România vrea să înregistreze kurtos kalacs cu denumirea de Indicație Geografică Protejată

România vrea să înregistreze kurtos kalacs cu denumirea de Indicație Geografică Protejată

România vrea să obțină recunoașterea europeană şi denumirea de Indicație Geografică Protejată pentru kurtos kalacs, care este un produs atestat pentru prima dată în Transilvania, în anul 1784, a declarat astăzi ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Până acum, România a reuşit să înscrie ca produse tradiţionale protejate magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu şi telemeaua de Ibăneşti.

„Produsul kurtos kalaks este un produs românesc atestat din 1784 ca fiind realizat de o doamnă de naționalitate română, dar cu cetățenie maghiară din Transilvania. Acesta este produs în toată regiunea, în Cehia, Ungaria și chiar în Slovacia și, având în vedere că atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu că acest produs va trebui recunoscut, sigur, pentru România”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

Recunoaştere oficială pentru telemeaua de Ibăneşti

El a mai anunțat că telemeaua de Ibănești a primit, luni, recunoașterea europeană și denumirea de Indicație Geografică Protejată, odată cu publicarea acestui statut în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acesta este al treilea produs recunoscut pentru România, după magiunul de Topoloveni și salamul de Sibiu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Irimescu a adăugat că Ministerul Agriculturii a mai identificat alte cinci-șase produse care au potențial de a primi această recunoaștere europeană.

„Este în discuții la Comisia Europeană novacul afumat. Au fost ceva discuții cu definirea lui, însă lucrurile sper că s-au clarificat. Și am mai identificat alte cinci-șase produse care au potențial. Ne dorim să protejăm cât mai multe produse la nivel european, pentru că ele consfințesc că aceste produse au o calitate înaltă și trebuie să încurajăm acel orgoliu al produselor românești", a subliniat oficialul ministerial.

El a explicat că pe respectivele produse va fi lipită o etichetă care certifică faptul că acest produs are o valoare adăugată deosebită. Produsul nu va putea fi copiat de un alt producător decât în arealul delimitat și cu acceptul asociației care a solicitat recunoașterea sa.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiționale, din care UE deține 1.404. Cele mai multe produse protejate le deține Italia (296), Franța (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) și Germania (96).