Reprezentanții clienților cu credite în franci: Autoritățile dau dovadă de dezinteres total

Reprezentanții clienților cu credite în franci: Autoritățile dau dovadă de dezinteres total

Autoritățile române dau dovadă de dezinteres total în legătură cu rezolvarea problemelor cu care se confruntă debitorii cu credite în franci elvețieni (CHF), scrie într-un comunicat al Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) și Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC).

„La aproape o lună și jumătate de la depunerea la Guvern a memoriului în atenția Prim Ministrului prin care prezentam rezultatele inițiativei de negociere colectivă cu băncile și prin care solicitam adoptarea cât mai rapidă a unei reglementări privind conversia creditelor, dar și o audiență în care să explicăm rațiunile solicitării noastre, demersul nostru a fost ignorat total. În plus, memoriul a fost inițial direcționat spre Ministerul Sănătății. Eforturile noastre de re-înregistrare la Ministerul Finantelor Publice s-au dovedit și ele zadarnice, nici această instituție nu a dat niciun răspuns în cele 30 de zile care au trecut de la momentul confirmării recepției documentului”, se menționează în comunicat. 

Potrivit reprezentanților AURSF, repetatele solicitări de obținere a unei audiențe la ministrul Finanțelor Publice au fost, de asemenea, ignorate. 

„Ministerul Finantelor Publice ține în sertar, de altfel, un proiect de lege propriu pe această temă. AURSF și reprezentantii GCCC au solicitat o dezbatere publică a proiectului, au discutat cu reprezentanții MFP în ultima săptămână a lunii martie și au transmis propunerile de modificare ale acestuia la începutul lunii aprilie. De atunci și până astăzi, cu proiectul respectiv nu s-a mai întâmplat nimic, iar oficialii MFP nu au oferit nicio precizare privind stadiul în care se află acesta”, mai scrie în comunicat. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanții celor două entități de protejare a intereselor debitorilor atrag atenția cp și Comisia Buget-Finanțe-Bănci din Camera Deputaților a stopat discuțiile pe seama multiplelor proiecte de lege care vizează conversia creditelor în franci elvețieni. 

Ce au făcut alte țări

În Polonia partidele politice și președintele țării lucrează la o soluție care să întrunească un suport cât mai general. Guvernul este favorabil unei soluții de conversie a creditelor la un curs mediu între cel actual și cel de la momentul acordării, în timp ce opoziția și președintele sunt încă și mai radicali, solicitând conversia creditelor la cursul din momentul acordarii. 

În Croatia, țara unde Parlamentul a fixat cursul monedei nationale față de francul elvețian pentru un an, la nivelul de dinainte de explozia acestuia din ianuarie 2015, ministrul Finanțelor Publice este favorabil unei soluții prin care băncile să fie obligate să aplice un discount similar cu nivelul deprecierii prețului imobilelor ipotecate în favoarea băncilor.