Editura Evenimentul si Capital

De ce noi, românii, nu suntem ca ungurii? Pentru că suntem babuini! România lui Cristoiu

Autor: | | 15 Comentarii | 14477 Vizualizari

Ca istoric al clipei nu puteam să nu fiu interesat de rezultatele alegerilor din Ungaria. Sondajele de opinie îl dădeau cîștigător detașat pe premierul în exercițiu Victor Orban, prezentat românilor de presa TeFeListă drept un dușman al Poporului, prin politica sa rebelă față de Bruxelles, pentru TeFeLism, singura politică fiind cea de spălare pe picioare de un întreg popor a birocraților corupți de la Uniunea Europeană.

N-aș fi așteptat cu atîta interes duminică seara rezultatele votului din Ungaria dacă pe parcursul zilei n-aș fi aflat, de la televiziunile străine (ale noastre se luptau din greu cu drobul, cu ouăle roșii și cu morții care vorbesc pe WhatsApp din morminte deși acolo n-au internet) că participarea la vot ia proporțiile unei luări cu asalt a secțiilor de vot.

Din 1990 încoace, la noi prezența la vot masivă e asociată cu victoria Opoziției de Dreapta împotriva partidului fondat de Ion Iliescu. De fiecare scrutin liderii partidulețelor de Dreapta și unitățile de comando ale Presei TeFeListe, au stat cu ochii pe buletinul meteo. Timpul frumos a fost totdeauna considerat aliatul PSD, pe motiv că electoratul de Dreapta pleacă în week-end din București, pricopsit cum e, în timp ce electoratul de Stînga merge la vot, pentru că oricum, rămas acasă, altă distracție decît să meargă la vot n-are. Convins că și în Ungaria funcționează regula din România – prezență mare la vot șanse mari pentru Opoziția de Dreapta – m-am gîndit că năvala anunțată de presa străină ar putea fi semnul unei răsturnări de situație în Ungaria.

Era greu să cred că electoratul pasiv se grăbește să meargă la vot pentru alte formațiuni decît cele din Opoziție.

Tentativele mele de după închiderea urnelor de a afla din presa noastră ceva despre rezultatul votului s-au dovedit zadarnice. La un moment dat știri pe surse, singurul site care nu făcuse indigestie de atîta miel fript, dăduse ca sigură o răsturnare de situație. Curios să văd sursa din care se născuse știrea, am descoperit, mai mult decît amuzat, că era vorba de revista 22. Din cîte se știe, cînd spui revista 22 spui GDS, și cînd spui GDS, spui o clădire din buricul tîrgului, închiriată în chip fraudulos unor bodegi sediul dat guvern pentru activitatea unui ONG puțind de la un kilometru a ciorbă de potroace. Era de mirare că, în duminica Paștelui, la revista 22 lucra altcineva decît o ospătăriță cu poalele sumese. Cum nici o televiziune de știri și nici un site nu suflau o vorbă despre rezultatele alegerilor din Ungaria, alegeri care, prin miza lor însemnată din punct de vedere geopolitic, trebuiau să-i intereseze și pe români, am fost nevoit să apelez la presa străină. Euronews, France 24, CNN, televiziuni occidentale de prim rang, erau toate cu ochii pe rezultatele alegerilor din Ungaria. Pe televiziunile noastre de știri Țața Viorica Dăncilă, în catrință, dansa hora, uitîndu-se într-o parte, să lase impresia că ea conduce Guvernul. Pe Euronews se transmitea în direct discursul de învingător al lui Victor Orban.

Toate publicațiile occidentale anunțau victoria zdrobitoare a premierului în exercițiu.

În condițiile unei participări record, Fidesz obținea două treimi din Parlamentul de la Budapesta!

Că Victor Orban avea să cîștige al treilea mandat nu era o surpriză. O surpriză, o surpriză enormă, era că el a cîștigat și încă la un scor incredibil în condițiile unei participări record.

S-o recunoaștem!

Raportate la alegerile de la noi, cele de duminică, 8 aprilie 2018 din Ungaria puteau fi considerate o veritabilă lovitură de teatru.

1. Nici un partid postdecembrist n-a reușit la noi să cîștige nici măcar un al doilea mandat consecutiv, d-apoi un al treilea. Ca să nu mai spunem că au fost puține perioadele între alegeri cînd un guvern a reușit să nu cadă timp de patru ani. În Ungaria, iată, un partid cîștiga și încă la scor un al treilea mandat consecutiv!

2. Sondajele de opinie dădeau drept sigure victoria lui Orban și eșecul Opoziției. În astfel de împrejurări, mai ales că timpul se anunța frumos, prezența ar fi trebuit să fie sub orice critică. Pe de o parte, pentru că electoratul partidului de guvernămînt, sigur de victorie, nu s-ar mai fi ostenit să iasă la vot. Pe de alta, pentru că electoratul de Opoziție, dezamăgit de sanșele partidelor îndrăgite, ar fi rămas acasă, pentru a bombăni prin cafenele și pe rețelele sociale.

În Ungaria, duminică, 8 aprilie 2018, electoratul a luat cu asalt secțiile pentru a vota partidul lui Victor Orban.

Putem vorbi astfel de o victorie la un scrutin parlamentar echivalentă unei victorii la un Referendum.

Ungurii au văzut în aceste alegeri un Referendum pro sau contra lui Victor Orban. Și au mers la vot într-o proporție uriașă pentru a-l confirma pe Victor Orban.

Mi-am zis că dezinteresul de duminică, 8 aprilie 2018 al presei noastre față de scrutinul din Ungaria își avea cauza în atmosfera tipică sărbătorilor. Pe de o parte, vedetele pleacă din București, lăsînd televiziunile de știri pe seama fătucelor, iar site-urile se închid din lipsă de personal, pe de alta, conducerile instituțiilor noastre de presă cred că, de Paște, telespecatorii mor să vadă pe alți telespectatori îndopîndu-se cu miel, ouă roșii și cozonac, iar telespectatoarele, alte telespectatoare, trebăluind în bucătărie, în fața tigăilor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Zăpada

38,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X