Programul de reconstrucție mamară după rezecție oncologică

Programul de reconstrucție mamară după rezecție oncologică

Interviu redactat în colaborare cu prof. dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică - Microchirurgie Reconstructivă Spitalul Clinic de Urgență Floreasca

 

 

  • Domnule profesor, povestiti-ne despre programul national de reconstructie mamara dupa mastectomie, in calitate de promotor si coordonator al acestui proiect extrem de important pentru femeile din Romania.
  • Intr-adevar, am initiat demersurile pentru realizarea programului de reconstructie mamara dupa rezectie oncologica, adica dupa indepartarea unuia sau a ambilor sani din motive oncologice, mai exact, in urma cancerului de san. Mastectomia genereaza o deficienta morfologica importanta a femeii. Din pacate, din ce in ce mai multe femei tinere trec prin aceasta experienta, iar rasunetul psihologic este extrem de important si se rasfrange asupra performantelor profesionale, sociale, asupra vietii de familie si, in general, asupra calitatii vietii pacientei respective. Ca si exemplificare, as vrea sa spun din experienta personala ca doar anul trecut am avut doua cazuri de cancer mamar la persoane sub 20 de ani, ceea ce este, evident, o problema extrem de serioasa, cu un rasunet major asupra integritatii corporale si psihologice din cauza unei astfel de mutilari pe care o presupune amputatia unui san. Asadar, reconstructia mamara reduce impactul psihologic, chiar il anuleaza de multe ori si permite femeilor sa aiba o viata normala si o calitate a vietii mai buna.
  • Ce v-a motivat sa initiati un astfel de program?
  • Am plecat de la faptul ca incidenta cancerului de san este deosebit de mare. Practic, fiecare a sasea sau a saptea femeie de pe planeta face cancer mamar. In Romania, in fiecare an, apar 4.000 – 5.000 de cazuri noi. Am initiat de la inceputul anilor 2000 din partea comisiei de specialitate a Ministerului Sanatatii, respectiv Comisia de Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva, demersuri pentru introducerea acestei probleme in cadrul programelor de sanatate si iata ca, intr-un final, cu efortul conjugat al colegilor din tara, al Comisiei de Sanatate de la Parlament, al Ministerului Sanatatii, al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, am reusit sa concretizam aceasta initiativa, concretizare care s-a materializat in existenta unui subprogram in cadrul Programului National de Oncologie ce vizeaza punctual rezolvarea acestei probleme, respectiv acoperirea costurilor pentru implatul mamar si expanderul ce sunt utilizate pentru procedura chirurgicala de reconstructie mamara in cazul acestor persoane.
  • Care este stadiul actual al programului de reconstructie mamara dupa mastectomie?
  • Pentru anul de debut al acestui program, in acord cu decidentii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, am convenit ca dimensiunile programului sa fie de circa 800 de cazuri. De asemenea, am initiat demersurile pentru diseminarea informatiilor in randul populatiei, astfel incat persoanele interesate sa poata sa apeleze, pe drumul cel mai scurt, in vederea rezolvarii acestei probleme, beneficiind de acoperirea costurilor pentru implantul mamar si expander prin acest subprogram inclus in cadrul programului de oncologie.
  • Despre ce suma este vorba?
  • In  functie de particularitatile cazului, deci de procedura chirurgicala pe care trebuie sa o adoptam, iar indicatia apartine evident chirurgilor care au fost inclusi in acest program, costurile pentru o pacienta variaza intre 400 – 1.000 de euro. Costurile efective pentru fiecare caz din cele circa 800 estimate a fi incluse in programul de anul acesta vor putea fi apreciate concret abia dupa finalizarea procedurii de licitatie, care dupa cum bine stiti, are un anume timing si va dura ceva. Voiam sa mai precizez faptul ca in toamna vom face o evaluare de etapa, iar in luna decembrie o evaluare finala a coordonatelor pe care se va desfasura acest program in decursul acestui an si, in functie de dimensiunile realizarii sau a cheltuirii sumelor alocate in raport cu nivelul de adresabilitate al pacientelor, vom putea sa armonizam corect solicitarile si posibilitatile de acoperire.
  • Care sunt centrele medicale incluse in programul de reconstructie mamara dupa mastectomie?
  • In program sunt incluse toate clinicile de profil din centrele universitare. In Bucuresti este clinica de la Spitalul Universitar de Urgenta Floreasca, Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar-Arseni”, Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri, Spitalul Universitar de Urgenta ELIAS, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Militar de Urgenta Agrippa Ionescu. Daca ne referim la provincie, este vorba despre clinicile de chirurgie plastica din centrele universitare de la Constanta, Craiova, Timisoara, Cluj, Targu-Mures, Oradea, Iasi si Brasov. In toate aceste clinici exista logistica, resursa umana, experienta si competenta pentru derularea in conditii predictibile a acestui tip de program. Ceea ce va pot spune este ca avem liste de asteptare intocmite la nivelul tuturor clinicilor incluse in program, iar numarul de cazuri a fost armonizat cu solicitarile celor nominalizati a fi parteneri in cadrul programului.
  • Ce criterii trebuie sa indeplineasca o pacienta pentru a fi eligibila pentru reconstructia mamara dupa mastectomie, subventionata prin acest program?
  • Pentru ca o pacienta sa intre pe lista de asteptare trebuie sa efectueze evaluarea oncologica de etapa, atat imagistica, cat si biologica, care vor face bilantul situatiei locale si generale a acesteia si care, prin asumarea responsabilitatii oncologului, se poate decide daca stadiul de evolutie generala si locala permit efectuarea acestui tip de interventie chirurgicala. Asadar, examenul oncologic de etapa trebuie sa prevada punctual faptul ca pacienta poate beneficia de reconstructie mamara. Aceasta recomandare este atasata in original la foaia de observatie si este documentul care justifica includerea pacientei in acest program pe lista cheltuielilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. De asemenea, sunt necesare analizele uzuale pe care chirurgii din program le apreciaza ca fiind necesare pentru desfasurarea in siguranta a interventiei chirurgicale si a anesteziei generale.
  • Reconstructia mamara dupa mastectomie: moft sau necesitate?
  • Vorbim despre cea mai grava boala de care este atinsa specia umana, respectiv cancerul, iar cancerul mamar este cea mai frecventa forma de cancer a sexului feminin, o problema de sanatate extrem de serioasa in toate sistemele de sanatate din lumea aceasta. Asa cum va spuneam, faptul ca aceasta boala genereaza necesitatea efectuarii unei interventii chirurgicale mutilante, deci a indepartarii unui san sau a ambilor sani, in cazuri mai rare, acest lucru afecteaza integritatea coporala, iar sanul fiind organul simbolic al feminitatii, evident ca rasunetul este extrem de profund asupra intregii calitati a vietii pacientelor respective. Nici pe departe nu este un moft, ci este chiar o importanta problema de sanatate. Acest argument a fost perpetuat pe parcursul numeroaselor demersuri pe care le-am facut noi si iata ca rezultatul a fost in final favorabil.

    

Ne puteți urmări și pe Google News

Interviu realizat cu sprijinul și concursul  Planeta Roz - "Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului" (www.planetaroz.ro), proiect initiat si derulat de Asociatia M.A.M.E.