Editura Evenimentul si Capital

PREOTUL MARTIR mecedo-român Haralambie Balamace a fost JUPUIT de VIU

Autor: | | 3 Comentarii | 1003 Vizualizari

Martirii români din Balcani au fost comemoraţi pe 23 martie 2016 la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, în prezenţa Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Patriarhului Daniel, dar şi a Părintelui Emil Nedelea Cărămizaru, parohul acestui monumental lăcaş de cult voievodal.

Un moment comemorativ dedicat Martirilor Români din Balcani. Evenimentul a fost organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului de Externe, în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română, după cum ne informează Departamentul de comunicare al Institutului.

Episcopul Vicar Patriarhal Varlaam Ploieșteanul, a oficiat împreună cu soborul slujba Parastasului, după care a rostit un cuvânt în care i-a evocat pe românii din sudul Dunării ucişi la începutul secolului trecut. Preasfinţia Sa a evidenţiat faptul că românii martiri au lucrat pentru cultivarea identităţii şi unităţii noastre naţionale, precum şi a identităţii de limbă şi de credinţă.

De asemenea, ierarhul a făcut referire şi la Părintele Haralambie Balamace care în data de 23 martie 1914, împreună cu alţi trei români/aromâni, a fost martirizat (jupuit de viu şi străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că slujea lui Hristos în limba română şi se lupta pentru identitatea românească.

„Părintele Haralambie Balamace a fost scos din sânul familiei în noaptea de Paşti înainte de a merge la slujbă în timp ce clopotele anunţau preaslăvita sărbătoare a creştinătăţii pentru că în satul său Corcea din Albania a înfiinţat şcoală şi biserică, instituţiile fundamentale care au lucrat de-a lungul secolelor pentru consolidarea conştiinţei noastre naţionale pentru cultivarea identităţii de neam, de credinţă şi de limbă. Astăzi ne închinăm în faţa memoriei lor”, a arătat ierarhul.

Părintele paroh Emil Nedelea Caramizaru a declarat în încheiere : ,,A fost un popas duhovnicesc emoționant, gândindu-ne la faptul ca această manifestare de suflet a avut loc în biserica celui mai mare martir al neamului nostru românesc, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Biserica neamului nostru are memoria sfântă și vie, arătându-ne tuturor cine suntem și încotro trebuie să mergem ! Veșnică să le fie pomenirea martirilor români de aici și de pretutindeni, Amin !"

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate