Editura Evenimentul si Capital

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. 22 de întrebări rămase fără răspuns (deocamdată) în Scandalul Mircea Băsescu arestat preventiv pentru trafic de influență

14-04/cristoiu_1-465x390
Autor: | | 182 Comentarii | 11136 Vizualizari

Nu cred că-şi mai aminteşte vreun cititor sau telespectator că despărţirea mea de Biserica Adorarea lui Traian Băsescu a avut loc după comentariul publicat de mine în Evenimentul zilei din 8 octombrie 2013, consacrat Rechizitoriului întocmit de DNA împotriva lui Liviu Dragnea sub acuzaţia de Fraudare a Referendumului din 2012.

Scriam la vremea respectivă:

„Citind Rechizitoriul rămîi stupefiat: Nu există nici o probă directă că Liviu Dragnea a dat ordin sau măcar a sugerat persoanelor implicate în trădarea Referendumului să încalce Legea. Pe ce se întemeiază acuzaţia adusă lui Liviu Dragnea? Pe nici o dovadă directă. Acest lucru îl recunoaşte deschis, fără să clipească însuşi Rechizitoriul, insistînd pe mai multe pagini pe teza probelor indirecte, folosite şi în cazul Adrian Năstase. Nici o adresă, nici un telefon, nici un SMS emis de Liviu Dragnea nu le cere, nici măcar nu le sugerează celorlalte persoane învinuite să comită ilegalităţi. Toate adresele, telefoanele, SMS-urile le cer să scoată lumea la vot. Acest comandament – susţine Rechizitoriul – i-a împins pe învinuiţi să comită ilegalităţi. Cum adică?“

Comentariul a provocat stupoare între fanii lui Traian Băsescu, duşmani  ai PSD şi,  desigur, ai lui Liviu Dragnea.

— Cum adică? am fost luat din scurt, Referendumul din 20012 n-a fost fraudat? — Ba da, a fost fraudat! am răspuns eu. — Şi nu crezi că Liviu Dragnea a fost artizanul acestei fraudări? — Da, am răspuns eu, sînt convins de asta. — Păi atunci de ce spui că Rechizitoriul e un text politic? — Dintr-un motiv simplu.

În primul an de Filosofie, la disciplina Filosofia Dreptului, mi s-a vîrît în cap că între Adevărul real şi Adevărul juridic pot exista deseori prăpăstii uriaşe.

Tot Chicago ştia, inclusiv FBI, că Al Capone e autorul a numeroase crime.

De ce nu era arestat?

Pentru că nu existau probe.

În cei peste 40 de ani de gazetărie, mi-am făcut un cult:

Cultul Probelor, Cultul dovezilor, într-un cuvînt, Cultul faptelor. De aceea, pot fi auzit sau citit zicînd sau scriind : Să ne întoarcem la fapte!

Nu poţi acuza pe cineva într-un rechizitoriu sau într-un articol, dacă n-ai probe.

În Afacerea Watergate, la un moment dat, o sursă refuză să le confirme jurnaliştilor o informaţie.

Deşi ziarul era vîrît pînă-n gît în campanie, redactorul şef le spune că articolul nu se publică pînă cînd informaţia nu e confirmată de sursă.

Acest Cult al Probelor m-a făcut să pun la îndoială Rechizitoriul DNA în cazul Liviu Dragnea.

Rechizitoriul nu aduce nici o dovadă concretă în sprijinul acuzaţiei că membrii unor Comisii de votare au fraudat Referendumul la ordinul sau măcar la sugestia lui Liviu Dragnea.

Cum spune Poporul: Hoţul nedovedit, negustor cinstit!

Aşa am procedat, procedez şi voi proceda în cazul tuturor acuzaţiilor aduse în spaţiul public unei persoane.

Credinicios tezei că trebuie să mă conving eu de adevăr şi nu să mă las convins de manipulări mediatice, m-am apucat să citesc tot ce s-a scris şi s-a difuzat în Scandalul Mircea Băsescu zis şi Scandalul Fratele Preşedintelui.

