ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Se pun deja bazele achitării lui Liviu Dragnea?

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Se pun deja bazele achitării lui Liviu Dragnea?

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărît continuarea activităţii domnului procuror Papici Lucian Gheorghe la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Timiş (unitate de parchet de la care provine), începînd cu data de 31 august 2015. Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărît eliberarea domnului procuror Papici Lucian Gheorghe din funcţia de procuror şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei – DNA, începînd cu data încetării activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie”. Așa sună fragmentul din recenta Decizie a CSM, din care presa noastră a scos o știre de Pagina Diverse din Justiție.

Nici un articol mai acătării.

Nici un interviu cu Lucian Papici pentru a afla de ce a decis să plece dintr-o funcție de conducere de la DNA.

Nici o analiză, nici un recviem, nici un regret.

Teoretic, așa trebuia să se întîmple cu această știre.

În definitiv, ce s-a petrecut?

Un procuror din Structura centrală a DNA cere să se întoarcă la Parchetul de lîngă Tribunalul Timiș, unde a activat înainte de a fi promovat la București.

Cine știe ce motive o fi avut săracul să lase ștăbia de la București și să se întoarcă la munca de jos în materie de Parchete?

Poate traversează o criză conjugală?

Sau poate, dimpotrivă, traversează o iubire nouă, proaspătă, cu una mai tinerică, și, pentru bujorii din obrăjorii respectivei, e gata de orice nebunie.

Așa își vor fi zis unii cetățeni simpli, care, oricum n-au ce face toată ziua,  deoarece sînt șomeri, și atunci își permit să cheltuiască timpul cu întrebări inutile.

Numai că Lucian Papici nu e un oarecare.

Să recapitulăm pe scurt datele lui Lucian Papici pentru a demonstra că avem dreptate.

Lucian Papici a  fost promovat în martie 2007, de la Timiș, de Monica Macovei, în funcția de procuror șef al Secției I de combatere a infracțiunilor de corupție din DNA, funcție cheie pentru ceea ce s-a numit Lupta împotriva corupției.

Sub titlul Celebrul procuror Lucian Papici pleacă din DNA, Evenimentul zilei trecea în revistă dosarele încheiate de Lucian Papici în cei 8 ani de activitate la DNA:

„Lucian Papici şi-a pus semnătura pe cele mai importante şi mai grele dosare de corupţie din România: dosarul «Trofeul calităţii», în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare cu executare, dosarul «Caltaboşul», în care fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remeş a fost condamnat la închisoare cu executare, dosarul «Valiza», în care deputatul PNL Gigi Becali a fost condamnat la închisoare cu executare, dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu, în care acesta a primit şapte ani de închisoare, dosarul «ICA», în care Dan Voiculescu a fost condamnat, în primă instanţă, la cinci ani de închisoare, dosarul «Fraude la referendum», în care preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată şi dosarul «2 Mai», în care fostul ministru al tineretului Monica Iacob Ridzi, de asemenea, a fost trimisă în judecată.”

Nu întîmplător, Lucian Papici a fost în centrul unei bătălii între Traian Băsescu și Victor Ponta în octombrie 2013.

Șef al Secției I, de combatere a corupției, lui Lucian Papici i se refuză de către Ministerul Justiției, controlat de Victor Ponta, prelungirea șefiei.

Urmează un scandal mediatic, în hotarele căruia Victor Ponta se trădează drept artizanul intrigii declarîndu-se public un adversar al lui Lucian Papici.

Pînă la urmă, Lucian Papici rămîne într-o funcție de conducere la DNA și anume cea de Șef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupție și procuror adjunct al Secției I.

Potrivit legii, Mandatul lui Lucian Papici expiră abia în noiembrie 2016.

Așadar, procurorul atacat de Victor Ponta drept băsist, morarist” cere să plece din structura de conducere a DNA cu un an și ceva înainte de a-i se termina mandatul!

Așa cum s-a văzut din atacul lansat de chiar premierul României, Lucian Papici a fost ținta vie a campaniei de constestare din partea USL, din partea Trusturilor de presă ale PSD sau afiliate PSD, al lui Dan Voiculescu îndeosebi.

 Divizia Presă a Binomului SRI-DNA nu numai că l-a apărat mai ceva ca un cîine slugos, dar, mai mult, l-a cîntat ori de cîte ori a avut prilejul.

