Revoluția. Evenimentele tragice din Decembrie 1989: masacrul studenților de la Academia Tehnică Militară

Revoluția. Evenimentele tragice din Decembrie 1989: masacrul studenților de la Academia Tehnică Militară

Masacrul studenților de la Academia Tehnică Militară din noaptea de de 22 spre 23 Decembrie 1989 reprezintă unul dintre evenimentele tragice de la Revoluţie.

Jurnalistul Cristian Botez a expus pe blogul său toate detaliile în urma cărora mai mulţi nevinovaţi au căzut la datorie din cauza unor interese obscure la Revoluţie. Morţile lor erau folositoare „intereselor noii puteri care abia se instalase în România”. Cât cinism! Ce mers lin peste cadavrele ce fuseseră programate în laboratoarele manipulării generale din Decembrie 1989… În comparaţie cu dimensiunea acelor zile sângeroase, prea puţini vinovaţi au plătit într-un fel sau altul. Să sperăm că balanţa dreptăţii se va echilibra curând.

Text si fotografii: Cristian Botez

„In toiul noptii dinspre 22 spre 23 Decembrie 1989, 126 de studenti ai Academiei Tehnice Militare, imbarcati in sase autobuze, erau trimisi sa apere Ministerul Apararii Nationale, situat pe atunci pe Soseaua Drumul Taberei. Martori la eveniment au declarat ca la camera Ofiterului de Serviciu se primeau repetate apeluri telefonice prin care se cerea ca tinerii militari sa vina sa sustina tupele din Ministerul Apararii, care ar fi fost atacate de teroristi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pana la acest moment, in Academie au mai avut loc doua evenimente dramatice. In data de 21 Decembrie, dupa declansarea revoltei in fata fostei cladiri a Comiteteului Central al P.C.R, in urma mitingului organizat de Nicolae Ceausescu, la Academia Tehnica Militara si-a facut aparitia un civil, care s-a prezentat ca revolutionar si care a cerut imperios ca sapte voluntari sa-l insoteasca intr-o misiune de capturare a sefului Securitatii lui Ceausescu, generalul … Nuta. Cei sapte au fost , de fapt, numiti direct de catre superiorii lor, printre ei numarandu-se si studentul in anul al V-lea, Adrian Fitarau, in prezent inginer colonel, profesor la Academie. Cei sapte au refuzat in cele din urma sa plece in momentul in care li s-a spus ca vor primi pentru misiune doar pistoale si nu AKM-uri, pistoale militare. “Nu plecam doar cu sanse gloante la noi”, au zis toti. In cele din urma, civilul misterios s-a retras, identitatea sa ramanand un mister si acum, cel putin pentru tinerii militari de atunci. In schimb, in seara spre noapte a zilei de 21 Decembrie, studenti ai Academiei au fost pusi de paza de-a lungul gardului unitatii, din zece in zece metri, pentru contracararea unui presupus atac asupra Academiei. Toti au avut convingerea ca au fost expusi in mod voit pentru a deveni tinte vii, mortile lor urmand a servi intereselor noii puterii care abia se instalase in Romania.

La miezul noptii de 22 Decembrie s-a transmis ordin de imbarcare a studentilor, cu destinatia Ministerul Apararii, din Drumul Taberei. Ordinul direct a venit de la comandantaul adjunct al Academiei Tehnice Militare, generalul locotenent Ion Angheloiu, decedat intre timp, care, la randul lui, primisese  ordin de la comandantul Academiei Militare Generale general locotenent Gheorghe Logofătu, în baza ordinului şefului Direcţiei Operaţii din M.St.M. generalul locotenent P. Eftimescu.

Ordinul prim ar fi venit, insa, de la generalul Nicolae Militaru, dovedit agent GRU, Securitatea Militara a URSS, proaspat numit ministru al Apararaii Nationale, dovedit, ulterior, unealta militara a lui Ion Iliescu, autoimpus ca sef al statului. Toti cei 135 de studenti, din anul I si II si-au luat armamentul in primire , dar cand s-au dus la magazie sa ia si munitia aferenta, li s-a spus ca nu e cazul. Au protestat si in cele din urma au primit incarcatoarele cu munitie de razboi. In jurul orei 1, dupa miezul noptii, dupa un traseu urmat pe  bulevardul Tudor Vladimirescu, soseaua Panduri, bulevardul Drumul Taberei s-au oprit in dreptul intrarii în sediul MApN.

Autobuzele au tras pe dreapta, vizavi de Centrul de Calcul al MApN. Atunci s-a declansat urgia. Primul impuscat a fost soferul primului autobuz. Studentii militari au coborat de-a valma, in cateva clipe. Martorii supravietuitori spun ca la inceput s-a tras foc cu foc dinspre blocurile cu patru etaje, de vizavi de minister, langa care oprisera. Apoi s-a tras, la foc automat din directia Centrului de Calcul al Minsterului Apararii Nationale. Cinci tineri au fost ucisi atunci. Sublocotenenții post-mortem Pintea Ciprian, Franga Eugen, Pătcaș Ioan, Bucur Cristian și Dumitraș Ștefan. Si alti opt au fost raniti. Locotenenții Pol Romulus, Bota Marius, Huțanu Vasile, Sușman Dan, Popescu Cristian, Lupu Sorin, Dumitrache Valentin și Tihon Valentin.

