Prețul propagandei antivaccinare, plătit cu vieți. CAMPANIA „VACCIN PENTRU VIAȚĂ”
- Dana Lascu
- 21 februarie 2018, 00:00
Suntem în plin sezon gripal, iar numărul deceselor crește de la o zi la alta. Aceasta, însă, se suprapune peste epidemia de rujeolă care face ravagii de exact doi ani în România. ● 39 de persoane au murit din cauza gripei, de la începutul anului și până acum. Niciuna nu era vaccinată, deși făceau parte din categoriile de risc. ● Avem și 38 de decese datorate rujeolei. E vorba de 35 de bebeluși, copii și adolescenți și 3 adulți. Niciunul vaccinat. ● Nu avem încă Legea vaccinării, care este blocată la Camera Deputaților pentru că i s-au adus amendamente față de care Ministerul Sănătății, inițiatorul proiectului, trebui să-și spună părerea
În toamna lui 2015, asociațiile profesionale pro vaccinare anunțau victorioase că s-a început lucrul la Legea vaccinării. Însă, abia la sfâșitul lui 2017, proiectul de lege, acerb contestat, a ajuns pe masa parlamentarilor. A trecut rapid de Senat, dar din noiembrie 2017 stă la Camera Deputaților. Dr. Florin Buicu (foto jos), președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților (cea care trebuie să compună un raport pe marginea proiectului, pe care să-l înainteze tuturor deputaților), a explicat pentru EVZ, ce se întâmplă.
De ce nu votează încă deputații
„Proiectul a fost înaintat spre avizare, potrivit legii, și altor comisii parlamentare. Trei dintre ele ne-au dat aviz, ba chiar au adus amendamente. Apoi, alte amendamente au fost aduse proiectului după dezbaterile publice organizate de Comisia de Sănătate. La aceste dezbateri au participat reprezentanți ai autorităților, din diferite eșaloane. Au fost și reprezentanți ai mai multor ONG-uri, pro sau contra vaccinare, ai unor asociații de părinții, unii dintre ei manifestându-se împotriva obligativității vaccinării pe care proiectul o introduce.
Aceste amendamente au fost înaintate Ministerului Sănătății, care va trebui să-și spună punctul de vedere. Dar vă rog să luați în calcul și faptul că avem, de trei săptămâni, un ministru nou, care are nevoie de timp, firesc, să se familiarizeze cu acest proiect, dar și cu alte proiecte de Sănătate care sunt în lucru. Va mai dura până vom putea emite un raport pe marginea Legii vaccinării. Nu pot estima cât”, a declarat Florin Buicu.
În acest timp, însă, situația din țară se înrăutățește. Avem în primul rând o epidemie de rujeolă care încă nu s-a terminat, și, deocamdată nedeclarată oficial (din motive pur statistice), una de gripă.
Rujeola, epidemie pe un teren propice
Epidemia de rujeolă a început acum doi ani și un pic (sfârșitul lui ianuarie 2016), iar în vara anului trecut a făcut ravagii. Au fost săptămâni în care se înregistrau și peste 300 de cazuri de îmbolnăvire. Rujeola, o boală extrem de contagioasă, a găsit un teren propice în România.
Mai bine de un an au fost probleme cu aprovizionarea cu vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), care este inclus în Programul Național de Imunizare, dar pentru care Ministerul Sănătății nu făcuse precomandă cu un an înainte și nici vreo licitație. Rezultatul?
În 2017 circa 250.000 de copilași nu au fost vaccinați la timp. Apoi, în vara aceluiași an, când Ministerul Sănătății s-a trezit cu o explozie de cazuri, a fost nevoit să cumpere rapid și pe „nevoi speciale”, evident la un preț mai mare, sute de mii de doze.
Un „studiu” dovedit minciună criminală, fluturat de vexxeri
În plină epidemie, când dozele de vaccin erau distribuite cu țârâita prin țară, mișcarea antivaccinare era extrem de vocală. Își baza lupta contra vaccinării pe un așa-zis studiu realizat de fostul medic englez Andrew Wakefield, care s-a dovedit a fi o minciună criminală. Englezul susținea că vaccinul ROR ar fi produs autism, dar Colegiul Medical Britanic (care i-a retras dreptul de practică) și jurnalistul Brian Deer au demonstrat că Wakefield pusese la cale „o fraudă elaborată”, pentru că ar fi vrut să-și lanseze propriul vaccin contra rujeolei.
De altfel, ulterior, au fost realizate alte zeci de studii, unele pe peste un milion de oameni, care au demonstrat că vaccinul ROR nu provoacă autismul. EVZ a relatat pe larg acest caz și argumentația care-l demontează. Materialele pot fi citite pe internet, pe site-ul nostru.
Am dat și la export!
Rezultatul propagandei deșănțate contra vaccinării? Rata de vaccinare pe țară a scăzut cu 20 de procente și am ajuns să exportăm boli infecțioase, dată fiind migrația forței de muncă. Două țări ne-au acuzat direct că le-am dat rujeolă: Belgia, unde o româncă a îmbolnăvit 70 de persoane, dar și Ungaria, care avea zeci de cazuri la spitalele din orașele de la granița comună.
