Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Ca președinte al PSD, Victor Ponta încalcă grav Statutul PSD. Cine ne garantează că mîine, ca președinte al României, nu va încălca grav și Constituția?!

12-11/ion_cristoiu_01-465x390
Autor: | | 107 Comentarii | 6166 Vizualizari

Televiziunile de știri, indiferent de sentimentele redactorilor și de interesele patronilor, au transmis în direct, cu mare huiet, de parcă ar fi fost Marea Adunare de la Alba Iulia, Spectacolul de la Craiova, cu participarea a 6000 de PSD-iști, și avîndu-l ca Guest Star pe Dumnezeu, cel prezentat de Victor Ponta în Discurs drept Regizorul electoral al inundațiilor, pentru ca el, Victor Ponta, să se lanseze sub sloganul Un om între oamenii inundați.

Nimeni n-a avut curiozitatea să se întrebe ce moment statutar s-a petrecut la Craiova sau, mai precis, ce moment statutar au considerat liderii PSD că a avut loc.

Despre ce s-a întîmplat marți la Craiova, pe site-ul oficial al PSD a apărut un Comunicat din care citez:

”Consiliul Naţional al Partidului Social Democrat (PSD) a acceptat marţi, 29 iulie 2014, în unanimitate, candidatura lui Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte al României. Acceptarea candidaturii a fost anunţată, la Craiova, de preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, după ce a supus la vot rezoluţia privind candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţia României.

Consiliul Naţional lărgit al PSD ia act de decizia preşedintelui PSD, Victor Ponta, de a candida la funcţia de preşedinte al României. Organizaţiile PSD de la toate nivelurile susţin candidatura preşedintelui PSD şi se angajează să întreprindă toate acţiunile de organizare şi mobilizare a membrilor şi simpatizanţilor noştri în vederea câştigării alegerilor prezidenţiale. (…)   a spus Liviu Dragnea, dând citire rezoluţiei privind candidatura preşedintelui PSD, Victor Ponta, la funcţia de preşedinte al României.”

Așadar, marți, 29 iulie 2014, la Craiova, a avut loc o premieră în istoria politică a României postdecembriste:

6000 de activiști ai unui partid sunt aduși din toate colțurile țării pentru a lua act de decizia unui om de a candida la Președinția României. Nicolae Ceaușescu și, mai înainte, Regele Carol al II-lea, au fost beneficiari ai celor mai fanteziste acțiuni de Cult al Personalității. Nici unul dintre cei doi n-a beneficiat de onoarea de a-și zice, hai să candidez la Președinție! Și, imediat, cei din jur, un fel de membri CPEx ai PSD, să convoace de urgență 6000 de oameni din toată țara pentru ca aceștia să ia act de gîndul care i-a venit peste noapte Marelui Conducător.

Acesta e unul dintre aspectele Momentului de la Craiova.

Un alt aspect trimite la Statutul PSD. Adoptat la Congresul din 19-20 aprilie 2014, cu un an în urmă, așadar, sub președinția lui Victor Ponta, Statutul spune clar la articolul 148 din cîți membri PSD e alcătuit Consiliul Național:

”Consiliul Naţional al PSD este alcătuit din maximum 1101 membri, aleşi dintre candidaţii desemnaţi de Conferinţele judeţene, a municipiului Bucureşti şi a PSD Diaspora sau propuşi de Congres, precum şi câte 25 de reprezentanţi

ai fiecăreia dintre structurile interne ale partidului (TSD, OFSD, OPSD, LAL), desemnaţi de Comitetele Executive ale acestora.”

La reuniunea de la Craiova au participat 6000 de membri PSD, cu cîteva mii peste numărul statutar.

De ce?

Pentru a transforma o reuniune statutară, prin esență dedicată dezbaterii și votului, într-o paranghelie de Cult al Personalității lui Victor Ponta. Pentru momentul istoric numit ”a lua act de decizia lui Victor Ponta de a candida”, străluciții gudurători pe lîngă Șeful Cel Mare au socotit că 1000 și ceva de membrii PSD sunt prea puțini.

