Primarul Romei: „NU mai putem primi alți IMIGRANȚI, suntem COPLEȘIȚI”

Primarul Romei: „NU mai putem primi alți IMIGRANȚI, suntem COPLEȘIȚI”

Virginia Raggi, edilul capitalei italiene, i-a trimis o scrisoare ministrului italian de Interne, în care afirmă că Roma se confruntă cu o criză gravă.

„Capacitatea de primire a Romei este epuizată”, scrie Raggi, precizând că nou-sosiții reprezintă „costuri sociale devastatoare”.

Potrivit ministrului de Interne, Marco Minniti, numărul imigranților sosiți la Roma este conform cotelor convenite cu Uniunea Europeană.

Interesant este că, acum șase luni, Virginia Raggi, membră a Mișcării 5 Stele, saluta rolul unor metropole europene, precum Roma sau Barcelona, în primirea de imigranți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe pagina sa de Facebook, ea scria:

„Noi, în calitate de primari, și orașele noastre, facem față eforturilor fluxului important de imigranți. Este datoria noastră să asigurăm demnitatea, adăpostul și căldura umană pentru nou-sosiți. Atitudinile negative și închistarea reprezintă ofense la adresa demnității umane?”

Ce s-a întâmplat în ultimele șase luni? Există doar două explicații pentru schimbarea dramatică a poziției Virginiei Raggi.

1. O schimbare de atitudine politică a Mișcării 5 Stele.

2. O evoluție a situației imigranților în Italia.

Comentatorii italieni, citați de Dreuz, constată că scrisoarea lui Raggi coincide cu rezultatele recente proaste ale M5S în primul tur al alegerilor locale ce a avut loc la începutul lui iunie.

O înăsprire a tonului față de imigranți ar avea deci drept rol să ofere mai multe șanse în turul II, programat pentru 25 iunie.

Scrisoarea lui Ragii este văzută ca o aliniere strategică a M5S la o politică de dreapta mai tradiționalistă.

Alte motive ale schimbării politice a M5S ar fi situația imigranților ilegali cu statut neclar, expulzarea celor care ocupă ilegal locuințe, măsurile anti-cerșetorie mai severe introduse la Roma și apelul lui Beppo Grillo, liderul M5S, de a distruge taberele de țigani din capitala Italiei.

Cum și alegerile generale se apropie (în toamnă ar putea fi organizate anticipate), se vorbește tot mai insistent de o alianță între 5Stele și Liga Nordului împotriva Partidului Democratic al fostului premier Matteo Renzi.

Pe de altă parte:

Deși este adevărat că cifrele sunt conforme cu cotele convenite cu UE, prezența refugiaților a devenit foarte vizibilă în ultimul an, mai ales în gări și în spațiile publice.

Sărăcia și numărul mare de vagabonzi cresc continuu, în timp ce Italia gâfâie încercând să ofere sprijin pentru integrarea imigranților pe termen mediu și lung.

La începutul crizei migratorii, Italia s-a considerat drept centru de tranzit pentru imigranții aflați în drum spre Europa centrală și de nord.

În 2014, de exemplu, deși în țară au intrat dinspre Mediterana 170.000 de persoane, doar 66.000 dintre ele au depus cereri de azil.

Peste 100.000 de imigranți – majoritatea sirieni, eritreeni și sudanezi – au traversat Italia, folosind Milano și Roma ca baze temporare.

Însă, cu cât au sporit cererile de azil, cu atât a crescut și rata de respingere a lor, un număr tot mai mare de persoane ajungând în stradă, aflați în imposibilitatea atât de a părăsi Italia cât și de a intra în legalitate.

Acest șoc a fost încasat de populația italiană, iar autoritățile se arată neputincioase. În acest timp, în decursul unui weekend, în sudul Italiei debarcă circa 10.000 de imigranți.