Studentul de atunci, Ion Ciucan, care a facut parte din efectivele deplasate la Ministerul Apararii Nationale, acum ofiter in rezerva, isi aminteste: “

 

 

Nebunia a durat mai bine de o ora. Studentii s-au raspandit prin blocurile din jur, cele cu patru etaje, si acum marcate de gloantele care au fost trase asupra lor. Este vorba de blocurile A1, B3 si A2. Unii s-au retras in spatele blocurilor. Era evident ca o parte din conducerea Ministerului nu stia ca studentii fusesera trimisi acolo. Ulterior s-a dovedit ca a fost o alta diversiune organizata de cei care acaparasera Revolutia, pentru a-si justifica instalarea directa la conducerea tarii. Abia dupa aproximativ doua ore s-a stabilit un contact corect intre cele doua parti si portile ministerului s-au deschis pentru studentii militari.

Extrase din raportul Comisiei senatoriale care s-a ocupat de acest caz

“Detaşamentul a fost constituit din Compania a 4-a comandata de col.ing. Constantin Gheorghe având un efectiv de 215 studenţi şi Compania a 5-a comandată de col.dr.ing. Papuc Viorel având un efectiv de 132 de studenţi. La aceste efective se adăugau şi 13 ofiţeri cadre. Înaintea plecării spre sediul M.Ap.N. gl. Angheloiu a precizat subordonaţilor itinerarul de deplasare, respectiv: Bdul. Tudor Vladimirescu, Şos. Panduri, Bdul Drumul Taberei, intrarea în sediu având loc pe la punctul de control situat vis-a-vis de Complexul Orizont.

Comisia Senatorială constată că privind cooperarea, asigurarea tehnică, materială şi logistică, semnale de recunoaştere, caracteristici de lucru pentru mijloacele de legătură, nu au fost precizate şi nici nu s-a numit un şef al întregului detaşament.

Pusă în mişcare, coloana de şase autobuze cu studenţi a ajuns în jurul orelor 0100-0115 în faţa Centrului de Calcul al M.Ap.N., oprindu-se la aproximativ 100 m de intrarea în M.Ap.N. datorită deschiderii focului asupra ei din Centrul de Calcul.

Intensitatea focului a determinat debarcarea precipitată a studenţilor şi adăpostirea acestora în zonă luând poziţii de tragere între blocurile Al, A2 şi B3, iar alţii s-au adăpostit pe scările şi holurile blocurilor. Reacţia studenţilor a fost haotică, ripostând cu foc în toate direcţiile. Adăpostirea pe partea blocurilor s-a produs nu datorită tragerilor dinspre minister, ci datorită faptului că autobuzele circulau pe partea dreaptă, deci foarte aproape de blocuri şi de spaţiile verzi, iar uşile autobuzelor s-au deschis tot pe această parte. După intervenţii repetate, studenţii au putut fi recunoscuţi şi introduşi în incinta ministerului, însă rezultatul acţiunii a fost tragic. Au fost ucişi 5 elevi şi răniţi alţi 8.

Tragicul eveniment a putut fi posibil şi ca urmare a faptului că la stabilirea itinerariului nu s-a ţinut seama de situaţia conflictuală din zonă începând din seara de 22 decembrie 1989. Absenţa unor legături de conducere şi cooperare cu grupa operativă ce conducea apărarea M.Ap.N. şi cu forţele din dispozitiv precum şi lipsa de măsuri preventive pentru a evita incidentele.

Interpretarea greşită a intenţiilor celuilalt coroborată cu deficienţele amintite anterior au determinat apariţia acestei erori profesionale.

Iată extras din declaraţia col.dr.ing. Papuc Florinel: „… Se pare că focul s-a executat dinspre Centrul de Calcul (maşinile fiind în mers nu aveau cum să fie auzite tragerile teroriste care aveau un zgomot mult mai redus ca amplitudine – n.n.)… În momentul următor cu studenţii prin salturi scurte şi târâş … militarii care asigurau paza ministerului au solicitat parola. Fără să le fi spus parola, deoarece nu o primisem. … pe baza afirmaţiilor noastre că suntem de la Academia Militară ne-aţi permis intrarea. Cred ca nu toţi apărătorii M.Ap.N.-ului au cunoscut faptul că urma să sosim… „.

Trebuie remarcat că la deficienţele de conducere şi organizare se mai adaugă şi starea de spirit tensionată, rezultatul incidentelor anterioare şi a acţiunilor teroriste.

