Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. În confruntarea dintre Bărbatul Traian Băsescu și Bărbatul de stat Traian Băsescu a învins Bărbatul de stat!

Ion Cristoiu
Autor: | | 293 Comentarii | 11553 Vizualizari

Marţi seara, Traian Băsescu a fost invitatul lui Cătălin Striblea la emisiunea sa de prime-time "Ultimul cuvînt" de la B1 TV. Cine a urmărit emisiunea va fi băgat de seamă c-am fost și eu prezent, compunînd împreună cu Traian Băsescu un dialog de Foști. El fost preşedinte, eu, fost director de publicaţii. Amîndoi muşcaţi de fund exact de cei pe care nu i-am lăsat să moară proşti. Prezența mea are o explicație simplă.

După un talk-show de miercuri (merg la emisiunile B1tv pe gratis!), în răgazul dinaintea urcării în mașină, i-am zis lui Cătălin Striblea de beneficiul pe care-l poate aduce unui interviu prezența unui al doilea întrebător. Știam din experiența mea îndelungată de interogator că moderatorul trebuie să fie cu gîndul la următoarea întrebare de adresat invitatului, să asculte și  insistențele producătoarei că trebuie să ia neapărat publicitate, să ia seamă la o mie și una de fleacuri, toate ținînd de condiția sa de căpitan al emisiunii. Cel de-al doilea întrebător, pe post de căpitan secund, e scutit de toate aceste poveri. Prin urmare, cel de-al doilea – cum am fost eu în emisiune – se poate concentra asupra celor spuse de invitat, pentru a dibui o știre acolo unde invitatul n-ar vrea să fie știre, dar și asupra unei întrebări pe care moderatorul n-a pus-o.

E ca un interogator susținut de doi inși.

Dacă scapă cu viață, interogatul trebuie să-i mulțumească lui Dumnezeu.

Cătălin Striblea a ținut cont de această opinie și, socotind că de la Traian Băsescu trebuie să scoată ceva, a apelat la mine ca la un căpitan secund.

Primul interviu la care am participat ca al doilea interogator a fost cel luat lui Traian Băsescu de Radu Moraru, tot la B1tv, în 2004, înaintea celui de-al doilea tur. De atunci i-am luat lui Traian Băsescu multe interviuri de unul singur, unele înaintea unor confruntări capitale – alegeri, suspendare – din superstiția lui Traian Băsescu că-i port noroc în  confruntarea care urma.

Traian Băsescu se numără, alături de Elena Udrea, de Crin Antonescu și chiar de Victor Ponta, printre politicienii care pot face spectacol mediatic dacă le pui întrebări incomode.

Față-n față cu întrebări gen Ce părere aveți despre?, Traian Băsescu rămîne într-o plicticoșenie infinită.

Interviul de marți seara mai cere o destăinuire pentru a-l înțelege în adevăratele sale semnificații. Cătălin Striblea i-a trimis o invitație cu două săptămîni în urmă lui Traian Băsescu. Sîmbătă, dacă nu mă înșel, Traian Băsescu l-a contactat pentru a-i spune că vrea să vină la un interviu. De pe vremea cînd era președinte știu despre Traian Băsescu două lucruri:

 • Acordă interviuri nu de dragul ziaristului, ci doar atunci cînd simte nevoia să transmită mesaje.
 • Oricît de dibaci ai fi ca întrebător, Traian Băsescu spune doar ceea ce vrea el, chiar dacă joacă strălucit comedia celui luat prin surprindere.
 • Am simțit nevoia acestei precizări, pentru că, atunci cînd m-a sunat Cătălin Striblea în chestiunea interviului, am tresărit:

  Ei, drăcie, ce l-a apucat pe Traian Băsescu?

  Te pomenești că voi asista la cel mai negru scenariu de după plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni, cel în care, de dragul Elenei Udrea, Fostul Președint va uita că trebuie să-și apere mandatele, va uita că e bărbat de stat și va face dezvăluiri din Biroul său de președinte, căruia i-aș spune Biroul Oval românesc, dezvăluiri pe care foștii președinți nu le fac nici măcar în Memorii!

  Să-mi explic tresărirea.

  A existat la toți cei cu care a lucrat Traian Băsescu timp de 10 ani, de la cei de la Servicii pînă la cei de la DNA, temerea că în războiul declanșat de Elena Udrea, Traian Băsescu va interveni devastator cu dezvăluiri ale unor întîmplări din Biroul Oval. Temerea se baza pe presupunerea că Spovedaniile Elenei Udrea, regizate de Traian Băsescu, sînt prefața unor intervenții în sprijinul celor afirmate de Elena Udrea.

  Cînd am exclamat în variantă românească a lui shit! mă temeam și eu că Traian Băsescu a vrut să vină pentru a o confirma pe Elena Udrea.

  Am mai scris că Scandalul Elena Udrea e cel mai greu din întregul destin al lui Traian Băsescu.

  În ultimii ani, dar cu deosebire în campania electorală, Traian Băsescu a proclamat-o pe Elena Udrea drept politiciana sa de încredere. E drept, a fost și răspunsul la o loialitate exemplară a Elenei Udrea față de Traian Băsescu în ultimele șase luni de mandat, cînd, așa cum spunea el marți seara, sînt cele mai grele, pentru că vezi cum colaboratorii își caută un alt Stăpîn. Îți zic, Da, să trăiți! dar cînd ies din birou îl sună în șoaptă pe viitorul Stăpîn. La Traian Băsescu acest fenomen omenesc, exarcebat în lumea de broaște și iepuri a politicii moldo-vaalhe, a avut note dramatice și pentru că toți colaboratorii știau că el nu le va mai fi niciodată Stăpînul lor.

  Asaltul asupra Elenei Udrea din prima lună a lui 2015 l-a pus pe Traian Băsescu într-o situație imposibilă. Pe de o parte, o Elena Udrea aflată în război cu Florian Coldea și cu Codruța Kovesi, creații ale lui Traian Băsescu, dar și colaboratori ai lui Traian Băsescu la multe Operațiuni decise în Biroul Oval românesc, pe de alta, o Elena Udrea, care sugera că multe dintre dezvăluirile sale despre cei doi le știe de la Traian Băsescu. De altfel, credibilitatea extraordinară a Spovedaniilor Elenei Udrea își aveau temeiul în sentimentul public că vorbește în numele lui Traian Băsescu.

  Pentru ca acuzațiile Elenei Udrea să fie devastatoare pentru cei doi, dar și pentru SRI, DNA, era nevoie de un singur moment:

  Cel în care Traian Băsescu confirma prin propriile dezvăluiri acuzațiile Elenei Udrea.

  Asta ar fi însemnat, desigur, prăbușirea celor doi în opinia publică, dar – lucru foarte important – compromiterea definitivă a lui Traian Băsescu prin:

 • Recunoașterea că regimul său a fost unul al Operațiunilor clandestine anticonstituționale.
 • Postura sa de șef de stat care dă publicității secrete din Biroul Oval al Președinției.
 • Abandonarea Elenei Udrea ar fi fost la rîndu-i catastrofală pentru Traian Băsescu.

  Pagina 1 din 2  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Opinii EVZ

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro
  Loading...

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI

  Articole salvate