Editura Evenimentul si Capital

PSD, dormi liniștit! Moartea politică a Împăratului Liviu Dragnea se amînă! | ROMANIA LUI CRISTOIU

Autor: | | 3 Comentarii | 6389 Vizualizari

Marţi, 28 martie 2017, a fost ziua mult aşteptată de naţiunea din bodegă, din redacţii şi din pragul frizeriilor:

Cea în care s-a pronunţat sentinţa (nu definitivă) în Procesul DNA versus Elena Udrea, Dosarul Gala Bute. A doua zi a avut loc un alt eveniment prefaţat de o aţîţare naţională întîlnită, de regulă, înaintea meciurilor de calificare ale Naţionalei, cînd nu se ştie că ai noştri vor rata a nu ştiu cîta oară victoria.

Conferința de presă a lui Tudorel Toader, despre ce distinsul a numit, prin exagerare, Evaluarea procurorul general și a procuroarei șefe a DNA. Din punct de vedere mediatic, marţi, 28 martie 2017, a fost ocupată pînă peste cap cu difuzarea şi comentarea amănuntelor privind sentinţa de 6 ani cu executare primită de Elena Udrea.

Deşi după rezumarea Elenei Udrea la dezvăluiri aproximative, din seara lui 28 martie 2017, spre dezumflarea burtierelor senzaţionaliste la televiziunile de ştiri, viaţa social- politică părea să fi căzut din nou în somnolenţa de siestă postelectorală, a doua zi, a venit pregătirea mediatică a Conferinţei de presă anunţată pentru ora 18 de Tudorel Toader, pregătire dominată de întrebarea dătătoare de fiori şi rating: O va revoca Tudorel Toader pe Codruţa Kovesi? A trecut şi acest moment de Apocalipsă mediatică. Lucrurile au reintrat în normal.

Prilej pentru istoricii clipei care sunt jurnaliştii de a-şi da seama că nici sentinţa în cazul Udrea, nici Prezentarea Raportului n-au avut efectele aşteptate ca zguduitoare asupra scenei noastre politice.

Elena Udrea n-a făcut mult așteptatele dezvăluiri menite să mute Carpații la Giurgiu și Podul Prieteniei la Vatra Dornei.

Conferința de presă a lui Tudorel Toader a rămas în Istorie doar prin răbdarea infinită cu care presa a ascultat o prelegere de an pregătitor al Drept. Marţi, 28 martie 2017, tot în România s-a petrecut însă un fapt crucial pentru viaţa noastră politică, sugrumat prin apăsare de greutatea celorlalte două evenimente.

E vorba de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a admite excepţia de neconstituţionalitate cerută de Bombonica Prodana (fostă Dragnea) în Procesul de abuz în serviciu aflat spre final la Înalta Curte.

Concomitent, instanţa a decis şi suspendarea Procesului pînă la Decizia CCR.

Ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate şi solicitarea de suspendare a Procesului se numără printre mijloacele preferate ale avocaţilor postdecembriști. Desigur, pînă la urmă, Procesul se reia şi, cum, de regulă, CCR respinge excepţia, clientul se întoarce de unde a plecat. Ştiind că-i vorba de un truc avocăţesc, instanţele acceptă cu greu excepţia de neconstituţionalitate şi cu atît mai mult, solicitarea de suspendare a Procesului.

În cazul Bombonicăi Dragnea, ICCJ a acceptat excepţia şi suspendarea Procesului.

Un fapt juridic banal, dintre cele care se petrec cu sutele în lumea Justiţiei româneşti.

Aşa s-ar putea crede dacă n-am şti însă că în acest Proces există un acuzat a cărui soartă politică depinde crucial de sentinţă:

Liviu Dragnea, președintele PSD, președintele Camerei Deputaților, Președintele Premierului Sorin Grandea, un adevărat Conducător al Statului, care n-a devenit încă Mareșal, deși mult nu mai e pînă la asta. DNA l-a trimit în judecată pe 15 iulie 2016 şi pe Liviu Dragnea, sub acuzaţia de instigare la abuz în serviciu.

Altfel spus, Liviu Dragnea e acuzat că în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Teleorman şi-a instigat nevasta - la vremea respectivă şefă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman - să comită infracţiunea de abuz în serviciu.

Decizia ICCJ de trimitere a cauzei la CCR amînă pe termen nedefinit (CCR se poate pronunţa şi la Sfîntu Aşteaptă), pronunţarea sentinţei în cazul Liviu Dragnea.

Mulţi politicieni şi analişti, chiar şi dintre cei apropiaţi lui Liviu Dragnea, susţin că, spre deosebire de Dosarul Referendumului, în noul Dosar sentinţa de condamnare e inevitabilă.

În aceste condiţii, se înţelege, Decizia ICCJ amînă pentru un timp ghilotinarea politică a lui Liviu Dragnea. Dar nu numai atît.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate