RMN la sân, decontat de stat

RMN la sân, decontat de stat

După ecografie și mamografie, e cea mai bună investigație pentru depistarea cancerului la sân. Anual, în România, 7.895 de femei sunt diagnosticate cu această boală, iar 36% dintre ele mor

Statistica publicată în 2013 de Global Burden of Cancer, ultima de asemenea anvergură, arată o realitate cruntă. Cancerul la sân este pe locul trei în topul deceselor cauzate de cancer în România.

Diagnostic pus prea târziu

Anual, mii de femei primesc acest verdict crunt – „ai cancer la sân” –, pentru prea multe dintre ele fiind prea târzxiu. De unde și rata mare de mortalitate, de 36%, față de media europeană de 29% sau de cea mondială, de 31%. De vină pentru diagnosticul tardiv ar fi pudoarea, spun medicii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Autopalparea este la îndemână, iar mamografia și ecografia mamară sunt proceduri investigaționale disponibile și ușor de efectuat. Trebuie să lăsăm pudoarea deoparte și să învățăm că orice, subliniez, orice modificare a sânului trebuie să te îndrume către medic. (...) Un cancer mamar incipient (tumoră infraclinică sau tumoră palpabilă cu dimensiuni până în 2 cm) este un cancer curabil”, declara medicul oncolog Cătălin Costovici, la terminarea ultimei ediții a campaniei „Nu am făcut destul” în cadrul căreia 87 de femei din mediul rural au fost depistate cu diverse probleme ale sânilor.

Investigații decontate, dar cu o condiție

De la 1 iulie a intrat în vigoare noul Contract Cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017. În baza sa se vor asigura mai multe servicii pentru asigurați, introducându- se „printre serviciile decontate efectuarea de investigații prin rezonanță magnetică (RMN) de sâni, cu sau fără substanță de contrast”.

Pentru a putea beneficia gratuit de RMN, femeile vor trebui să îndeplinească, însă, o condiție. „Investigaţia de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) de sâni, cu sau fără substanţă de contrast, efectuată în ambulatoriu, se regăsește de la 1 iulie a.c. în pachetul de servicii medicale de bază și este decontată de sistemul asigurărilor sociale de sănătate dacă se efectuează pe baza biletului de trimitere emis la recomandarea medicului specialist, după epuizarea tuturor celorlaltor posibilități de explorare (ecografie, mamografie, etc.). Menţionăm că biletul de trimitere pentru această investigaţie nu poate fi emis de medicul de familie”, explică Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Literatura de specialitate arată că RMN-ul este o examinare de înaltă perfomanță prin care pot fi depistate anomaliile existente în structura sânului. În România, însă, nu este considerată, însă, o investigație de primă intenție în diagnosticarea afecțiunilor mamare. De aceea rezultatele ei trebuie analizate în corelație cu cele de la mamografie și ecografie.