Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Proiectul revoluţionar al românului care i-a impresionat pe şefii UE. Eurodeputatul Siegfried Mureşan a lansat Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice, proiectul-pilot care poate ajuta la dezvoltarea economică a României

Siegfried Mureşan, eurodeputatul PPE la evenimentul de lansare a proiectului-pilot, care a avut loc la sediul Comisiei Europene
Autor: | | 0 Comentarii | 838 Vizualizari

Pornit de la o idee venită în sprijinul numeroşilor tineri aflaţi în şomaj, ca o alternativă de reactivare a acestora în rândul societăţilor din ţările membre ale Uniunii Europene, eurodeputatul Partidului Mişcarea Populară (PMP), Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), cel mai numeros grup din Parlamentul European, a propus, în cadrul proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2016, realizarea unui Laborator de Inovare pentru Politici Publice. Aprobat de Parlamentul European în luna octombrie 2015, proiectul în valoare de 500.000 de euro propus de eurodeputatul român a fost lansat, începând de luni. Realizat după modelul unor practici care au dat rezultate în ţări dezvoltate, precum Marea Britanie, Spania sau Finlanda, proiectul european are ca scop scaderea costurilor pentru autoritățile europene și naționale, dar mai ales pentru cei afectați direct de legislația europeană: cetățenii din ţările UE și întreprinderile private.

Un eveniment cu un impact deosebit în sânul ţărilor Uniunii Europene şi care îşi poate aduce un aport major la revigorarea societatăţilor ţărilor membre, inclusiv România, a avut loc, luni, la Bruxelles. În prezenţa unor oficiali de rang înalt ai UE, precum Maria Manuel Leitão Marques, ministrul Președinției și Modernizării Administrative al Portugaliei, Ira Alanko, fost ministru şi şefa Biroului primului ministru al Finlandei, Rait Kuuse, secretar general adjunct pe Politici sociale al Ministerului de Afaceri Sociale din Estonia, Nicolas Conso, director adjunct al Direcției Interministeriale de Asistență în Transformare, Secretariatul General pentru Modernizarea Acțiunilor Publice din Franța, Vladimir Šucha, directorul general al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, vicepreședinta Comisiei Europene pentru buget, Kristalina Georgieva sau comisarul european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics. Toţi au ţinut să sublinieze importanţa proiectului-pilot iniţia de eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Cu participarea lui Edwin Lau, șeful Diviziei Reforma Sectorului Public din cadrul Direcției de Guvernanță Publică și Dezvoltare Teritorială a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Cat Drew, consultant senior pe Politici în cadrul Laboratorului pentru Politici Publice din Marea Britanie, Stéphane Vincent, delegat general al Laboratorului de Politici Publice „27ème Région” din Franța au avut loc dezbateri moderate de directoarea adjunctă a Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Maive Rute, la care au participat zeci de invitaţi din ţările membre UE, dar şi „crema” jurnaliştilor acreditaţi la Bruxelles.

FOTO: Siegfried Mureşan, alături de vicepreşedinta CE, Kristalina Georgieva (dreapta) şi Maria Marques, vizitând o expoziție a laboratoarelor de inovare în politici publice din mai multe state membre, găzduită, luni, de Comisia Europeană

Ce reprezintă Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice

Practic, Laboratorul de Inovare pentru Politici Publice este un proiect-pilot propus de eurodeputatul Siegfried Mureșan în cadrul proiectului de buget al Uniunii Europene pentru 2016 și care a fost aprobat de Parlamentul European în luna octombrie 2015. Laboratorul urmează să funcționeze în cadrul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene și beneficiază de o finanțare pentru primul an în valoare de 500.000 de euro, bani alocați în totalitate din bugetul UE. Aşa cum ne-au transmis oficialii eurodeputatului român, rolul laboratorului este de a propune noi metode de legiferare la nivel european care să scadă costurile totale atât pentru autoritățile europene și naționale, dar mai ales pentru cei afectați direct de legislația europeană: cetățenii europeni și întreprinderile private.

