Editura Evenimentul si Capital

IOHANNIS, consultări cu partidele. PNL susține URGENTAREA procedurii parlamentare în cazuri de CORUPȚIE. PSD vrea registru electoral al românilor din străinătate

Delegația PNL s-a consultat cu președintele Klaus Iohnannis.
Autor: | | 95 Comentarii | 2748 Vizualizari

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, astăzi, cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament cu privire la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare. Pe agenda discuţiilor s-au aflat o mai bună organizare a votului în străinatate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare. PSD a susținut modificarea sistemului de vot pentru românii din străinătate. Co-președinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga au anunțat că susțin votul prin corespondență și reducerea numărului de parlamentari.


Klaus Iohannis nu are însă controlul asupra majorității parlamentare, schimbările discutate de acesta fiind posibile numai dacă actuala majoritate va susține aceste proiecte.

Credeți că va putea Iohannis să producă aceste schimbări cu actuala majoritate din Parlamentul României?

Răspundeți la întrebare și întrați în dezbatere cu alți cititori evz care exprimă puncte de vedere pe această temă, în secțiunea de comentarii de mai jos.Rămâneți pe evz.ro pentru a afla, în timp real, cele mai interesante informații despre consultările de la Cotroceni.

UPDATE 19.00. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după consultările cu partidele parlamentare, că s-a decis ca până la finalul sesiunii parlamentare, să avem o soluţie legislativă pentru votul din diaspora, legislaţia alegerilor locale şi parlamentare, legea partidelor şi a finanţării campaniilor.  Klaus Iohannis a mai spus că partidele şi-au exprimat disponibilitatea pentru simplificarea procedurilor pe cererile de încuviinţare a reţinerii, arestării şi percheziţiei parlamentarilor, sunt premise pentru o soluţie legislativă în acest sens.

Citiți mai mult: Klaus Iohannis: Partidele susţin simplificarea procedurilor pentru cererile de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarilor. Raportul MCV este preponderent pozitiv

UPDATE. 17.00. Preşedintele fondator la PP-DD, Dan Diaconescu a declarat, miercuri, după consultările cu şeful statului, la Palatul Cotroceni, că Partidul Poporului a propus ca votul să fie universal, şi să fie valabil de la 16 ani, dar şi un Parlament cu 300 de aleşi care să nu mai aibă imunitate şi nici salariu.

Citiți mai mult: Dan Diaconescu, după consultările de la Cotroceni: Am propus desființarea CNA, tăierea salariilor parlamentarilor și vot obligatoriu

UPDATE 16.00. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat  după consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, că UDMR este de acord cu un sistem electoral mixt, care să respecte reprezentarea proporţională, Parlament bicameral şi un număr de aleşi de 300 de deputaţi şi 100 de senatori.

UPDATE 15.30. Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi liderii UDMR, în cadrul întâlnirilor şefului statului cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare pe tema priorităţilor legislative ale noii sesiuni, au început la Palatul Cotroceni. Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Rozalia Biro, Marton Arpad, Mate Andras Levente şi Laszlo Borbely.

UPDATE 14.30. Preşedintele Partidului Conservator (PC), Daniel Constantin, a declarat că ar trebui ca, pe viitor, Autoritatea Electorală Permanentă să fie cea care să se ocupe de organizarea alegerilor în diaspora.

"Trebuie modificat sistemul de vot pentru românii din afara graniţelor ţării (...), să oferim şansa tuturor românilor care locuiesc în străinătate sau care tranzitează o altă ţară de a vota fără niciun obstacol. Opinia majoritară a fost că cei care trebuie să se ocupe de organizarea alegerilor din diaspora trebuie să fie Autoritatea Electorală Permanentă, care a organizat foarte bine alegerile, până acum, în ţară. Noi considerăm că, într-un termen de câteva luni, să spunem şase luni, românii din afara graniţelor ţării ar trebui să se înscrie la ambasadele de care aparţin, în felul acesta nu avem liste suplimentare, avem liste permanente, ştim cu exactitate numărul celor care vor vota ca AEP să poată să organizeze în mod eficient alegerile", a spus Constantin, la Palatul Cotroceni, după întâlnirea delegaţiei PC cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 14.00. Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi PC în cadrul întâlnirilor şefului statului cu partidele şi formaţiunile politice pe tema priorităţilor legislative ale noii sesiuni parlamentare au început la Palatul Cotroceni. Din delegaţia PC fac parte Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Florea Damian, Bogdan Ciucă şi Constantin Avram.

UPDATE 12.15. Din delegația UNPR de la Palatul Cotroceni care s-a întâlnit cu președintele Iohannis au făcut parte preşedintele partidului, Gabriel Oprea, Ion Toma - secretar general adjunct şi vicepreşedinţii Laurenţiu Chirvăsuţă, Eugen Nicolicea, Valeriu Steriu şi Cătălin Cherecheş.

La finalul consultărilor, vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea a declarat că accelerarea ridicării imunităţii parlamentare este deja prevăzută în statutul senatorilor şi deputaţilor.

"Accelerarea (ridicării - n.r.) imunităţii parlamentare este deja făcută în statut (Statutul parlamentarului - n.r.) prin amendamentele UNPR, aşa că întocmeşte comisia raportul în maximum trei zile iar votul în plen pentru ridicarea imunităţii se dă în maximum cinci zile, ceea ce nu înseamnă că trebuie să aştepţi termenul acesta maxim. Am precizat domnului preşedinte că statutul este în vigoare, dar regulamentele Camerelor nu sunt puse în acord cu acest statut. Spre exemplu, la Camera Deputaţilor, comisia face raportul în cinci zile, iar votul în plen se dă în 20 de zile. Am propus punerea în acord a regulamentului cu statutul" a spus Nicolicea, citat de Agerpres.

El a adăugat că UNPR este de acord ca finanţarea partidelor să fie foarte transparentă pentru că elimină corupţia şi posibilitatea accederii în Parlament a unor oameni cu probleme.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate