„România: Evoluție”, la Misiunea Permanentă a României la ONU

„România: Evoluție”, la Misiunea Permanentă a României la ONU

Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite şi Agerpres au organizat o expoziţie de fotografie intitulată „România: Evoluţie", deschisă la sediul ONU din New York.

Expoziția este dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și a fost inaugurată săptămâna asta, de către Reprezentantul Permanent al României la Naţiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, împreună cu directorul Agerpres, Alexandru Giboi, alături de Preşedintele Adunării Generale a ONU, Ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak, conform unui comunicat al misiunii României la ONU și Agerpres.

Ambasadorul României la Naţiunile Unite a evocat momente marcante din istoria ţării noastre, reliefând importanţa aniversării Centenarului românesc în anul 2018 la sediul ONU, organizaţie ce rămâne un reper fundamental pentru promovarea obiectivelor de politică externă ale României: „Privind fotografiile acestei expoziţii, retrăim o parte din istoria vibrantă a României din ultima sută de ani. Membru fondator al Ligii Naţiunilor în 1919, România a dovedit, după aderarea la ONU în 1955, un angajament pe termen lung pentru pace, justiţie internaţională şi dezvoltare. Acesta este, de altfel, şi motto-ul candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru perioada 2020 - 2021".

Preşedintele Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Miroslav Lajcak, a arătat că România de astăzi este o ţară modernă, de succes, bine integrată în arena internaţională, un actor regional şi global respectat. De asemenea, a subliniat că activitatea României în domenii precum menţinerea păcii şi asistenţa umanitară sunt apreciate la nivelul comunităţii internaţionale.

„Dacă ar fi să ne uităm la aceşti 100 de ani, putem spune că a fost o perioadă turbulentă - ţara dumneavoastră a trecut prin cel mai devastator război şi cel mai agresiv regim totalitar, dacă e să menţionăm două extreme", a spus, în acest context, Miroslav Lajcak.

Fotografiile sunt din arhiva agenției de presă Agerpres. Ele „au contribuit de-a lungul timpului la scrierea istoriei, prin imagini, precum şi la prezentarea imaginii României în plan extern”, a explicat directorul agenției. 

În cadrul evenimentului a fost prezentat şi albumul realizat de Agerpres „România: Evoluţie", ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conţine 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluţie, Evoluţie.

La eveniment au participat și preşedintele Adunării Generale ONU, Secretari Generali Adjuncţi şi Asistenţi ai Secretarului General al ONU, un număr impresionant de ambasadori acreditaţi la ONU, diplomaţi, jurnalişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi comunităţii româneşti din New York.

Expoziţia de fotografie "România: Evoluţie" cuprinde imagini din arhiva istorică a agenţiei AGERPRES, cele mai bune imagini realizate în ultimii ani de către fotoreporterii AGERPRES, dar şi imagini din arhiva agenţiei de presă Associated Press, care înfăţişează personalităţi precum Regele Ferdinand I şi Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viaţa cultural-artistică, economică, politică şi sportivă a ţării, dar şi marile transformări şi evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului. Fotografii agenţiei au surprins Bucureştiul interbelic, artişti precum Maria Tănase şi Constantin Tănase susţinând spectacole pentru soldaţii români, Revoluţia din decembrie 1989, precum şi evenimente recente.

Expoziția va fi deschisă până în 23 februarie.

Ne puteți urmări și pe Google News