„Rusia va ATACA Ucraina în mai PUȚIN de 60 de zile”

„Rusia va ATACA Ucraina în mai PUȚIN de 60 de zile”

Forțele ruse ar putea lansa o nouă ofensivă împotriva armatei guvernamentale ucrainene „în mai puțin de 60 de zile”, se arată într-o analiză realizată de un colectiv de experți militari condus fostul comandant NATO Wesley Clark.

Predicția despre iminența atacului a fost făcută după ce Clark și experții săi au avut o serie de întâlniri cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, șeful forțelor armate Viktor Mujenko și alți conducători militari și oficiali civili.

Analiza afirmă că 9000 de militari ruși sunt activi în Ucraina, dotate cu tancuri, blindate și sisteme de comunicații de ultimă oră. Autorii studiului, realizat pentru Atlantic Council, explică:

„Forțele ucrainene se așteaptă la un atac în mai puțin de 60 de zile. Această evaluare se bazează pe necesități geografice, pe modele de comportament ale Rusiei și o analiză a acțiunilor și declarațiilor Rusiei și a psihologiei lui Putin.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproximativ 100.000 de trupe suplimentare sunt prezente în Crimeea sau în Rusia, de partea estică a frontierei cu Ucraina. Forțele Kievului duc lipsă de echipament mai ales pentru a contracara tancurile rusești, instalațiile de bruiere a radarelor și lunetiștii.

Echipa de analiști a fostului comandant NATO acuză Moscova pentru că „poartă un război acoperit, hibrid împotriva Ucrainei din februarie 2014” și recomandă asistență militară din exterior sub formă de arme și sisteme de radare.

„Ideea că Ucraina este neajutorată în fața agresiunii Rusiei este greșit și ar trebui respins, însă capabilitățile Ucrainei sunt din păcare inadecvate.”

NATO și-a întărit prezența miliară în Europa, după anexarea Crimeii de către Rusia.

Ministrul de Externe finlandez, Erki Tuomioja, a declarat săptămâna aceasta că orice încercare a NATO de a-și spori prezența la granița ruso-finlandeză ar putea provoca Rusia să reacționeze la fel.

„Personal, nu cred că NATO plănuiește să atace (Rusia), dar o asemenea opinie există în Rusia, și ar trebui să ținem cont de ea. Nu vrem să avem probleme. Suntem membri UE, luăm parte la aplicarea sancțiunilor hotărâte (împotriva Rusiei), dar nu vrem să provocăm daune pe termen lung, ci urmărim doar să ușurăm armistițiul în Ucraina, conform cu înțelegerile de la Minsk.”