Refugiați in tegrați cu ajutorul bisericii

Refugiați in tegrați cu ajutorul bisericii

Două treimi din solicitanții de azil din România, au făcut-o la Timișoara. Pe de altă parte, comparativ cu anul 2016, anul trecut numărul solicitărilor au crescut cu 161%.

La nivel național au fost înregistrate, anul trecut, un număr de 4.820 de astfel de cereri de azil, în creștere cu 161% față de 2016. Cele mai multe dintre acestea, mai precis 3.164, au fost depuse în Timișoara, arată datele făcute publice de Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România. “Peste 1.900 de persoane care au depus cereri de azil la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Timișoara au fost transferați și cazați în celelalte centre din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări. Cei mai mulți dintre solicitanții de azil au fost, în 2017, din Siria, Irak, Pakistan și Afganistan. Au fost soluționate peste 1.200 de cereri de protecție internațională în etapă administrativă, iar în 76 de cazuri a fost acordată o formă de protecție. Din totalul persoanelor care au dobândit o formă de protecție, pe parcursul anului 2017, 27 au urmat programele de integrare derulate sub coordonarea Inspectoratului General pentru Imigrări”, transmit reprezentanții ONG-ului.

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) implementează proiectul european “Integrare ACUM – Abordări complexe și unitare pentru migranți”, prin care deja a fost asistat un număr de 359 de refugiați și migranți, în perioada iunie 2017 – februarie 2018, cu scopul de a se integra mai ușor în România. Proiectul se desfășoară în județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Arad, Bihor și Hunedoara, iar în Centrele Regionale de Integrare Timișoara și Oradea au fost oferite migranților și refugiaților servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului ţintă şi medierea relaţiei migranţilor cu instituţiile implicate în proiect. De asemenea, în cadrul proiectului au fost formaţi zece mediatori în cadrul unui seminar de formare şi angajaţi trei mediatori interculturali. Au fost formați și 20 de voluntari. ( Foto: Adrian Pîclișan)

Ne puteți urmări și pe Google News