„Refugiații nemulțumiți de azi sunt jihadiștii de mâine”

„Refugiații nemulțumiți de azi sunt jihadiștii de mâine”

Sute de oameni au fost răniți, după ce poliția macedoneană a folosit gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa imigranții la punctul de frontieră de la Idomeni.

 Un ministru grec a atras atenţia asupra posibilei radicalizări în rândul imigranților nemulțumți blocați în tabăra de refugiați de la Idomeni. „Ceea ce vedeţi astăzi sunt jihadiştii de mâine”, a declarat ministrul pentru protecţia cetăţenilor, Nikos Toskas

Imigranți răniți

Organizația umanitară Medici fără Frontiere a anunțat că a tratat 300 de persoane, dintre care 200 cu probleme respiratorii cauzate de gazele lacrimogene, printre care și 30 de copii, cu vârste între 5-15 ani. Cel puțin 40 de oameni au fost atinși de gloanțe de cauciuc și 10 spun că au fost bătuți de polițiști macedoneni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Grecii au criticat acțiunile vecinilor. „Folosirea nediscriminatorie a chimicalelor, a gloanțelor de cauciuc și a grenadelor paralizante contra unor persoane vulnerabile este un act periculos și deplorabil”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului de la Atena, George Kyritsis.

Ciocniri violente

Violențele au izbucnit, după ce un grup de imigranți s-a apropiat de gardul de la frontieră, cerând poliției să deschidă granița. Când aceasta a refuzat, tensiunea a escaladat, iar imigranții s-au împins în garduri și au aruncat cu pietre în forțele de ordine. Poliția macedoneană a precizat că gardul n-a fost distrus și n-au fost folosite decât gaze lacrimogene.

Cel puțin 11.000 de imigranți sunt blocați în Idomeni, după ce țările balcanice și-au închis granițele, acum două luni, oprind accesul spre nordul Europei.

Autoritățile elene au încercat să-i convingă pe imigranți să se mute în alte tabere, dar oamenii au sperat că până la urmă frontierele vor fi deschide.

Europol a trimis o echipă de agenți sub acoperire la centrele de înregistrare a migranților din Grecia, aşanumitele hotspot-uri, pentru a stopa infiltrarea unor luptători jihadişti şi a combate activitatea reţelelor de traficanți de persoane.