PROTEST al MEDICILOR ANESTEZIȘTI, la Constanța

PROTEST al MEDICILOR ANESTEZIȘTI, la Constanța

Medicii secției Anestezie Terapie Intensivă din Spitalul Clinic Județean de Urgență, Constanța, au protestat spontat împotriva Anexei 10 din legea 153/2017, a salarizării personalului plătit din fonduri publice, care prevede pierderea sporului specific de care beneficiau medicii secțiilor de Terapie Intensivă și a celor din Unitățile de Primire Urgențe.

În semn de protest față de legea care îi dezavantajează, medicii anesteziști constănțeni au asigurat, astăzi, doar asistența de urgență, sistând programul pentru pacienții cu boli cronice. Ei au coborât, pentru câteva minute, în holul spitalului pentru a-și arăta nemulțumirile. Deși legea a intrat în vigoare de la 1 martie, nici acum nu se știe cum se vor aplica sporurile pentru anesteziști și urgențiști. De altfel, majoritatea spitalelor din țară au trimis scrisori către ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, către ministrul Sănătății, Sorina Pintea. “Nu s-a primit nici un răspuns. Legea spune, la Anexa 2, că Terapia Intensivă trebuie să aibă un spor de 65-85% după care vine Anexa 10 și introduce o sumă fixă in dreptul sporurilor, care nu are nicio legătură cu ce spune legea la Anexa 2”, a declarat, pentru EVZ, medicul primar anestezist, Irina Dincă.

 

Deși luna martie se apropie de final, iar medicii anesteziști și cei de la Urgențe au muncit zi și noapte, nu știu ce salariu și sporuri vor lua sau cum le vor fi plătite gărzile. “Considerăm ca inadmisibilă stabilirea unei sume fixe, oricare ar fi aceea, în ceea ce privește sporul din specialitatea noastră. Solicităm adoptarea unui regulament de sporuri coerent și etic și care să reflecte periculozitatea și importanța actului decizional al medicilor. Vă rugăm să nu denaturați scopul legii 153 /2017, lege care a intrat în vigoare începând cu 1 martie 2018, aceea de a stopa exodul medicilor. Atragem atenția că numărul medicilor ATI din România a devenit critic în acest moment”, arată medicii anesteziști în scrisoarea adresată ministrului Sorina Pintea.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Din informațiile medicilor constănțeni, o noua variantă a Anexei 10 este în dezbatere la ministerul Sănătății.“Incă nu s-au decis cuantumurile și sumele sporurilor aferente fiecărei specialități. Săptămâna aceasta ar trebui să se finalizeze, să devină publică. După care, anexa va fi transmisă către spitale care vor începe, pe baza ei, să calculeze salariile, pe luna martie, pentru tot personalul cuprins în grila de sporuri de la Anexa 10”,  a explicat medicul anestezist Irina Dincă. Dacă sporurile stabilite în urma negocierilor de la minister din această săptămână nu îi vor mulțuimi pe medicii afectați, sindicatele care îi reprezintă vor pregăti calendarul legal al protestelor. “E dreptul lor să protesteze. Activitatea secției Anestezie Terapie Intensivă nu a fost perturbată, urgențele au fost asigurate” a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență, Constanța, Cătălin Grasa.