Lucian Papici a fost pentru Divizia Presă a Binomului un Erou al Luptei împotriva Corupției, cu nimic mai prejos decît Daniel Morar și, mai nou, decît Codruța Kovesi.

Noi n-am avut o părere bună despre Lucian Papici.

Am considerat și considerăm că Rechizitoriul în Dosarul Liviu Dragnea e cusut cu ață albă, bazat exclusiv pe celebrele raționamente, care țin locul dovezilor în multe dosare instrumentate de DNA.

Slab sau bun procuror, băsist, morarist, corect sau incorect, un singur lucru nu i se poate contesta lui Lucian Papici:

Renumele de procuror emblematic al Luptei împotriva Corupției.

În aceste condiții, Eroul decide să plece de la DNA cu un an și ceva mai înainte de terminarea mandatului.

Nimeni nu se întreabă ce l-a apucat?

Nimeni nu se întreabă dacă a vrut el să plece sau a fost constrîns s-o facă?

Și mai ciudat, Divizia Presă, cea care sărea ca arsă să-l apere pe Eroul Luptei împotriva corupției de orice atingere critică, fie și de valoarea unei adieri mediatice, n-a emis nici măcar un scîncet la această știre.

Cum însă Divizia Presă scrie numai pentru a îndeplini Ordinele pe Unitate, înseamnă că Ordinul e Tăcere absolută în cazul Lucian Papici.

Nici restul presei, încă neșantajate de Binom, nu s-a ostenit să întrebe, să afle, să ceară lămuriri.

Nici DNA nu s-a grăbit să le dea cîtă vreme ele n-au fost cerute.

E normal să se întîmple așa?

Firește că nu.

Un moment precum cel al plecării misterioase a lui Lucian Papici din conducerea DNA ar fi trebuit să devină dacă nu subiect de Scandal de presă, atunci măcar subiect de dezbatere publică.

În absența acestor lămuriri înfloresc supozițiile.

Una ar fi cea potrivit căreia Sistemul elimină pe cei suspectați de a fi rămas de partea lui Traian Băsescu.

Pe parcursul celor 10 ani de mandat, Sistemul i-a pus la dispoziție lui Traian Băsescu ziariști, instituții de presă, procurori, judecători.

I-a pus la dispoziție, nu i-a dat definitiv.

Că așa a fost s-a văzut în clipa în care Sistemul s-a întors împotriva lui Traian Băsescu.

Publicațiile Sistemului de forță s-au năpustit să-l măcelărească pe Traian Băsescu.

Din diferite motive, unii dintre cei puși la dispoziția lui Traian Băsescu au rămas de partea lui Traian Băsescu sau sînt suspectați de a fi rămas de partea fostului președinte și după ce Sistemul a trecut de partea lui Klaus Iohannis.

Sistemul a purces rapid la o vastă acțiune de eliminare sau de intimidare a acestora.

Așa se explică convocarea la DNA a unor patroni de presă. Așa se explică virulenta campanie dusă de Hotnews, România liberă, Reporter virtual și Ziare. com împotriva unor publicații cu care pînă mai ieri făceau corp comun în bătălia de partea lui Traian Băsescu.

Nu-i exclus ca plecarea din DNA a lui Lucian Papici să se înscrie în această campanie de eliminare a celor suspectați a fi rămas de partea lui Traian Băsescu.

Codruța Kovesi e demult de cealaltă parte.

Va fi vrut să scape de un băsist.

Ceva asemănător s-a petrecut cu Sebastian Ghiță.

Sebastian Ghiță a fost omul de afaceri al SRI.

Pentru că n-a ascultat ordinul de a-l lucra pe Victor Ponta a plătit deja cu anchetarea de către DNA.

Eu însă cred într-o altă ipoteză, care n-o exclude pe prima.

Lucian Papici pleacă la cerere din conducerea DNA nu numai cu an înainte de încheierea mandatului, dar și cu o lună înainte de judecarea lui Liviu Dragnea în dosarul Referendumului la ÎCJ de un complet condus de Livia Stanciu.

Despre Dosarul întocmit de Lucian Papici am scris încă din octombrie 2013, cînd a fost trimis în instanță, că e cusut cu ață albă. N-are rost să mai revin asupra argumentelor prezentate de mine în mai multe rînduri, și pentru care ofițerii acoperiți din presă, la vremea respectivă îndeplinind ordinul de a-l linguși pe Lucian Papici, m-au ciomăgit zdravăn. Indiferent de forța Dosarului, care părea făcut dinadins pentru ca Liviu Dragnea să fie achitat, eram și sînt convis că sentința în cazul Liviu Dragnea va fi una strict politică.

