Românii despre care se bănuiește că au dispărut după atentatul de la Nisa, căutați doar pe Facebook | Masacrul de la Nisa

Românii despre care se bănuiește că au dispărut după atentatul de la Nisa, căutați doar pe Facebook | Masacrul de la Nisa

În noaptea de duminică spre luni, pe un grup de pe Facebook special creat ca să ajute la identificarea victimelor masacrului de la Nisa a apărut un anunț, asumat de administratorii grupului, că sunt de negăsit doi români, despre care se știa că sunt în Nisa.

 

Începe căutarea

Anunțul spune că au dispărut Alexandru Goldan și „sa petite amie Elena”. Din fotografii și o scurtă căutare printre profilele de Facebook, rezultă că persoanele din pozele puse pe grup sunt Elena Condei, de 31 de ani, din Bacău, și Alex Goldan, din Tulcea, în vârstă de 27 de ani. Cei doi, așa cum au scris pe net, sunt căsătoriți din 24 august 2009 și sunt stabiliți în Capri, Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot de pe profilele lor se înțelege că din 29 iunie sunt în vacanță pe Coasta de Azur. Ultima lor postare constă într- un set de poze din data de 2 iulie. Doi oameni într- o vacanță fericită, fără extravaganțe.

Pe acest grup sunt sute de anunțuri, de la oameni despre care se crede că sunt dispăruți, la copii pierduți sau chiar animale de companie rătăcite în timpul tragediei.

În grupul SOS Nice sunt postate și multe anunțuri că anumite persoane au apărut între timp sau au fost identificate printre victime, răniți sau...

Prima confirmare. Și ultima

La scurt timp după ce a fost postat anunțul dispariției, o femeie cu prenume românesc spune că pe bărbat l-ar fi văzut pe 14 Iulie, la Festivalul de Artificii, indicând și locul, Mercure Beach.

În dialogul cu un român, respectiva femeie explică și că plaja este a hotelului cu același nume, aflat pe Promenada Englezilor.

Din acel moment începe „șeruirea” anunțului. Spre seară, ajunsese la aproape 700 de distribuiri.

Totuși, oamenii încep să se întrebe de ce nu reacționează apropiații celor doi considerați dispăruți.

Nu răspund nici la mesajele ziariștilor din România.

Ambasada

La un moment dat, apare informația că „MAE știe despre situație și că se fac demersuriile necesare”.

„Demersurile” puteau cons ta în a contacta oficial familia și, prin credibilitatea autorității, să se obțină date concrete: sunt sau nu dispăruți? Apoi se făceau demersurile consulare de a vedea dacă persoanele sunt sau nu printre cei răniții neidentificați.

Nu a apărut, până seara, vreun comunicat privind un astfel de demers. Ba chiar poziția oficială a fost că nimeni nu a declarat dispariția oficial.

La ora închiderii ediției, povestea rămăsese în coadă de pește.

Alt caz

Primul caz de dispariție a unor români în urma atacului de la Nisa, cel al soților Adriana și Cristian Coman și al fiului lor, a produs și el rumoare pe Facebook.

Apropiații susțin că băiețelul, în vârstă de 8 ani, a fost găsit cu ajutorul grupurilor de mame de pe rețeaua de socializare. Copilul este internat la spitalul Lenval. Diplomații români au fost îndrumați tot cu ajutorul românilor de pe Facebook spre spitalul unde este internată Adriana.