RĂSTURNARE de SITUAȚIE cu privire la alegerile din 2009. Fosta șefă AEP dezvăluie implicarea SRI | Exclusiv EVZ

RĂSTURNARE de SITUAȚIE cu privire la alegerile din 2009. Fosta șefă AEP dezvăluie implicarea SRI | Exclusiv EVZ

Evenimentul zilei a obținut în exclusivitate un document care face parte din depoziția fostei președinte AEP, Ana Maria Pătru, care nu se va mai prezenta, luni, în fața comisie de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Din informații reiese că foștul președinte Siveco România, Irina Socol, condamnată definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, a câștigat aproape toate licitațiile "privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP", inclusiv la alegerile din 2009. Pătru vorbește și despre o implicare a SRI.

Ana Maria Pătru era pe programată să fie audiată astăzi de Comisia de anchetă, după fostul candidat la prezidențiale Mircea Geoanaă. Ea a trimis o scrisoare în care a anunțat membrii Comisiei că nu mai vine la audieri. Împreună cu această scrisoare ea transmis și o depoziție în care susține implicarea firmei Siveco și a fostului director al SRI, George Maior, în alegerile din 2009. 

Redăm integral documentul obținut de EVZ:

"Consider însă că este suspect faptul că SIVECO, firmă controlată de doamna Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP. Inclusiv la alegerile din 2009, care fac obiectul Comisiei din care faceți parte. Această zonă poate reprezenta o vulnerabilitate pentru sistemul democratic românesc.

În opinia mea, pentru a lămuri în totalitate lucrurile pe palierul legal de softuri, cred că ar fi util, din perspectiva finalității demersului Comisiei, să se întâmple următoarele lucruri:

  1. Lămurirea modului în car firma SIVECO, singură sau în consorții, câștigă aceste licitații pentru softurile de numărare a voturilor și transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP. Îmn contextul mai multor articole de presă care sugerează acest lucru, ar fi util de lămurit dacă nu cumva, conform legii 14/1992, există sau exista până de curând un interes la nivelul anumitor instituții pentru ca această firmă să se ocupe de acest proces esențial într-o democrație.
  2. Dacă acest lucru nu poate fi determinat de actuala Comisie, poate ar fi util un demers parlamentar separat în acest sens. Intuiția și relația de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul Comisiei de control parlamentar SRI, pentru că există suspiciune rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropriată de fosta conducere a Serviciului Român de Informații.
  3. În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la inițiativa Irinei Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acțiuni operative.", se arată în documentul obținut de EVZ.  

Surse parlamentare au precizat, pentru EVZ, că decizia lui Pătru de a nu se mai prezenta în fața Comisie de anchetă a venit la rugămintea copilului ei care a spus despre mama sa că "nu vreau să fie luată din nou".

Acuzată de procurorii DNA de trafic de influenţă şi spălare de bani, fosta șefă a AEP, Ana Maria Pătru a dezvăluit, pe 6 aprilie a.c., pentru România TV că a trăit clipe de coşmar, pe perioada arestului preventiv, şi că a ajuns în situaţia de a-şi vedea copilul în stare de şoc şi vorbind despre sinucidere. 
 
Ea i-a acuzat pe procurorii DNA că, împreună cu denunţătoarea sa, Irina Socol, au forţat-o să-şi concedieze avocaţii şi au păcălit-o să îşi recunoască faptele