Epidemia de rujeolă nu s-a stins nici acum, la doi ani de la apariția primelor cazuri. În urma ei avem, în total, 38 de morți (ultimul înregistrat anul acesta), niciunul vaccinat! Între decese, bebeluși cu vârsta între 3 săptămâni și un an (care nici măcar nu puteau fi vaccinați, întrucât prima doză de ROR se face la vârsta de un an, n.r.), adolescenți de 15 și 17, dar și o asistentă de la Boli Infecțioase din Brașov care a luat boala de la copilașii pe care-i îngrijea și a murit, la 39 de ani.
Pe lângă ei, circa 11.000 de cazuri de îmbolnăviri. Și numărul crește. Doar săptămâna trecută am înregistrat 90 de cazuri noi. Cele mai multe în Prahova și Vaslui. „Sunt cazuri dispersate pe teritoriul județului, nu sunt focare, și am luat măsurile epidemiologice de rigoare”, a explicat, pentru EVZ, Dan Ioniță, purtătorul de cuvânt al DSP Prahova.
La fel, „nu e un focar în Vaslui, sunt cazuri răspândite prin județ, am cerut deja dezinfecție acolo unde au apărut și am izolat cazurile”, a explicat, pentru EVZ, Mihaela Toplicianu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.
Gripa a ucis 15.050 de englezi
În Anglia, epidemia de gripă a început să piardă din intensitate după ce în ultimele două luni a făcut ravagii. Potrivit Oficiului Național britanic de Statistică de la debutul sezonului gripal (octombrie 2017) și până acum, gripa a ucis 15.050 de oameni, majoritatea bătrâni. Exact cum se întâmplă acum în România, în Marea Britanie în vârful de sezon gripal au circulat, în paralel, atât virusuri de tip A , cât și cele de tip B, ambele extrem de periculoase.
Sutele de mii de cazuri de infecții respiratorii au pus o mare presiune pe sistemul sanitar britanic și, în mod special, pe spitalele care s-au trezit sufocate de pacienți
Dr Valeria Herdea: „Din păcate, crește frecvența la copii”
Chestionată cu privire la înmulțirea îngrijorătoare a cazurilor de viroze, gripe etc, Dr Valeria Herdea (foto), unul dintre cei mai buni medici pediatri din București, ne-a declarat: „Am în jur de 80 de pacienți pe zi, adică dublu în comparație cu aceeași perioadă a lunii februarie 2017. Oamenii vin pentru că au simptome, nu pentru că s-ar fi speriat de gripa care bântuie prin țară. Din păcate, o să crească frecvența la copii. Zilele acestea au venit la cabinet mulți, foarte mulți. În procente, estimativ, cazurile la copii au crescut cu 25-30%”.
Dr Herdea nu-i poate încadra însă la bolnavi de gripă decât pe aceia care-și fac „exudatul”, test care costă 150 de lei. Cum mulți pacienți nu și-l permit, în statisticile oficiale nu figurează și aceste cazuri. Măsuri de prevenire? „Oamenii să nu mai ia antibiotice cu pumnul, de la primele semne! Mai bine să evite colectivitățile în această perioadă. Copiii, mai ales, ar trebui ținuți acasă”, a recomandat Dr Herdea.
A venit peste noi și gripa
De la jumătatea lui octombrie anul trecut a început și sezonul gripal. Și el ne-a prins pe picior greșit. Vaccinurile, care își fac efectul după două săptămâni de la injectare, au fost aduse o lună mai târziu, în noiembrie. Ce-i drept, Ministerul Sănătății s-a străduit, în acest caz, și a cumpărat în premieră națională, un milion de vaccinuri pentru imunizarea gratuită a persoanelor din categoriile de risc (față de jumătate de milion, în anii precedenți). În categoriile de risc intră copiii de la 6 luni la 18 ani, femeile gravide, bolnavii cronici și persoanele cu vârsta peste 60 de ani.
Din milionul de vaccinuri s-au făcut, până acum, peste 900.000, dar nu este destul, după cum o dovedește dublarea în doar două săptămâni a cazurilor de deces și creșterea alarmantă a îmbolnăvirilor.
Până aseară la ora 18.00, aveam 39 de decese datorate gripei (niciuna din persoanele decedate nu fusese vaccinată, 29 au fost din categoriile de risc, 10 din afara lor). Pe lângă ele, însă, se adună săptămânal în jur de 130.000 de cazuri de infecții respiratorii acute (care includ atât cazurile gripă dovedite clinic, cât și pneumoniile și infecțiile respiratorii acute).
De ce nu e oficial declarată epidemia
Cu toate acestea, deși medicii spun că vorbim deja de o epidemie de gripă și că toată lumea ar trebui să se vaccineze antigripal și să ia măsuri de protecție (inclusiv purtarea de măști), oficial ea nu poate fi declarată decât abia săptămâna viitoare.
„Epidemia se proclamă când trei săptămâni consecutiv se depăşeşte cu 20% nivelul maxim”, explica, zilele trecute, ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Iar noi avem acum doar două săptămâni cu 40% peste nivelul maxim.