O idee pornită din necesitate

L-am întrebat pe Siegfried Mureșan care a fost punctul de pornire al acestei iniţiative, atât de apreciate la nivelul UE. Eurodeputatul, ne-a răspuns, simplu: „De la nevoia de reduce şomajul în rândul tinerilor”. Concret, a adăugat eurodeputatul PMP, reprezintă o soluţie pentru iniţiative de dezvoltare, de creare de locuri de muncă în diferite sfere de activitate. Acesta a explicat că există multe laboratoare la nivel european,în ţări dezvoltate, iniţiative care, într-un parteneriat public-privat, au dat rezultate şi au ajutat mult economiile unor ţări precum Belgia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Franţa, adică în state vechi ale Uniunii Europene, dar foarte puţine în Europa Centrală şi de Est.  „În condiţiile în care bugetul UE nu a crescut şi nu există posibilitatea să-l creştem pentru exerciţiul care se încheie în 2020, trebuie să ne concentrăm pe modalităţile de obţinere a celor mai bune rezultate cu banii existenţi", a explicat Mureşan. Eurodeputatul PMP a mai precizat că „prima etapă este următoarea: să aducem la aceeaşi masă laboratoarele inovatoare de politici publice din statele membre ale UE ca să schimbe idei, să înveţe unii de la alţii, să vadă cum pot coopera mai bine. Vrem să atragem în acest proiect statele care nu au în acest moment asemenea laboratoare de inovare, precum România. Este o soluţie pentru reducerea decalajului dintre noi şi restul statelor europene.”. Reprezentantul ţării noastre la Bruxelles a explicat că pentru crearea unui asemenea laborator în România este nevoie de sprijin de la Guvern, şi chiar de la nivel regional: "Apelul meu este ca guvernul să îşi propună crearea unui astfel de laborator, care să elaboreze politici publice inovatoare, dar să nu-l facă cu oameni din aparatul guvernamental".

Cum s-a scris istoria proiectului

Fiecare membru al Parlamentului European, grup politic din Parlament și comisie parlamentară are dreptul să propună, în cadrul procedurii bugetare anuale, proiecte-pilot sau acțiuni pregătitoare (etapa următoare a unui proiect-pilot și anterioară unei eventuale transformări a inițiativei într-un instrument permanent) în diverse domenii cu condiția ca acestea să nu fie acoperite sau vizate de politici europene deja existente sau să nu primească finanțare prin intermediul unor instrumente care funcționează deja la nivel comunitar. Propunerile sunt trimise inițial spre evaluare Comisiei Europene care se pronunță asupra viabilității sau oportunității lor, evaluarea fiind notată pe o scara de la A la D, unde A echivalează cu un calificativ maxim, iar D, cu un calificativ minim. După depunerea amendamentelor bugetare și eventuala lor aprobare, proiectele-pilot sau acțiunile pregătitoare intră în mandatul de negociere al Parlamentului cu Consiliul UE în procedura bugetară anuală. După aprobarea finală a bugetului UE pentru anul următor Comisia Europeană are responsabilitatea integrală a implementării proiectului-pilot. Propunerea eurodeputatului Siegfried Mureșan de înființare a Laboratorului de Inovare pentru Politici Publice a fost evaluată cu calificativ maxim (A) de către Comisia Europeană și, în urma parcurgerii întregii proceduri bugetare, i-a fost alocat pentru anul curent un buget de 500.000 de euro.

Ce este Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene

Centrul Comun de Cercetare (Joint Research Center - JRC) este serviciul științific din cadrul Comisiei Europene care are misiunea de a oferi politicilor Uniunii Europene asistență științifică independentă pe durata întregului ciclu de politici. Lucrând în strânsă cooperare cu direcțiile generale de politici, Centrul Comun de Cercetare abordează provocările majore ale societății, stimulând, totodată, inovarea prin elaborarea de noi metode, instrumente şi standarde şi prin împărtăşirea expertizei sale cu statele membre, comunitatea ştiinţifică şi partenerii internaţionali. Aflat în coordonarea comisarului european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, JRC este condus de directorul general Vladimir Šucha și reunește peste 3.000 de persoane din întreaga Uniune Europeană care contribuie la activitățile științifice în vederea sprijinirii politicilor comunitare.
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate