Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Scandalul Mircea Băsescu – un punct din Planul PSD: Victor Ponta- Preşedinte cu orice preţ!

14-04/cristoiu_1-465x390
Autor: | | 147 Comentarii | 7758 Vizualizari

Sîmbătă după-amiază, ajuns acasă după o întîlnire cu Bogdan Rareş, suficient de implicat în presa activă ca să aibă date exacte mult mai multe decît subsemnatul - un pensionar care, în loc să joace table în Cişmigiu, pierde timpul pe la Biblioteca Academiei - m-am grăbit să postez pe cristoiublog.ro următoarele:

Şi dacă Scandalul Mircea Băsescu nu-i altceva decît un punct din Planul PSD: Victor Ponta – preşedinte cu orice preţ, dar mai ales printr-o lovitură minuţios pregătită?

Gîndul acesta, aparent năstruşnic, s-a ivit din discuţia de puţin timp încheiată cu Rareş Bogdan.

Rareş Bogdan, conform anunţului făcut aseară, în direct, la Realitatea Tv, m-a răpit de la Bibliotecă pentru a discuta, la o cafenea din oraş, întîmplările din ultimul timp, succedîndu-se parcă după un Plan bine pus la punct.

Victor Ponta, dar şi liderii Opoziţiei, cer demisia lui Traian Băsescu. Am căzut de acord cu Rareş Bogdan că, aparent, cererea de demisie e o lozincă electorală.

M-am uitat însă în Constituţie.

Articolul 97 spune că în caz de demisie a Preşedintelui, Guvernul organizează alegeri în termen de 90 de zile.

Dacă Traian Băsescu demisionează, Guvernul care hotărăşte data alegerilor e guvernul Ponta.

Dacă nu mă înşel, 90 de zile înseamnă termen maxim.

Fie şi sub pretextul situaţiei din Ucraina, Guvernul poate organiza alegeri mult mai devreme, în interiorul termenului prevăzut pentru campania electorală.

Sub pretextul că e vorba de interesul naţional, Victor Ponta candidează.

E vreo problemă să cîştige în condiţiile în care:

1. Opoziţia n-a reuşit nici măcar să aibă un candidat unic?

2. La Cotroceni e interimar Păpuşa gonflabilă a PSD, Călin Popescu Tăriceanu. Tîrîtor cum îl ştim, ce-l opreşte pe Tăriceanu să facă tot felul de dezvăluiri compromiţătoare despre legăturile liderilor Opoziţiei cu Traian Băsescu?

Am căzut de acord cu Rareş Bogdan că numai un asemenea scenariu ar explica uriaşul Scandal Mircea Băsescu, în care sunt implicaţi: foşti ofiţeri de Securitate, precum Dan Voiculescu şi Pavel Abraham, serviciul secret al Ministerului de Interne, aflat în subordinea lui Victor Ponta, reţeaua de Informatori a acestui serviciu din Penitenciare.

În cazul unor alegeri obişnuite, Victor Ponta n-are nici o şansă.

Alegerile provocate de demisia lui Traian Băsescu îl dau sigur cîştigător.

Întrebarea, marea întrebare, rămîne următoarea:

Va demisiona Traian Băsescu?

Dvs ce credeţi?“

Riguros cum mă pretind, diferenţiez între cele două regimuri de scris: pe blog şi în ziar.

Blogul îţi permite să scrii rapid ce-ţi trece prin cap.

Ziarul, mai precis, comentariul scris pentru apariţia în ziar, cere mult mai multă cumpătare.

De ce m-am grăbit să scriu lucrurile de mai sus pe blog?

Maşinăria de tras vînturi mediatice a Puterii s-ar grăbi să susţină că vreau să sar în ajutorul lui Traian Băsescu.

Deşi, spre deosebire de colivăresele lui Traian Băsescu, cele care-l lustruiau cînd era mare şi tare,  ( a se vedea numita Ioana Lupea, parvenită la TVR pe vremea atotputernicie cotroceniste, care cere azi nici mai mult nici mai puțin decît anchetarea penală a  lui Traian Băsescu!), eu nu mă lepăd de Traian Băsescu acum cînd viaţa l-a pus pe coji de nucă, nu de dragul lui Traian Băsescu încerc să pipăi ce se ascunde dincolo de scandalul Mircea Băsescu.

Şi asta din două motive:

1) De la Lovitura de stat din 22 decembrie 1989, prezentată Populimii ca o „revoltă spontană“, în cei 24 de ani de postdecembrism, am văzut suficiente prăpăstii între ceea ce se vede şi ceea ce e în realitate, ca să nu mă întreb, cînd iau seama la un Scandal precum cel intitulat Mircea Băsescu, cine l-a regizat şi în ce scop.

2) De cînd fac gazetărie – din 1968, adică – mi-am făcut un stindard din preocuparea de a nu fi luat de prost de regizorii din spatele marilor şi micilor evenimente.

Repet, în cazul Mircea Băsescu nu scot din discuţie faptele lui Mircea Băsescu.

Nu exclud apriori nici anumite manevre ale lui Traian Băsescu.

Deocamdată, în ce-l priveşte pe Mircea Băsescu am la dispoziţie Rezoluţia DNA.

În ce-l priveşte pe Traian Băsescu n-am nici un document care să-i trădeze implicarea.

Sînt vînturate doar vorbe.

Cînd voi vedea un document şi-l voi trece prin discernămîntul de om normal, o să mă pronunţ.

Deocamdată, am ca fapte sigure, în sprijinul bănuielii mele de manevră electorală, cîteva fapte tari, solide:

1) Nici n-a apucat să se declanşeze Scandalul, că Victor Ponta a ieşit de mai multe ori în public pentru a cere demisia lui Traian Băsescu.

2) Duminică seara, Victor Ponta s-a cerut cu o intervenţie la Antena 3, în care moderatorul, parte din montaj, i-a pus o întrebare cu cîntec, la care Victor Ponta a răspuns tot cu cîntec:

 „Realizator: Am înţeles. Dle prim-ministru, în anul 2012 aţi spus că Traian Băsescu este un penal şi un hoţ şi că va trebui să răspundă în faţa legii. Ceea ce văd în momentul de faţă milioane de români este o chestiune fără precedent de la căderea comunismului, adică arestarea fratelui preşedintelui pentru relaţii cu interlopii, pentru primirea de bani negri în vederea influenţării justiţiei. Traian Băsescu a recunoscut că ştia despre această poveste, iar noi am demonstrat că toate aceste elemente ale legăturii dintre familia Băsescu şi interlopi se ştiau din 2011. Vă întreb pe dvs cât se poate de clar: care trebuie să fie consecinţa acestui fapt şi dacă majoritatea parlamentară al cărei lider sunteţi în calitate de preşedinte PSD vrea să adopte o declaraţie a Parlamentului României pentru demisia preşedintelui? Victor Ponta: (…) Mi-aţi pus însă o întrebare pe o temă politică, evident că oriunde în Europa un preşedinte cu o…, mă rog, că nu e implicat direct, dar al cărui membru de familie e implicat în aşa ceva are la dispoziţie o decizie politică corectă, şi anume demisia. În ceea ce priveşte modul în care majoritatea parlamentară va acţiona sau reacţiona în continuare nu vreau să v-o spun eu astă seară, nu pot să decid singur, însă cu siguranţă mîine…, mîine avem şedinţa de coaliţie de guvernare, şi vom discuta inclusiv dacă există sau nu posibilitatea unei acţiuni parlamentare, dar nu, nu vă pot da niciun fel de detaliu, pentru că nu m-am văzut cu colegii mei şi de-abia m-am întors acum din Deltă, dar mîine, cu siguranţă, nu o să ne facem că nu există subiectul.

Realizator: Sigur că da. Am spus că o declaraţie oficială a Parlamentului României şi o cerere pentru demisia preşedintelui ar reprezenta o acţiune politică mai mult decît necesară, avînd în vedere ceea ce s-a întîmplat şi nevoia ca partenerii noştri europeni să înţeleagă că această crimă organizată şi factorii politici nu pot coexista.“

3) De sîmbătă, Portocala mecanică a PSD, pe numele ei de buletin Călin Popescu Tăriceanu, se agită cerînd demisia lui Traian Băsescu.

La ora actuală, cînd spui Călin Popescu Tăriceanu, spui, evident cu o grimasă de dezgust, Păpuşica PSD.

Tot ceea ce face Călin Popescu Tăriceanu nu face de capul lui. Sînt comenzi date în plic de PSD.

 Dacă nu le execută, zboară din şefia de la Senat!

Au urmat declarațiile lui Victor Ponta despre o reuniune a conducerilor Camerelor pentru a discuta o Declarație a Parlamentului prin care să i se ceară președintelui demisia de onoare.

Aşadar, o serie de fapte petrecute începînd cu sîmbătă, îmi confirmă bănuiala că asistăm la o uriaşă campanie de forţare a demisiei lui Traian Băsescu.

O campanie ca punct din planul PSD:

Victor Ponta – preşedinte al României cu orice preţ.

În textul de sîmbătă am arătat de ce ar fi interesat Victor Ponta în demisia lui Traian Băsescu.

E singur în acest Plan?

Nici vorbă.

Experienţa schimbărilor de Putere din ultimii 24 de ani îmi spune că, în diferite structuri de Putere (inclusiv în servicii), există grupări care pariază pe Victor Ponta.

În anii electorali prezidenţiali, dacă nu trădează capii Serviciile (cum s-a întîmplat cu Virgil Măgureanu în 1996), atunci se orientează, în schimbul făgăduielii de şefie, spre un candidat cît de cît sigur, grupări din Servicii.

La ora actuală două lucruri au putere de axiomă:

1) Traian Băsescu nu va mai fi niciodată preşedintele României.

2) Victor Ponta e în poziţia de pole-position în privinţa cursei pentru Preşedinţie.

De ce nu s-ar da peste cap diferite grupări din Servicii, Poliţie, Justiţie, chiar DNA, pentru a-l face pe Victor Ponta preşedinte înainte de termen?

Sîmbătă seara, la Realitatea tv, distinsa Andra Miron m-a întrebat ce se întîmplă dacă Traian Băsescu nu demisionează.

Am răspuns anticipînd declarația lui Traian Băsescu din seara lui 23 iunie 2014 că n-are de gînd să demisioneze:

Scandalul, abil creat și abil întreținut,  e gîndit și ca o contribuție la victoria lui Victor Ponta dacă alegerile se țin la termen.

Pentru că:

Scandalul i-a  dat lui Victor Ponta posibilitatea de a relua singura temă de guvernare pe care o știe: Jos Băsescu!

Scandalul a ținut și va ține agenda media astfel încît partidele de Opoziție să nu mai  existe practic pentru presă.

Scandalul, inclusiv Declarația, va produce mari fisuri între PDL și PNL. Fuziunea poate fi iremediabil compromisă.

Culmea e că asta-i convine și lui Traian Băsescu!

Scandalul propulsează în prim plan pe Călin Popescu Tăriceanu în dauna lui Klaus Iohannis și a lui Crin Antonescu.

În concluzie, contrar emoțiilor din presă și din politică, ne confruntăm cu unul dintre momentele cumplitei bătălii care e dobîndirea Președinției de către PSD. Președinție pe care PSD a pierdut-o de două ori la mustață, dar n-are de gînd s-o piardă și de data asta.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:00 PSD ARE PLANUL ANTI-IOHANNIS: acceptă noua variantă de premier sau VA FI SUSPENDAT! Olguţa a lansat anunţul de BREAKING NEWS 12:53 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 11:48 Tineretul liberal îi face BAGAJELE lui Dragnea și PSD-ului. Care este DESTINAȚIA 11:21 Când s-a produs RUPTURA ÎN PSD? Olguţa a devoalat: „Episodul Plumb - Shhaideh, moment INADMISIBIL” 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 11:10 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 11:06 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 11:03 Mihai Fifor este premierul INTERIMAR. Iohannis anunță CONSULTĂRI cu partidele pentru formarea noului Guvern 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!” 09:50 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 09:00 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 07:23 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 23:39 ANUNȚ de ultimă oră făcut de PNL! „Formarea unei noi majorități parlamentare, în jurul celui mai important partid de opoziție...” 21:14 Tudose ŞI-A DAT DEMISIA! Declaraţii incredibile după mazilire: ACUM, RELAŢIA CU DRAGNEA ESTE BUNĂ. Fifor, următorul premier? Update 16:18 Băsescu, MESAJ înaintea CEx-ului: „Dragnea şi Tudose "se joacă de-a doamna Carmen Dan (...) Contează doar ce spune Constituţia...”

Articole salvate