După opinia mea, strict politică va fi și sentința din 28 septembrie 2015.

Prezența Liviei Stanciu în fruntea completului, ajunsă  la mîna Sistemului în cazul Mariana Rarinca, e o garanție solidă că sentința va fi una potrivit intereselor Sistemului.

Și ce interes ar avea Sistemul?

Cum ce interes?

Din tot ceea ce face Liviu Dragnea în ultimul timp, din incredibila campanie de rescriere a personalității lui Liviu Dragnea de către Divizia Presă (nu mai e Baronul baronilor, Coruptul, Ciocoiul de Teleorman, e acum Răul cel mai mic, Speranța răsturnării Răului cel mare, Victor Ponta, Omul dialogului, Amicul Opoziției, Bărbatul Marilor Proiecte), dar mai ales din vizibila încrîncenare a Sistemului de a-l răsturna pe Victor Ponta cu orice preț, înclin să cred că se pregătește o sentință de achitare a lui Liviu Dragnea. Poate că nu pentru 28 septembrie 2015, poate pentru următoarea ședință. Un Liviu Dragnea achitat, Eroul PSD în lupta cu Traian Băsescu, Cel care a fost sacrificat de Victor Ponta pe altarul Referendumului, pe fondul campaniei de transformare a Baronului într-un Bălcescu ars de idealul Statului de drept, ar fi o atît de mare minune ca Liviu Dragnea să ajungă premier al Coaliției PSD-UNPR-ALDE în locul lui Victor Ponta?!

Ia să ne gîndim puțin.

Așa cum se comportă în fruntea PSD, Liviu Dragnea e mult mai supus lui Klaus Iohannis decît Cătălin Predoiu și chiar decît Alina Gorghiu.

Ce vrea Klaus Iohannis?

Un premier care să-i fie slugă, fără ca asta să-l oblige la răspunderi guvernamentale

Cu un premier precum Cătălin Predoiu, toate oalele guvernării s-ar sparge în capul Președintelui.

Președintele nu vrea însă să se ostenească prea tare în această funcție, văzută de el și de nevastă-sa ca una de consumat luxul Puterii.

Un premier de la PSD precum Liviu Dragnea ar fi ideal pentru Klaus Iohannis.

Nu numai că ar  rămîne, ca și Victor Ponta, cu toate responsabilitățile guvernării, dar mai mult ar juca așa cum îi dictează Sistemul după hora Consensului în vederea Marilor Proiecte.

Achitarea lui Liviu Dragnea ar fi o lovitură pentru Binom?

Nici vorbă.

Dosarul a fost instrumentat de Lucian Papici.

Care Lucian Papici nu mai face parte din structura DNA.

Așadar, va fi liber la o campanie menită a dovedi că Lucian Papici, omul lui Traian Băsescu, i-a făcut dosar politic lui Liviu Dragnea.

Și nici n-ar fi o problemă, cîtă vreme, așa cum am scris pînă acum, Dosarul Liviu Dragnea e eminamente politic.

NB. Judecătoarea Corina Michaela Jîjîie, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a condus Secția penală a ÎCCJ între ianuarie 2012 și ianuarie 2015,  considerată, ca și Lucian Papici, de Divizia Presă,  o Eroină a Luptei împotriva corupție, s-a pensionat la cerere.

Potrivit CV-ului, Corina Michaela Jîjie a obținut, în 2009,  cînd era judecătoare la ÎCCJ, titlul de doctor la Academia Națională de Informații după absolvirea unor studii universitare de doctorat în domeniul Știința Militare și Informații.

În 23 ianuarie 2012, a devenit Șefa Secției Penale a ÎCCJ.

Se  zvonește că va merge în avocatură.

Corina Jîjîie a fost președinta Completului care în 15 mai 2015 a decis  în primă instanță condamnarea lui Liviu Dragnea la un an cu suspendare în Dosarul Referendumului.

După Lucian Papici, un alt magistrat  implicat crucial în Dosarul Liviu Dragnea,  se retrage în plan secund, acolo unde nu te caută nimeni să te întrebe ce și cum.