Iată extras din declaraţia srg. Bocanu Liviu: „… Când a început debarcarea s-a tras asupra noastră foc cu foc după care s-a trecut la foc automat … Cele foc cu foc nu ştiu de unde s-au tras, dar în momentul în care s-a tras foc automat, acesta era din zona ministerului…”

Studentul Manolescu Marius: „… Când am ajuns în faţa M.Ap.N. -ului am observat că autobuzul din faţa noastră a luat foc undeva în partea din spate. Autobuzul nostru a depăşit şi a oprit în faţa blocurilor situate vis-a -vis de M.Ap.N. Am debarcat… Am constatat cu surprindere că se trăgea în noi dinspre minister. Am convingerea că cei de la anumite nivele de comandă nu au ştiut că venim…”.

Col.ing. Rodin Constantin susţine că primele focuri ar fi fost trase din blocul de locuinţe B.3.: „…Fiind primiţi cu foc … am fost obligaţi să coborâm şi să ne adăpostim … în această poziţie s-a executat foc atât dinspre sediul Centrului de Calcul al M.Ap.N., precum şi din blocul B3 (probabil de la etajele superioare ale acestuia) …”

Din declaraţiile locatarilor rezultă că au fost identificate persoane ce au deschis foc către localurile M.Ap.N. Aceste trageri au întărit convingerea în rândul apărătorilor că sunt atacaţi de forţe teroriste.

Din  declaraţiile numitei Cosma Viorica, locatară în blocul A2 rezultă că la data de 22 decembrie 1989 către seară, spaţiul verde dintre cele două blocuri amplasate peste drum de M.Ap.N. a fost ocupat de un grup de persoane tinere care, din raţiuni necunoscute au deschis foc asupra ministerului. „ …  La data de 22 decembrie 1989 … nu se întunecase încă .. am remarcat privind pe geamul de la bucătărie prezenţa unui grup de tineri în spaţiul verde din  faţa noastră, respectiv în porţiunea dintre blocul nostru şi blocul A2 … Erau 4-5 persoane …Distanţa  dintre mine şi ei era în jur de 20-25 m, poate şi mai aproape Mi-a atras atenţia că unul dintre ei era îmbrăcat într-o geacă albă, imaculată. Păreau în vârsta  de 20 de ani …Erau tunşi cam la fel … Toţi erau înarmaţi. S-au deplasat lângă colţul blocului şi au început să tragă După ce au tras au fugit imediat în spatele blocului … Atunci a intervenit soţul meu care a strigai la ei după geam:   < Potoliţi-vă, mă ! Ce dracu faceţi !   Unul dintre ei s-a răstit la noi si ne-a spus să intram în casă, să închidem geamul că ne trage un glonte în cap. A mai adăugat şi o înjurătura … Văzând despre ce e vorba, ne-am retras în  casă   Când au tras aceştia, cei de peste drum militarii, au ripostat …A doua zi l-am văzut pe cel cu geaca alba. era mort…”. “

 

Procurorul militar Mihai Popov a stabilit, in 1995, ca in acest caz nu exista niciun vinovat

In luna octombrie 1995, lt.col. magistrat  Mihai Popov, pe atunci adjunct al sefului Parchetului Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, a dat solutia finala in dosarul 1059/P/1991 privind 16 morti si 19 raniti, produsi ca urmare a „incidentelor” din perioada 22 – 24 decembrie 1989 din zona Ministerului Apararii Nationale. Procurorul militar Mihai Popov a dispus urmatoarele: „In dosarul nr. 1095/P/1991 privind evenimentele in care au fost angajate DT 2 PST din UM 01171 Buzau, efective din Regimentul de Garda, studenti si cadre din Academia Tehnica Militare, precum si cadre active din UM 0620 (USLA), soldate cu pierderi de vieti omenesti si cu ranirea grava a mai multor persoane – nu se incepe urmarirea penala”.

Anul acesta, la 27 de ani de la acele tragice evenimente Academia Tehnica Militara a organizat o ceremonie comemorativa si s-a tinut o slujba de momenire a eroilor acelei nopti la monumentul funerar ridicat in memoria unuia din cei cinci studenti ucisi vizavi de fostul Minister al Apararii. In decursul anilorLocuitorii cartierului Drumului Taberei, ca si toti ceilalti trecatori din zona au intors capul, odata sau de nenumarate ori, spre crucea de marmura alba, intotdeauna imbracata in flori si luminata de lumanari spre aducere aminte, cruce pe care este gravat numele locotenetului postmortem Ciprian Pintea. Au fost prezenti comnadantul Academiei Tehnice Militare colonel Iulian Vizitiu, adjunctul acestuia, colonel Pamfil Tomoiag, camarazi ai celor ucisi, printre care Ion Ciucan,in prezent ofiter in rezerva, colonelul Adrian Fitarau, colonel in rezerva Cristian Mihalache si nu in ultimul rand generalii in rezerva Constantin Bodin, Ion Codreanu si Florinel Papuc.

Noaptea de 21 spre 22 Decembrie 1989. Atunci s-au petrecut toate acestea. A doua zi, pe 23 decembrie seara aveaa sa se petreaca o alta oroare. Masacrul luptatorilor antiteroristi de la USLA. O clica de criminali care pusesera mana pe tara comandase SANGE!”