Editura Evenimentul si Capital

Record de tineri fără job: rata șomajului a sărit de 25%

13-10/Someri_tineri-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 290 Vizualizari

Ultimele date ale Institutului Național de Statistică arată că proporția șomerilor tineri a crescut față de trimestrul IV din 2013, de la 24,3%, la 25,7% în trimestrul I din 2014. Acesta în condițiile în care rata generală a șomajului a rămas aceeași, de 7,2%.

Totodată, rata de ocupare a tinerilor a scăzut de la 25,3 % în trimestrul III din 2013, la 20, 6% în trimestrul I, 2014, deși rata de ocupare la nivel general a rămas la fel.

Proporția șomerilor tineri a crescut în toată Europa, ajungând la cote incredibile în Spania și Grecia unde unul din doi tineri nu are loc de muncă. Astfel, din acest punct de vedere, România se înscrie și ea în trendul general, însă există și niște explicații care țin de cultura muncii pe care o au tinerii. „Niciun angajator serios nu se complică să încadreze tineri absolvenți, ci preferă persoane care au trecut deja prin două sau trei locuri de muncă. Și asta din două motive: tinerii au așteptări pecuniare uriașe, deși nu știu să facă nimic și, în al doilea rând, au tendința de a părăsi jobul foarte rapid”, comentează sociologul Alfred Bulai, conferențiar universitar doctor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Pensionarii, preferabili tinerilor

Potrivit universitarului, absolvenții sunt supuși unor dușuri reci atunci când ajung în zona privată. „Absolvenții vin dintr-un sistem unde au luat totul foarte lejer, vin și pleacă de la cursuri atunci când vor ei. Ori, nu poți să spui angajatorului, după două săptămâni de la angajare, eu vreau să plec la mare. Pentru că pleci definitiv”, explică universitarul.

Profesorul conchide că, pus în situația de a alege într un pensionar și un tânăr absolvent, patronul va alege mai degrabă pensionarul deoarece atunci când i se încredințează o sarcină acesta o și duce la bun sfârșit. În România, numărul șomerilor în primul trimestru din acest an a ajuns la 656.000 de persoane.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate