Romii s-au săturat de politicieni. Nu mai vor să iasă duminică la vot

Romii s-au săturat de politicieni. Nu mai vor să iasă duminică la vot

Mare parte din partidele din România, își aduc aminte, în prag de alegeri, că printre cetățenii țării se numără și câteva milioane de romi, pe care-i bagă în seamă numai când au nevoie de votul lor, momindu-i cu cadouri și promisiunea unui trai mai bun dacă îi vor vota.

În premieră în România, mai multe organizații ale romilor din țară s-au unit și au realizat un sondaj în rândul comuităților de romi. Peste jumătate dintre cei chestionați, 53,8 %, spun că nu se duce la vot, fiind dezamăgiți de toată clasa politică dar mai ales de lipsa unui program concret adresat romilor. Dintre cei care se vor duce la scrutinul de pe 11 decembrie, 38.9% vor vota cu PSD, 32.8% cu PNL, ALDE 4.5% ,UDMR 5.6 % ,USR 4,5% ,PMP 4.5 % ,PRU 4.0 % , APRPE (Partida Romilor) 1.8% iar 3% cu alții candidați.

Cercetarea sociologică a fost efectuată pe un eșantion de aproximativ 4200 de persoane care și-au declinat apartenența la comunitatea romă.

"Promisiunile făcute dar neonorate la fiecare campanie electorală de către toți candidații a dus la acest rezultat. Romii au fost folosiți de fiecare dată ca și masă electorală usor manevrabilă ei fiind <<cumpărați>> cu câte o pungă de alimente, găleți, tricouri etc. În ceea ce privește integrarea lor socială (educație, sănătate, combaterea sărăciei, accesul pe piața muncii, toate drepturile cetățenești), a rămas la stadiul de promisiune a candidaților. Acest sondaj arată preocuparea noastră, a liderilor romi, în pragul alegerilor parlamentare cu privire la situația romilor din România și nevoile lor. Se vede clar că romii nu mai vor să se prezinte la vot. Atragem atenția viitorilor parlamentari și viitorului Guvern că trebuie luate urgent măsuri de integrare socială a romilor din România. Nu mai putem accepta doar promisiuni electorale care nu se îndeplinesc” a spus Aurel Pascu, președintele Fundației Roma Umanitate.

ONG-urile care au colaborat în efectuarea sondajului au fost: Transilvania,  Fundaţia Roma Umanitate, Asociaţiei Romilor Gabori, Asociaţia Interetnică a Romilor din România, Fundaţia Sindy Humanitas, Partidul Alianța Democratică a Romilor filiala Cluj , Centrul de Incluziune Sociala a Romilor regiunea NV şi Gipsy Media.