De la început, ţin să precizez că:

1.  N-am avut și n-am pic de încredere în campania angajată de Antena 3. Orice tip care lucrează-n presă, chiar și unul care a făcut Facultatea de jurnalistică la o Universitate particulară, își dă seama că nu e vorba de o acțiune tipică gazetăriei profesioniste, de stabilire a Adevărului, ci de o acțiune tendențioasă, pe de o parte pentru a-l ataca pe Traian Băsescu, pe de alta,  pentru a albi clanul de interlopi Mondial. Diverșii de la Antena 3 ar trebui să știe că în acest scandal Clanul Mondial e la fel de vinovat penal ( a cumpărat influență) ca și Mircea Băsescu. Nu poți să duci o campanie prin care să te strofoci a demonstra că Mircea Băsescu e un ticălos, iar Izaura e Ileana Consânzeana, cu tac-su, Bercea Mondial, pe post de Împăratul Alb. 2.  În viaţa mea de gazetar n-am întîlnit un asemenea caz în care presa, în loc să se preocupe de stabilirea Adevărului, a bătut cîmpii.

Unele televiziuni şi ziare pentru a-l înfunda pe Traian Băsescu.

Alte televiziuni şi ziare pentru a-l apăra pe Traian Băsescu.

În America, patria jurnalismului de investigaţii, toate marile ziare ar fi purces la o investigaţie independentă, care, fără a lua în seamă altceva decît faptele, să ajungă la o minimă stabilire a Adevărului.

La noi, n-a existat aşa ceva.

Perturbarea stabilirii adevărului şi-a avut cauza şi-ntr-o incredibilă încălcare de către Pavel Abraham a normelor profesiei de avocat.

Apropo de dosarul lui Liviu Dragnea, ştiţi cine e avocatul lui Liviu Dragnea în acest dosar?

Fireşte că nu ştiţi.

Pentru că Marian Nazat, avocatul lui Liviu Dragnea, fost procuror, publicist de mare talent, n-a apărut seară de seară la televizor pentru a pleda în favoarea clientului.

În timp ce CSM doarme în bocanci, Pavel Abraham a mutat procesul din sala de tribunal în studiourile Antenei 3 şi ale România TV. Seară de seară, el prezintă probe (unele fabricate), pledează în favoarea clanului de interlopi și împotriva lui Traian Băsescu, deși Traian Băsescu nu e parte în proces.

Cum Pavel Abraham, fost miliţian, absolvent de Facultate de Drept la Fără Frecvenţă (pe vremea lui Ceauşescu) se manifestă seară de seară pe post de Mugur Ciuvică, opinia publică din România e manipulată în chip ticălos într-o direcţie politică.

Aşadar, din lectura cu creionul în mînă a celor publicate pînă acum, inclusiv în ziare din zonă, am la dispoziţie următoarele fapte reale:

1.  Sandu Anghel, acuzat de infracțiunea de tentativă de omor, comisă în 17 februarie 2011, a fost condamnat pe 20 mai 2014, de Înalta Curte de Casație și Justiție, alături de alți membri ai Clanului de interlopi, la ani grei de pușcărie. 2.  Procesul a trecut, în doar trei ani, prin trei instanțe- Fond, Apel, ÎCCJ-  fără ca vreuna să fi pronunțat vreo achitare. În tot acest timp, Sandu Anghel, arestat preventiv la 20 februarie 2011, a rămas în arest preventiv. 3.  Doi cetățeni- Mircea Băsescu, fratele președintelui Republicii, și Marian Căpățînă  - sunt anchetați de DNA sub acuzația de trafic de influență în cazul Bercea Mondial. Mai precis, cei doi ar fi luat 600 000 de euro în schimbul făgăduielii că vor interveni în justiție pentru ca membrii Clanului să fie achitați. 4.  În martie 2011, Mircea Băsescu a sesizat Parchetul General, asaltat de rudele cumătrului interlop, care-i cereau scoaterea acestuia din arest. La 1 noiembrie 2013 și la 29 mai 2014, Mircea Băsescu a depus plîngeri penale pentru șantajarea sa de către Clanul Bercea în vederea obținerii de la el a unor sume de bani.

Ultima, din 31 mai 2014, s-a soldat cu arestarea preventivă a unuia dintre șantajiști și trimiterea în judecată, alături de alte două persoane, între care și deja celebra Izaura.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate