Prin desemnarea lui Mihai Tudose, Liviu Dragnea îi dă o lovitură lui Eduard Hellvig | ROMANIA LUI CRISTOIU

Prin desemnarea lui Mihai Tudose, Liviu Dragnea îi dă o lovitură lui Eduard Hellvig | ROMANIA LUI CRISTOIU

La capătul unei ședințe a CPEx-ului PSD-ist, în care Liviu Dragnea a dat măsura inteligenței sale politice la nivel de eleșteu punîndu-și camarila să joace teatrul ieftin al democratizării PSD, candidatul PSD- ALDE pentru postul de premier a fost desemnat Mihai Tudose.

 Duminică, 25 iunie 2017 seara, la emisiunea România lui Cristoiu, moderatoarea Letiţia Bădescu a dat publicităţii, prin scoaterea unei coli dintr-un plic, numele candidatului la desemnarea ca premier din partea Coaliţiei PSD-ALDE.

Fără nici o contribuție la informația dată pe post, ştiam, totuși, că e vorba de Mihai Tudose înainte de deschiderea emisiunii, cînd mi s-a spus şi mie despre ce-i vorba de către Eugen Chelemen, simpaticul redactor şef al României tv.

Cînd a venit momentul Breaking news, nu mi-am exprimat nici măcar o virgulă de îndoială în legătură cu veridicitatea știrii, deşi, din experienţa de pînă acum, ştiam că un astfel de nume e pus în circulaţie, înainte de luarea unei decizii, pentru a abate atenția de la adevăratul nume. Cu atît mai mare a fost bănuiala asta cu cît Eugen Chelemen mi-a argumentat stabilirea numelui printr-o investigaţie amănunţită a postului între liderii PSD. Eram sigur că desemnarea va fi opera exclusivă a lui Liviu Dragnea, evident, după o discuție cu Președintele, astfel că informația cu întrebarea liderilo PSD mi s-a părut cusută cu ață albă.

Deşi, repet, n-am crezut o clipă că acesta e candidatul PSD, am arătat, în emisiune, că Mihai Tudose întruneşte toate condiţiile neştiute public pentru a fi propus de PSD lui Klaus Iohannis:

1) E suficient de şters din punct de vedere mediatic pentru a trece în ochii opiniei publice altcineva decît un om de paie al lui Liviu Dragnea, fără a fi din Teleorman.

2) Datele sale biografice îl dezvăluie ca un om al SRI.

Asta poate fi condiţia cerută de Klaus Iohannis pentru a putea controla şi el pe premier.

Pe parcursul emisiunii m-a clătinat în credinţa mea că e vorba de un iepure mediatic vestea dată de Letiţia Bădescu că toate televiziunile de ştiri, toate site-urile, urmînd România tv, îl dădeau pe Mihai Tudose drept propunerea PSD. Era și asta o premieră, știu fiind că în astfel de împrejurări fiecare redacție își are propriile surse și apelează cu greu la preluarea unei știri de la concurență. Deşi informaţia putea avea ca şi în cazul României tv, aceeaşi sursă – Liviu Dragnea –, totuşi am plecat din emisiune convins că Mihai Tudose a fost aruncat în spaţiul mediatic pentru a abate atenţia de la adevăratul nume.

Luni, chiar din timpul şedinţei CExN al PSD, s-a aflat ca o axiomă deja că PSD-ALDE vor merge la Cotroceni cu propunerea Mihai Tudose.

Indiscutabil, informaţia cu Mihai Tudose a fost dată presei de Liviu Dragnea.

Confirmarea numelui dovedeşte că: 1) Liviu Dragnea a obţinut încă de duminică seara acceptul lui Klaus Iohannis.

2) Liviu Dragnea continuă să fie Jupînul în PSD, odată ce el a putut da drept sigură propunerea cu Mihai Tudose înainte de şedinţa CExN. Teoretic, cel puțin ar fi trebuit să nu riște contrazicerea de către ceilalți lideri ai Partidului. Practic, liderii PSD s-au comportat și de data asta ca niște oițe sterpe ale lui Liviu Dragnea.

Criza din PSD n-a schimbat nimic în neobolşevismul acestui partid.

Organismul de conducere – CexN - a votat numele propus de Liviu Dragnea cu acelaşi entuziasm de robot cu care a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Grindeanu la nici 6 luni de la investire.

Ca să pară că s-a schimbat ceva, membrii camarilei lui Liviu Dragnea au fost puși de acesta să se abțină. Să se abțină nu să voteze împotriva propunerii sale, Doamne ferește!

De regulă, dacă se dau presei ca sigure astfel de informaţii au menirea de a verifica numele în perspectiva desemnării.

Așa cred că s-a întîmplat și cu livrarea numelui de Mihai Tudose României tv.

Pe lîngă un fel de ciocolățică dată postului, pentru că a fost de partea lui Liviu Dragnea în timpul Crizei, informația a avut menirea de a verifica posibilele puncte slabe ale lui Mihai Tudose în planul imaginii publice.

E mai mult decît interesant că duminică seara toate observaţiile, fără excepţie, din spaţiul public s-au referit la imaginea lui Mihai Tudose de om al SRI.

Nu mai recapitulez aici elementele reale care au dus la făurirea acestei imagini a lui Mihai Tudose încă de pe vremea Guvernului Ponta. Nu numai doctoratul luat la ANI, dar şi cărţile publicate de Mihai Tudose dezvăluie drept preocupări principale teme ţinînd de un ofiţer SRI.

Deşi luni au apărut în presă şi dezvăluiri despre nota 0 obţinută de Mihai Tudose la Evaluarea miniştrilor, totuşi, imaginea reafirmată de întreaga presă a fost cea de om al Serviciilor. E Mihai Tudose un om al Serviciilor? Habar n-am şi, ţin să precizez, nici nu mă interesează dacă e sau nu. Sigur e că preocupările sale ţin nu de economie, nu de finanţe, nu de administrarea ţării, ci de Siguranţa naţională.

Nu-i exclus ca asta să fi contat în dialogul cu Klaus Iohannis:

Imaginea lui Mihai Tudose de om al Serviciilor, cu preocupări ținînd nu de administrarea, ci de înarmarea țării.

În perioada următoare, Klaus Iohannis are nevoie de sprijinul Guvernului pentru a-și îndeplini angajamentele finaciare uriașe făcute în fața lui Donald Trump în schimbul bătăii pe umăr.

Un ofițer precum Mihai Tudose ar fi printre puținii care ar cădea de acord să luăm bani de la viața cotidiană și să-i dăm pe armament american.

În decembrie 2016, cînd s-a pus problema posibililor miniştri PSD-ALDE, apelînd la şiretlicul scurgerii în Presă, Liviu Dragnea s-a dat drept înverşunat adversar al plasării în Guvern a oamenilor Serviciilor. De ce a optat acum pentru Mihai Tudose?

Din simpla nevoie de a dovedi că Mihai Tudose nu e omul său. Ar fi fost dificil să dovedească asta propunînd şi impunînd un veritabil lider PSD sau pe cineva cu imaginea de om al lui Victor Ponta. Fiind vorba de un om al Serviciilor, Liviu Dragnea poate juca teatrul ieftin al unui om căruia i s-a impus de către Servicii un nume. Din acest punct de vedere, e mai mult decît semnificativ că însuși Liviu Dragnea a deschis discuția în public despre posibila dublă comandă la care ar răspunde Mihai Tudose.

Eduard Hellvig s-a străduit să ne convingă pînă acum că SRI s-a retras în chip democratic în cazarmă.

Că SRI nu se mai implică în viaţa politică.

Nu ştiu dacă Mihai Tudose e ofiţer SRI.

Nu ştiu dacă el a fost propus şi impus de SRI.

Imaginea sa publică e de om al SRI. Şi cine să creadă că SRI nu l-a impus lui Liviu Dragnea?

Lovitura dată lui Eduard Hellvig e făţişă.

SRI s-a implicat în criza din PSD. SRI se implică în desemnarea premierului.

Mai poate să susţină Eduard Hellvig că SRI s-a schimbat radical față de perioada cînd acționa ca un stîlp al Statului Paralel?!