Editura Evenimentul si Capital

Procuror-șef adjunct al DNA: "Am constatat că activitatea Direcţiei este susţinută mai mult de reprezentanţele străine în România, decât de alte entităţi române"

Nistor Călin FOTO: constantanoastra.ro
Autor: | | 3 Comentarii | 2132 Vizualizari

Nistor Călin, procurorul-şef adjunct al DNA, vorbește despte despre atacurile la adresa Justiţiei, care au ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare a CSM,și despre suținerea din partea ambasadelor străine la București. Declarațiile au fost făcute într-un intervi acordat publicației locale „Constanța Noastră”.

Reporter: Cât de mult contează pentru procurorii români susţinerea din partea unei mari puteri, aşa cum sunt Statele Unite ale Americii?

Nistor Călin: Contează susţinerea din partea oricărei persoane, cu atât mai mult contează susţinerea reprezentanţei unui stat cu tradiţie în domeniul judiciar şi a democraţiei. Din luările de poziţie publice până la acest moment, am constatat că activitatea direcţiei este susţinută mai mult de reprezentanţele străine în România, decât de alte entităţi române.

 

"La acest moment, nu se constată un regres evident al fenomenului corupţiei"

Reporter: Câte dintre sesizările DNA către Inspecţia Judiciară a CSM cu privire la atacurile la adresa instituţiei şi la adresa Justiţiei s-au concretizat? La ce ajută?

Nistor Călin: În proporţie de 99%, sesizările Direcţiei Naţionale Anticorupţie  către Inspecţia  Judiciară cu privire la atacurile la adresa instituţiei s-au concretizat. Legat de finalizarea acestei acţiuni, este greu de cuantificat aceasta, întrucât ea se materializează printr-un comunicat emis de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Pe de altă parte, nu este lipsit de importanţă faptul că, urmare a verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară, s-a stabilit că aserţiunile celor care atacau instituţia erau nereale. Se poate discuta şi cred că o modificare legislativă ar fi binevenită, în sensul în care persoana care face aserţiuni nereale ar putea fi şi sancţionată, însă despre modalitatea sancţiunii și care ar trebui să fie natura acesteia, se poate discuta.

Reporter: Consideraţi că datorită activităţii intense a DNA fenomenul corupţiei este în scădere sau românii au reuşit cumva să îl înrădăcineze şi perpetueze? 

Nistor Călin: La acest moment, nu se constată un regres evident al fenomenului corupţiei. Probabil că, în timp, fenomenul va regresa şi va ajunge în limite tolerabile pentru cetăţean. Este firesc să se întâmple aşa. Nu cred ca putem vorbi de o perpetuare a fenomenului de corupţie specific doar României. În România, fenomenul a fost perceput mai pregnant în perioada ultimilor ani, tocmai datorită activităţii desfășurate de organele de urmărire penală şi de  instanţele de judecată.

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate