România, placa turnantă a NATO în periculosul joc al Rusiei

România, placa turnantă a NATO în periculosul joc al Rusiei

La începutul lui aprilie, un grup de generali ruși au declarat că Rusia nu va ezita să folosească arma nucleară dacă se va încerca realipirea Crimeii la Ucraina. A sunat mai degrabă a pretext pentru a-și intensifi ca alte activitați militare.

Pacea devine din ce în ce mai fragilă la frontiera estică a NATO. Dacă Rusia se „antrenează” în Ucraina la cald, într- un veritabil război, la noi au loc aplicații militare de mare anvergură. A se vedea exercițiul „Wind Spring 15” care se desfășoară până pe 30 aprilie în poligonul Smârdan din județul Galați. Aplicația militară a implicat garnizoanele din patru județe: Brăila, Galați, Vrancea și Buzău, antrenamemt la rece la care au participat pe lângă blindatele și trupele noastre de infanterie și un important contingent, de 2.200 de militari cu tehnica lor de luptă, din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova.

La provocările rusești, preo pinenții din NATO au replicat pe măsură. La summit- ul Alianței de la Cardiff din toamna lui 2014, liderii blocului militar au decis relocarea de forțe militare semnificative în Europa de Est.

Un nou „Război Rece”

Ne puteți urmări și pe Google News

Simțindu-se amenințate direct, Polonia, România și cele trei țări baltice au insistat în acest sens. Americanii au trimis un număr semnificativ de tancuri și alte blindate în țările baltice. S-a vehiculat cifra de 750 astfel de vehicule blindate, din carte o treime vor fi dizlocate în Letonia. Canada va trimite în Ucraina 200 de instructori militari. Germania a anunțat că va scoate de la parcul rece, rapid, 100 de tancuri Leopard II, unele din cele mai performante din lume, pe lângă celelalte 225 aflate în uz.

Gâlceavă în cer

Federația Rusă a contraatacat cu manevre militare situate în imediata vecinătate a granițelor cu țările baltice. În timp ce politicienii ambelor tabere se întâlnesc steril și semnează acorduri niciodată nerespectate, rușii provoacă în continuare. Un avion de vânătoare Suhoi-27 Flanker – de ultimă generație- a interceptat acum cinci zile un avion de de supraveghere american RC-135U, aflat în spațiul internațional de deasupra Mării Baltice. Un grup de bombardiere rusești au fost, la rândul lor interceptate de avioane de vânătoare Typhoon, ale Royal Air Force, în apropierea granițelor Marii Britanii. Incident îngrijorător în contextul în care nave militare rusești tranzitau Canalul Mânecii.

Scut estic anti-rusesc

Au urmat proteste diplomatice din partea ambelor părți. În ciuda acordului de la Minsk, care prevedea un armistițiu cu încetarea focului, în estul Ucrainei luptele continuă și, săptămânal, se înregistrează victime, atât din rândul militarilor, cât și civililor. În România se lucrează pentru operaționalizarea, la sfârșitul anului acesta, a bazei anti-rachete de la Deveselu și vor funcționa două centre de comandă ale NATO, din care unul la nivel de divizie.

PrezențanavelorNATO neriverane Mării Negre, în special americane, cu principal port de escală la Constanța, se face prin rotație. Conveția de la Montreaux limitează numărul de staționare al țărilor neriverane Mării Negre la 21 de zile, fapt care determină rotația lor aproape lunară.

George Maior: „Spionii cibernetici rusești au atacat România în 2014!”

Războiul informațional și atacurile pe internet se acutizează. George Maior (foto), directorul SRI între 2006-2015, a atras atenția, întrun interviu publicat ieri în Financial Times, că: .„La fel ca în cazul atacurilor de anul trecut asupra SUA, atacurile cibernetice lansate în 2013 împotriva României și a altor ținte NATO au urmărit accesarea informațiilor clasificate. SRI a reușit să detecteze și să blocheze aceste atacuri. În 2007, un atac cibernetic contra site-urilor guvernamentale din Estonia a căutat să pedepsească această țară pentru mutarea unor statui ale ostașilor sovietici. În alte cazuri, scopul a fost propagandistic. Anul acesta, un atac asupra site-urilor guvernamentale din Germania a fost revendicat de grupul autointitulat CyberBerkut care a acuzat sprijinul acordat de Berlin Kievului”. În interviul acordat prestigioasei publicații, George Maior trage un serios semnal de alarmă: „Această situație nu mai poate continua. A venit timpul ca Europa și NATO să adopte acțiuni mai ferme. Se impune o reacție robustă și coerentă față de războiul tăcut al Rusiei, prin contracararea și neutralizarea activităților sale de spionaj în statele membre”.

FOTO: George Maior

Vizite strategice semnifi cative

La nivelul Ministerului Apărării, ministrul Mircea Dușa (foto) a avut întâlniri strategice semnificative. Dușa l-a primit la București, ieri, pe Șeful Statului Major al Armatei Germaniei, generalul Volker Wieker. Ministrul Apărării a declarat: „Am creat cadrul juridic necesar constituirii unității de integrare a forțelor Alianței (NFIU) și a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE) în București, în spațiile unor comandamente existente, care asigură condițiile impuse de NATO”. Astfel, în ultima vreme, ministrul Dușa a mai avut o serie de întâlniti importante:

● 7aprilie. Mircea Dușa s-a întâlnit cu directorul executiv al Agenției Europene de Apărare, Jorge Domecq.

● 6 aprilie. Ministrul Dușa a fost primit, la Tbilsi, de președintele Georgiei și omologul său georgian.

● 31 martie. Dușa l-a întâlnit pe generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa.

● 27 martie. Ministrul Apărării a primit o delegație a Crongesului SUA condusă de Mac Thornberry, președintele Comisiie pentru servicii armate a Camerei reprezentanților.

● 23 martie. Mircea Dușa s-a întâlnit ci Michael Fallon, omologul său britanic.

FOTO: Mircea Dușa