La articolul 150, Statutul PSD, Constituția Poporului PSD-ist, stabilește pentru Consiliul Național următoarele atribuţii:

”a) alege şi revocă prin vot secret Preşedintele Consiliului Naţional;

b) validează componenţa Comitetului Executiv Naţional şi a Biroului Permanent Naţional;

c) asigură punerea în aplicare a hotărârilor Congresului;

d) hotărăşte constituirea de alianţe politice cu alte partide, în baza protocoalelor de asociere încheiate în condiţiile legii, precum şi comasarea prin fuziune sau absorbţie cu alte partide sau formaţiuni politice, la propunerea Comitetului Executiv Naţional;

e) dezbate şi aprobă anual Rapoartele de activitate ale Preşedintelui Consiliului Naţional și ale departamentelor, ale liderilor de grupuri parlamentare, precum şi ale Președinților structurilor interne ale partidului;

f) stabileşte strategia de organizare a campaniilor electorale prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale;

g) validează activitatea şi hotărârile Comitetului Executiv Naţional;

h) soluţionează contestaţiile formulate împotriva hotărârilor de sancţionare adoptate de Comitetul Executiv Naţional;

i) soluţionează divergenţele între Consiliile organizaţiilor judeţene, respectiv al organizaţiei PSD a municipiului Bucureşti şi Comitetul Executiv Naţional în legătură cu desemnarea candidaţilor pentru alegeri legislative;

j) aprobă bugetul anual de venituri şi cheltuieli al partidului şi hotărăşte asupra execuţiei acestuia;

k) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin hotărârile Congresului sau care reies din prevederile prezentului Statut.”

Dibuiți dvs în acest text vreo referire la ceea ce s-a întîmplat la Consiliul Național de la Craiova?

Firește că nu.

Și asta din simplul motiv că instituția prevăzută de Statut ca avînd vreo legătură cu desemnarea candidatului PSD la Președinție e Congresul PSD.

Statutul PSD, mai precis, articolul 134, paragraful d, înscrie printre atribuțiile Congresului PSD și pe aceasta:

„– validează scrutinul electoral intern pentru desemnarea candidatului PSD la funcţia de Preşedinte al României desfăşurat în baza Regulamentului de organizare a alegerilor pentru desemnarea candidatului PSD pentru funcţia de Preşedinte al României, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional“.

Să fie limpede!

Potrivit Statutului PSD, desemnarea candidatului PSD se face în urma unui scrutin electoral intern. Congresul are în aceste condiții rolul Curții Constituționale în cazul scrutinului prezidențial:

Validează rezultatele scrutinului electoral din cadrul PSD.

Altfel spus, desemnează prin vot, după ce i s-a prezentat un Raport privind corectitudinea scrutinului intern, pe cel care a învins la acest scrutin.

Acest lucru, impus de Statutul aprobat la un Congres de sub conducerea lui Victor Ponta, nu va avea loc.

La Orăștie, în cadrul întîlnirii informale a liderilor PSD s-a decis, în disprețul Statutului PSD, să nu se mai țină un scrutin electoral intern.

Motivul?

Ni l-a prezentat Liviu Dragnea, cel care, din motive lesne de înțeles, între care la loc de frunte s-ar număra grija de a scăpa de Victor Ponta, are tot interesul să-l împingă să candideze:

Din punctul meu de vedere, pentru a avea şanse mari de reuşită la alegerile prezidenţiale, PSD trebuie să susţină un singur candidat. Cel mai mare risc pentru noi ar fi ca acest partid să se divizeze într-o competiţie internă pe care ştim dinainte cine ar putea să o câştige. Deci, ştim dinainte cine ar putea să câştige o competiţie internă”

Dincolo de aberația acestei justificări – o competiție internă ar diviza Partidul (cum să-l divizeze, dacă, potrivit Rezoluției, 6000 de membri PSD îl iubesc atît de tare pe Victor Ponta încît s-au grăbit să vină pînă la Craiova doar ca să ia act de faptul că lui Victor Ponta i-a trecut prin cap să candideze?), Statutul PSD e pentru membrii PSD precum Constituția pentru cetățenii români.

Nu există nici o justificare pentru încălcarea Statului PSD de către membrii PSD.

Cum nu există nici o justificare pentru încălcarea Constituției de către cetățenii României.

Noi înțelegem groaza lui Victor Ponta la gîndul că un scrutin electoral intern, impus de Statut, ar putea fi cîștigat de Mircea Geoană sau chiar de Sorin Oprescu.

Dar nici măcar teama că altul ar putea candida din partea PSD nu justifică încălcarea Statutului de către chiar Victor Ponta în privința procedurilor de desemnare a candidatului PSD la Președinție.

Dacă acum, ca președinte al PSD,  încalcă Statutul PSD, cine ne garantează că mîine, ca președinte al României,  nu va încălca Constituția României?!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate