Cinci cutremure au avut loc în România. Care au fost județele afectate

Cinci cutremure au avut loc în România. Care au fost județele afectate Sursa foto: arhiva EVZ

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că astăzi au avut loc cinci cutremure. Seismele s-au produs în două județe din țară.

Cinci cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,3 şi 3,4 au avut loc, sâmbătă, în România, patru în judeţul Gorj şi unul în Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

În judeţul Gorj au avut loc patru cutremure de suprafaţă într-un interval de aproximativ patru ore, cel mai mare având magnitudinea de 3,4 pe Richter. Seismul de 3,4 s-a produs la ora locală 10:06, la adâncimea de 16 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 16 km nord-vest de Târgu Jiu, 66 km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 69 km sud de Hunedoara, 84 km sud de Deva, 97 km est de Reşiţa, 99 km vest de Râmnicu Vâlcea. Celelalte trei cutremure din Gorj au avut magnitudini de 2,3, 2,7 şi 2,8 pe scara Richter.

Cutremurul din judeţul Vrancea, de 2,5 pe Richter, s-a produs la ora locală 1:08, la adâncimea de 74 kilometri, în apropierea oraşelor: 37 km nord-vest de Focşani, 72 km sud de Bacău, 74 km sud-vest de Bârlad, 80 km est de Sfântu-Gheorghe, 85 km nord de Buzău, 99 km est de Braşov, potrivit Agerpress.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oltenia, zguduită de cutremure

Cutremurul de astăzi, de 3.4 patru grade pe scara Richter s-a resimțit și în Târgu Jiu. „A durat puțin și a fost de intensitate mai mic, dar s-a simțit”, a scris un utilizator al unei rețele sociale.

Specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului au declarat că în zona Gorjului, se înregistrează cutremurele de „tip dublet” și că acestea pot fi extrem de periculoase. Aceste seisme au epicentre diferite, aflate la o distanță mică unul de altul, și se produc la o adâncime relativ redusă.

„Sistemul de tip dublet seismic, înregistrat în zilele de 13 şi 14 februarie, reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când există monitorizare seismică în această regiune. Cele trei cutremure cu magnitudini de 4.9 ML, respectiv 5.2 şi 5.7 ML au fost resimţite cu intensitățile V-VI pe scara Mercalli în zona epicentrală şi au produs avarii minore şi moderate”, se arat într-un comunicat de la Fizica Pământului.