico-financiar fictiv, cu scopul eludării plății TVA.

În concret, este vorba de achiziţionarea din spaţiul intracomunitar de utilaje agricole, care ar fi fost livrate unor firme românești printro societate bulgărească fictivă. Prejudiciul în acest caz este calculat la peste 1 milion de euro.

Adrian Simionescu este la primul mandat în Parlament. Politicianul PSD a deținut anterior mai multe funcții în Teleorman. El a fost vicepreședinte PSD al organizației locale, a fost doi ani viceprimar în Turnu Măgurele (în anii '90), iar între 2008 și 2009 a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Teleorman, fiind un apropiat al vicepremierului Liviu Dragnea. Simionescu este suspectat că a efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția de demnitar public.

Amicul vicepremierului

Al doilea personaj principal implicat în această afacere de partid este discretul afacerist Marian Fișcuci, președinte executiv al PSD Teleorman. La Registrul Comerțului, acesta mai apare ca acționar/administrator la o singură firmă, Proinvest SRL din Alexandria.

În ultimii șase ani, societatea lui Fișcuci a câștigat aproape 100 de contracte cu instituții publice din județ. Aprovizionarea cu alimente, legume și fructe a câtorva instituții publice din județ este monopolizată de firma lui Fișcuci. Cele mai multe contracte au fost semnate cu Direcția de Asistență Socială și Pro tecția Copilului, cu spitalele din județ și cu primăriile din Alexandria și Turnu Măgurele, alimentele fiind necesare pentru cantinele sociale.

Trebuie remarcat că Protecția Copilului Teleorman a fost condusă până în 2011 de Bombonica Dragnea, soția lui Liviu Dragnea.

Dealer Claas

Proinvest Alexandria comercializează și produse nealimentare. Firma este dealer al producătorului de utilaje agricole Claas. De aici a plecat și ancheta procurorilor DNA, care vizează importul de astfel de utilaje.

În 2009, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, Proinvest a donat PSD 200.000 de lei. De altfel, firmele din Teleorman au făcut donațiile cele mai generoase către PSD în 2009. Donaţiile pe care PSD le-a adunat de la firmele teleormănene totalizează, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, 1.610.000 de lei, urmate de firmele din judeţul Constanţa, care au donat 930.350 de lei. De asemenea, în 2011, Fișcuci a donat partidului 11.000 de lei ca persoană fizică.

Stenograme „Referendumul fraudat” Fișcuci: Bă, s-o ia din casă în casă, băi!

Numele lui Marian Fișcuci apare și în dosarul în care este trimis în judecată prietenul său, Liviu Dragnea, acuzat de fraude electorale. Totul se întâmpla în contextul referendumului din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Fișcuci poartă o discuție cu unul dintre „locotenenții” lui Dragnea. Este vorba de Valentin- Gabriel Boboc, vicepreședinte PSD Alexandria și care a fost ales, în 2012, deputat de Teleorman. Miza era ca aceștia să scoată cât mai mulți oameni la vot. În data de 29 iulie 2012, orele 20:34:29, Valentin Gabriel Boboc este contactat telefonic de către Marian Fişcuci.

Valentin-Gabriel Boboc: Da! Să trăieşti!

Marian Fișcuci: Ce faci, mă, domn’ director?

Boboc: Alerg prin oraş.

Fișcuci: Bă, da’ aleargă toată lumea?

Boboc: Să-i f...t în .... Stau ca tutele în faţa secţiei. Uite, asta le fac acu’, îi iau la goană.

Fișcuci: Păi, trebuia să îi iei demult.

Boboc: Păi, îi luăm de mult, îi luăm de mult. Îi luăm de mult la goană.

Fișcuci: Bă, s-o ia din casă în casă, băi! Echipa, cu maşinile după ei şi...

Boboc: Asta fac!

Fișcuci:Din casă în casă.

Boboc: Asta fac acu’, sunt la Agricof. La Agricof sunt, da.

Combinația Tel Drum și contractele din Teleorman

● În 2002, celebra firmă de construcții Tel Drum a fost cumpărată de Marian Fișcuci, prietenul de-o viață al lui Liviu Dragnea.

● Tel Drum a aparținut până în 2002 CJ Teleorman, care era unicul acționar.

● Pe 25 aprilie 2002, când Liviu Dragnea era președintele CJ Teleorman, Tel Drum a fost privatizată. Unicul acționar al firmei a devenit Marian Fișcuci, prietenul lui Dragnea. Ulterior, firma i-a avut printre acționari pe doi foști colegi de facultate de-ai lui Dragnea, Liviu Lucian Dobrescu și Mugurel Sorin Gheorghia. Astfel, presa a lansat ideea că această firmă ar fi controlată de către Liviu Dragnea, prin intermediul prietenilor săi. Vicepremierul Liviu Dragnea a negat acest lucru.

● Tel Drum SA a încheiat, în 2013, nu mai puțin de 27 de contracte în valoare de 333 de milioane de lei. Jumătate din bani provin de la CJ Teleorman. O mare parte au fost dobândite prin metoda „negocierii fără anunț de participare” sau prin „cerere de ofertă”. Potrivit portalului e-licitatii.com, în cazul licitațiilor publice, Tel Drum nu a avut concurenți, ofertele acestora fiind respinse.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate