Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. „Prințul pădurilor”, Paltin-Sturdza, i-a înregistrat și el pe deputații Hrebenciuc și Adam. „Urmează patru ani, în care ne ocupăm de afaceri curate, nu de furat”

Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, pe vremea când împărțeau pădurile in Parlament FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 20 Comentarii | 8902 Vizualizari

Procurorii DNA au descoperit acasă la prințul Paltin-Sturdza o înregistrare ambientală făcută de acesta în timp ce negocia, într-un hotel din Capitală, detaliile unei șpăgi uriașe cu deputații Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc.

Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebeciuc şi Ioan Adam au recunoscut parţial la DNA implicarea lor în retrocedarea frauduloasă a 43.227 hectare de pădure. Este vorba de cazul denumit „Jaf în codrii României”, în care Viorel Hrebenciuc este acuzat că urma să primească o șpagă de 12.000 de hectare de la presupusul moștenitor, prințul Gheorghe Paltin-Sturdza.

Una din probele cheie ale procurorilor se bazează pe mai multe înregistrări ambientale făcute chiar de Paltin –Sturdza, din timpul discuţiilor din 19 aprilie 2013 cu cei doi deputaţi PSD, înregistrări care au fost găsite în biroul acestuia la percheziţiile din 15 octombrie 2014. Este vorba de prima întâlnire dintre cei trei, care a avut loc la Hotelul Hilton din București.

Influențe la nivel înalt

Paltin-Sturdza avea nevoie de cunoştinţele celor doi politicieni: Adam era influent printre magistraţii din Covasna, iar Hrebenciuc avea relaţii la Romsilva, la primarii de comune şi la şefii direcţiilor silvice locale. Potrivit interceptărilor, Hrebenciuc se lăuda că putea promova legi cu dedicație, că numea secretari de stat și înalți funcționari.

„Evenimentul zilei” a selectat o parte din discuţiile celor trei. În acest dosar, judecătorii au decis, în decembrie 2014, ca Andrei Hrebenciuc să fie cercetat în arest la domiciliu, în timp ce Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam și Paltin- Sturdza să rămână în arest.

„Eu l-am pus șeful Camerei Deputaților”

În discuții, Hrebenciuc se lăuda că el era atât de influent încât l-a pus pe Adrian Năstase președinte al Camerei Deputaților.

Adam: Domn’le, eu vreau să fie totul curat și legal.

Hrebenciuc: Nu, deci fără problemă. Deci domnu’...e.

Adam: Pentru că tre’ să știm...

Hrebenciuc: Domnu’ Sturd za, dacă simțeam că este ceva care nu e-n regulă, nu veneam să stăm de vorbă cu dumneavoastră, ca să fie foarte clar.

Sturdza: Ați văzut hotărârea ?

Hrebenciuc: Eu sunt de 20 de ani în politică, de după ’90, așa, s-au spus toate prostiile despre mine, dar până la urmă, dacă stăm să ne uităm, nu s-a dovedit absolut nimic. Și n-am fost chemat niciodată, niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorbă cu oricine și nu mi-e frică pentru că n-am…. hai să vă spun și de ce n-am probleme, ca să mă înțelegi exact. E o discuție cu Năstase, că e la modă astăzi, da. Eu lucrez cu Năstase din ’94 și vă și spun că-n ’92 eu l-am pus șeful Camerei Deputaților, că eu eram consilierul lui Iliescu… lui Iliescu ’92, și eu știu exact în 15 august ’92, când l-am lămurit pe Năstase la Iliescu, la Predeal, să vină pe liste la noi, că nu vroia să vină aici, mergea în partea cealaltă.

Adam: Așa e, așa e.

„Vine valul arestărilor și la noi”

Hrebenciuc a explicat care era planul său: să fenteze valul arestărilor miniștrilor implicați în privatizări dubioase și apoi să se apuce de treburi „serioase”.

Hrebenciuc: Numa’ puțin! Și zic, hai să-ți spun de ce fac... îți spun treaba asta, eu m-am uitat ce s-a întâmplat în toate țările din Europa de Est, care au intrat în NATO și în Uniunea Europeană îna intea noastră, că eram în situația asta, erau oamenii mult mai avansați decât noi. Și am observat următorul lucru: toți miniștrii care s-au ocupat de privatizare în toate țările au fost arestați, și-n Polonia, și-n Cehia, și-n Ungaria. Bun, deci ăștia au fost arestați, toate guvernele, care au făcut privatizări, și tot ce au făcut pe acolo. Zic: mă, oare de ce se întâmplă treaba asta? Păi, să-ți spun... i-am spus și de ce, domne, când trebe să fim în NATO și-n Uniunea Europeană, marile... transnaționale... o să trebuiască să găsească terenul gol. Oameni de afaceri care au câștigat bani, au intrat toți prin pușcării sau au probleme cu legea, în toate țările, nu eram noi... E clar că se va întâmpla și la noi treaba asta, vine valul și la noi. Păi vreau ca valul ăla să mă găsească... să fac, să n-am probleme, mă, și când o trece valul, o să ridic capu’ și-o să încerc să mă apuc să fac niște treburi serioase. Valul a trecut, domnu’ Sturdza, deci acuma îmi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeană, suntem membri în Clubul celor 27-28 de la 1 iunie. E altceva, nu mai merge cu porcării, nu mai ține, gata, s-a închis. Cine a făcut evaziune și nu l-a prins nimeni, să fie sănătos, și s-a și dovedit că așa cum au venit banii, așa i-au și cheltuit, că n-au avut creier.

Adam: I-au pus în Cipru, ha, ha, ha!

Hrebenciuc: Sunt idioți, sunt idioți!

Sturdza: În loc să-i pună în România, i-au pus în Cipru, ce bine i-au pedepsit!

Hrebenciuc: Exact, exact așa, și câte și mai câte...

„În prima zi, atunci am dat 22 de Hotărâri de Guvern”

Hrebenciuc era nemulțumit de guvernarea actuală a PSD, deoarece au preluat puterea nepregătiți, fără ca partidul să aibă un plan bine pus la punct. El a povestit cum l-ar fi sfătuit pe Adrian Năstase să facă „deal-uri” (înţelegeri - n.r.).

Hrebenciuc : Nu contează asta. Câștigăm alegerile, ne-am pregătit din '98 în 2000 perfect, niciodată nu s-a pregătit o guvernare, cum am pregătit- o noi atuncea, doi ani de zile.

Adam: Aia din '90-2000.

Hrebenciuc: A mers perfect, adică noi în prima zi, atuncea am dat 22 de Hotărâri de Guvern de reorganizare a ministerelor. Acuma, după cinci luni, nu le avem încă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate