Ronald Reagan, adevăratul arhitect al planului de pace în Orientul Mijlociu

Ronald Reagan, adevăratul arhitect al planului de pace în Orientul Mijlociu

Trump pare să relanseze o iniţiativă de pace concepută în anii ’90 de Ronald Reagan şi Henry Kissinger. Cinci oficiali ai administraţiei Trump au informat presa americană vineri, 18 mai şi au dat câteva indicii privind planul lui Trump.

Ginerele și consilierul său principal Jared Kushner și Jason Greenblatt, consilierul său special pentru negocieri internaționale, au fost inițial instruiți să pună la punct ultimele amănunte pentru inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim, la 14 mai. Ulterior a fost anunţat planul.

Presa occidentală relatează

Ne puteți urmări și pe Google News

Cotidianul Le Figaro este de părere că Donald Trump i-a dat ginerelui său, Jared Kushner, misiunea de a convinge toate părţile implicate în acest interminabil conflict că soluţia „Abou Dis” este singura rezonabilă. Subiectul a fi fost abordat şi la Paris, în decembrie anul trecut, în cursul unei întîlniri dintre Jared Kushner şi şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Președintele a discutat conținutul planului de pace cu trei lideri arabi, prințul Mohamed bin Salman, UAE Emirul EAU, Sheikh Muhammad bin Zayed, conducătorul Qatar Şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, președintele egiptean Abdel-Fatteh El-Sisi. Premierul Benjamin Netanyahu a fost în permanenţă ţinut la curent cu progresele înregistrate. Președintele turc, Tayyip Erdogan, a fost invitat să se alăture proiectului, dar a respins oferta - chiar înainte de criza cu Israelul, generată de confruntările soldate cu morţi şi răniţi în urma acţiunilor organizate de Hamas în Gaza.

Planul va fi lansat oficial, probabil, la data programată de Washington, după finalul lunii sfinte pentru musulmani, a Ramadanului indiferent de boicotul președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas și al conducerii palestiniene.

 

Reacţia lumii arabe

Lumea arabă este așteptată să accepte planul în mod public. Vor fi menţinute elementele acceptabile ambelor părţi pentru a ajunge la o eventuală înțelegere de pace între palestinieni și Israel.

În căutarea unei aprobări palestiniene, Casa Albă, Egiptul și monarhiile din Golf au convenit să susţină personalităţile palestiniene care trăiesc în exil și subscriu la iniţiativa americană. Cinci palestinieni eminenți au fost găsiți ca posibili candidați la şefia viitorului Stat Palestina printre care și Muhammed Dahlan, liderul Fatah, în exil. Nu este cunoscut încă cine va fi câştigătorul cursei.

 

Bibi Netanyahu, SUA și restul lumii

Primul ministru israelian va emite o declarație prudentă care să propună ca planul Trump să fie baza pentru negocierile imediate cu guvernele arabe pe anumite puncte reciproc acceptabile.

 

Amplifică sau dezamorseză conflictul?

Preşedintelui american Donald Trump i s-a reproşat mult în ultimul timp că a amplificat tensiunile din Orientul Apropiat prin decizia de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim. Un alt reproş care i se aduce este că nu propune nici un plan de pace în contextul conflictului israelo-palestinian.

Se pare, însă, că Donald Trump privilegiază acest plan care nu este în totalitate nou. Demult se discuta despre crearea unui stat palestinian cu capitala la Abou Dis, un mic oraş palestinian situat la patru kilometri de Ierusalim.

Acest scenariu, lansat în urmă cu cîteva decenii şi respins total de palestinieni, revine totuşi din când în când în discuţie.

Greu de spus ce succes va avea acest plan de pace, dar politica lui Benjamin Netanyahu pare să-i pună pe palestinieni în faţa unui „fapt împlinit”. Ierusalimul este pentru Israel o capitală „indivizibilă”. Oraşul a fost de altfel „redesenat” din punct de vedere urbanistic prin excluderea din perimetrul său a unor cartiere palestiniene şi includerea unor colonii evreieşti.

 

Un sprijin pentru Trump

Preşedintele Paraguayului, Horacio Cartes, a inaugurat, luni, la Ierusalim noua ambasadă a ţării sale în Israel, urmând exemplul SUA într-un demers care a suscitat indignarea palestinienilor.

Şeful statului paraguayan şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au dezvelit împreună placa noii reprezentanţe diplomatice. SUA şi-au transferat în 14 mai ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, concretizând astfel una dintre promisiunile cele mai controversate ale preşedintelui american Donald Trump. Guatemala a făcut acelaşi lucru două zile mai târziu.

 

Simbolul Abou Dis

Un simbol după negocierile de la Oslo, din anii 90, la Abou Dis a fost construit şi instalat primul sediu al Consiliului legislativ palestinian. Este un palat parlamentar de 1300 de metri pătraţi, niciodată folosit. Parlamentarii palestinieni au refuzat să ţină şedinţe în el.

 

Elementele principale

Nouă elemente principale ale planului de pace al lui Donald Trump, prezentate de DEBKA, influentă platformă israeliană cu legături profunde în comunitatea de informaţii.

1. Statul Palestina va cuprinde jumătate din Cisiordania şi toată Fâşia Gaza şi va avea suveranitate limitată.

2. Israelul va avea controlul securităţii pentru majoritatea Cisioardaniei şi cel al frontierelor.

3. Valea Iordanului va rămâne sub suzeranitate israeliană şi va fi considerată district militar.

4. Zona din imediata vecinătate a Ierusalimului de est va trece sub controlul părţii palestiniene, exceptând Oraşul Vechi, care va aparţine Ierusalimului israelian.

5. Abou Dis un oraş aflat în imediata vecinătate a Ierusalimului este propunerea de capitală pentru Statul Palestina.

6. Palestina şi Iordania vor împărţi jurisdicţia religioasă a moscheelor din oraş (esplanade moscheelor este administrată din acest punct de vedere de Iordania în prezent n.r.).

7. Gaza va fi integrată în noul Stat Palestina cu condiţia ca Hamas să se dezarmeze.

8. Nu se prevede dreptul de reîntoarcere al refugiaţilor palestinieni, se propune, în schimb, un mecanism de compensare financiară care va fi stabilit şi manageriat de comunitatea internaţională.

9. Planul lui Trump prevede recunoaşterea sraelului drept patrie a evreilor şi a Palestinei cu suveranitate limitată drept patrie a palestinienilor.