Editura Evenimentul si Capital

RADIOGRAFIA DEZASTRULUI DE LA INUNDAŢII. Cum au fost iarăși luate autoritățile pe nepregătite de inundațiile „instant”. Pâraie pe care le treci cu pasul au ajuns să aibă debite uriașe, pentru că nu au fost amenajate

14-07/04-05-olanesti-evz-465x390
Autor: | | 13 Comentarii | 1484 Vizualizari

„Evenimentul zilei” vă prezintă cauzele care au dus la inundarea a sute de case. Nu a mai plouat așa de mai mult de un secol, iar autoritățile au fost învinse de viitura venită pe niște pârâiașe pe care nu le-au amenajat. Zeci de localități și hectare de teren agricol au fost inundate zilele acestea. Culmea, nu de revărsarea marilor râuri, ci de pâraie care, în mod normal, pot fi trecute la pas: Vedea, Olteț sau Cotmeana. Și torenții care au adunat apele de pe versanți, care rămân fără pădurile ce au rol să stopeze formarea viiturilor, au provocat inundații. Asta, după ce s-au făcut defrișări masive. Ce-i drept, apele care au intrat în sute de case din partea de sud-vest a României nu au mai crescut așa de mult de 100-200 de ani, spun specialiștii de la Institutul Național de Hidrologie, informație confirmată și de purtătorul de cuvânt al Apelor Române, Ana-Maria Agiu. Numai că, nici edilii nu au făcut nimic în ultimii patru ani ca să diminueze efectele devastatoare.

Precipitații abundente

Meteorologii spun că au fost 100 de litri de apă pe metru pătrat, iar debitele râurilor au crescut aproape cu 400 de ori mai mult, inundațiile neavând cum să fie controlate penru că nu s-au făcut investiții pentru punerea în siguranță a torenților și a pâraielor. Specialiștii au explicat că, de la începutul săptămânii și până ieri, adică în patru zile, a plouat cât în două luni de vară normale. S-au înregistrat și 150 de litri pe metrul pătrat, și chiar 200 într-o zonă din județul Gorj.

Pericolul care a dat semne încă din primăvară

Ana-Maria Agiu a explicat că situația din prezent este cauzată, în mare parte, de schimbările climatice, și de faptul că autoritățile locale și cele de la Ministerul Agriculturii nu au acționat cum trebuie, pentru a preveni aceste inundații. Cert este că nu s-a deversat niciun râu mare și nu s-a rupt niciun dig. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au explicat că ceea ce se întâmplă acum a început, de fapt, din primăvară. Atunci a plouat așa de mult din cauza ciclonilor de origine mediteraneană, iar acum din cauza unei activități intense de tip ciclonic din Marea Adriatică. Deci, autoritățile ar fi trebuit să știe exact situația ce a urmat zilele acestea, având în vedere că pământul era deja, înainte de ultimele ploi, destul de îmbibat cu apă, iar cotele râurilor mici destul de ridicate, au povestit, pentru EVZ, surse din cadrul Institutului Național de Hidrologie.

Degeaba citim dacă nu muncim

Deși edilii au primit, anul trecut, manuale care le arată cum trebuie să acționeze în caz de inundații și s-au alocat zeci de milioane de lei pentru seminarii și cursuri antiinundații, la care au participat, primarii nu știu nici acum cum să acționeze. Iar când vin apele - cer socoteală șefilor de la București. Ca măsură de prevenire a inundațiilor, edilii trebuiau să salubrizeze, potrivit manualului, pe parcursul lunii martie, cursurile de apă și să amenajeze pâraiele, pentru că, atunci când a crescut nivelul apelor, să nu fie puse în pericol viețile oamenilor. De anul trecut și până în prezent, niciun primar nu a fost amendat pentru că nu a respectat manualul, deși legislația prevede așa ceva.

Cine răspunde pentru casele inundate

În timp ce edilii, șefii Consiliilor Județene și prefecții arată cu degetul către cei de la Apele Române și susțin că ei nu au ce face, legea spune altceva. De aproape patru ani, ei erau obligați să inventarieze pâraiele din zona pe care o administrează și să le amenajeze.

Aproape niciun primar nu a făcut acest lucru, deși au fost informați, instruiți și chiar li s-a înmânat un manual antiiundații. Mai mult, nu s-au construit rigole și s-a dat voie să se construiască haotic.

Precipitațiile se domolesc puțin

Pe de altă parte, în timp ce pâraiele care zilele acestea au ajuns să aibă debite uriașe trebuiau să fie amenajate de edili, torenții, care au venit peste casele oamenilor, trebuiau controlați de specialiștii de la Ministerul Agriculturii, conform legii.

Totuși, există și o veste bună: meteorologii spun că, de astăzi, ploile se mai domolesc.

Astfel, potrivit prognozei meteorologie, până pe data de 10 august vor fi ploi rare și slabe cantitativ, iar temperaturile vor fi ridicate. Specialiștii avertizează că vor fi valuri de caniculă, mai ales în vestu țării, dar dor fi și episoade de furtuni și reprize de ploi puternice, însă izolate.

Doi dispăruți au fost găsiți decedați, despre alți doi nu se știe nimic

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate