Editura Evenimentul si Capital

RĂSTURNARE de SITUAȚIE cu privire la alegerile din 2009. Fosta șefă AEP dezvăluie implicarea SRI | Exclusiv EVZ

Ana Maria Pătru, fosta șefa AEP
Autor: | | 9 Comentarii | 11215 Vizualizari

Evenimentul zilei a obținut în exclusivitate un document care face parte din scrisoarea fostei șefe AEP, Ana Maria Pătru, care anunță comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 că nu se va mai prezenta luni la audieri. În scrisoare, Pătru afirmă că foștul președinte Siveco România, Irina Socol, condamnată definitiv de Curtea de Apel Bucureşti, la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzată de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, a câștigat aproape toate licitațiile "privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP", inclusiv la alegerile din 2009. Pătru vorbește și despre o implicare a SRI, prin compania Siveco.

Ana Maria Pătru era programată să fie audiată astăzi de Comisia spececială de anchetă, după fostul candidat la prezidențiale Mircea Geoanaă. Ea a trimis o scrisoare în care a anunțat membrii Comisiei că nu mai vine la audieri. În aceeși scrisoare ea a transmis și o depoziție în care susține implicarea firmei Siveco și a fostului director al SRI, George Maior, în alegerile din 2009. 

Redăm integral documentul obținut de EVZ:

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

"Consider însă că este suspect faptul că SIVECO, firmă controlată de doamna Irina Socol, a câștigat aproape toate licitațiile privind softurile de numărare și transmitere a datelor către AEP. Inclusiv la alegerile din 2009, care fac obiectul Comisiei din care faceți parte. Această zonă poate reprezenta o vulnerabilitate pentru sistemul democratic românesc.

În opinia mea, pentru a lămuri în totalitate lucrurile pe palierul legat de softuri, cred că ar fi util, din perspectiva finalității demersului Comisiei, să se întâmple următoarele lucruri:

 • Lămurirea modului în carr firma SIVECO, singură sau în consorții, câștigă aceste licitații pentru softurile de numărare a voturilor și transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP. Îmn contextul mai multor articole de presă care sugerează acest lucru, ar fi util de lămurit dacă nu cumva, conform legii 14/1992, există sau exista până de curând un interes la nivelul anumitor instituții pentru ca această firmă să se ocupe de acest proces esențial într-o democrație.
 • Dacă acest lucru nu poate fi determinat de actuala Comisie, poate ar fi util un demers parlamentar separat în acest sens. Intuiția și relația de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul Comisiei de control parlamentar SRI, pentru că există suspiciune rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropriată de fosta conducere a Serviciului Român de Informații.
 • În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la inițiativa Irinei Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acțiuni operative.", se arată în documentul obținut de EVZ.  
 • Pagina 1 din 2  Loading...

  Alte articole din categoria: Politica

  evz.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  infoactual.ro
  unica.ro
  fanatik.ro
  dcnews.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE Şi

  Articole salvate