Editura Evenimentul si Capital

PREMIERĂ. Revolta halatelor albe declanșează greva generală împotriva corupției

Sindicaliștii de la ROMATSA spun că impactul grevei generale a controlorilor de trafic aerian va fi catastrofal și arată că nu revendicările salariale i-au adus în această situație, rnci ilegalitățile care se comit la regie FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 7 Comentarii | 7884 Vizualizari

Revolta halatelor albe marchează lupta pentru reforma reală a sistemului de sănătate, fără „șpaga la plic”. Controlorii de trafic aerian declanșează, în premieră, o grevă generală menită să înlăture piloșii și incompetenții din ROMATSA. Profesorii ar putea boicota anul școlar, administrația publică se pregătește de grevă generală, iar polițiștii de proteste

Angajaţii ROMATSA au ajuns la capătul răbdărilor. Presiunile care se fac asupra lor din partea lui Ion Aurel Stanciu, directorul general al instituţiei, i-au determinat să se gândească serios la oprirea activităţii. Asta susțin cei peste 50 de angajați, în frunte cu liderii de sindicat, care s-au adunat, ieri, în fața companiei pentru a-i cere demisia directorului Aurel Stanciu. Protestatarii s-au săturat să vadă cu ochii lor câtă corupție există în această companie și cum se fac angajările pe pile. Controlorii de trafic aerian ameninţă că vor intra în grevă generală, începând cu 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă nu vor fi soluţionate. „Să știți că vom recurge la acest gest disperat nu din cauza banilor, nu este vorba despre așa ceva, ci sunt probleme de viaţă şi de moarte, de siguranţa pasagerilor şi a salariaţilor”, a declarat Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicaliştilor din Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian.

Bâlbâiala din Apuseni, urmarea incompetenței

Sindicalistul mai susține și faptul că noul șef a fost numit ilegal la conducerea ROMATSA. „Aurel Stanciu a fost numit total ilegal, nu a dat niciun concurs. Au mai fost şi alți direcori care şi-au depus dosarele, dar au fost forţaţi să renunţe. El a ajuns director de căutare şi salvare. Una dintre sarcinile pe care le-a avut a fost modernizarea acestui sistem de căutare și salvare după evenimentele din Apuseni. Puteți vedea că nu s-a făcut nimic, în afara unei direcții. Au angajat purtător de cuvânt pentru aceste evenimente, dar l-aţi văzut undeva pe post cu ocazia tragicului eveniment cu planorul?”, a mai spus Tudorache.

În cazul în care nu se va ajunge la nicio înţelegere cu autorităţile, aceştia vor declanşa greva generală. Din totalul de 3.000 de zboruri care sunt zilnic deasupra țării, pe timpul grevei, vor survola doar 1.000. Liderii de sindicat susţin că la cârma ROMATSA a fost pus un om care are posibilitatea să angajeze pe cine vrea, în funcţie de interesele pe care le are, în oricare post. Deşi au făcut numeroase plângeri la DNA, Parlament, Senat, la preşedinte şi la Camera Deputaţilor nimeni nu i-a luat în seamă. Acum amenință cu greva generală dacă nu se termină cu abuzurile.

Anul școlar ar putea fi boicotat de profesori

Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, ieri, pentru „Evenimentul zilei” că nu exclude nici o formă de protest din partea profesorilor, inclusiv boicotarea anului școlar care începe la 5 septembrie anul acesta.


FOTO: Orice măsură sindicală trebuie supusă la vot membrilor sindicatului. Dacă o votează 50% plus 1, atunci forma de protest este declanșată„Trebuie să prezentăm celor 80.000 de membri ai sindicatului nostru stadiul negocierilor cu Guvernul pe legea salarizării bugetarilor, anexele referitoare la personalul din învățământul preuniversitar și universitar. Le prezentăm colegilor noștri și o analiză a stadiului acordului încheiat cu Guvernul anul trecut (care prevede creșteri de 34 % până în 2017. 5% s-au dat de la 1 martie, 5% se dau de la 1 septembrie a.c.). Să vedem ce putem obține peste acest acord, pentru că luăm în calcul și modificările din punct de vedere salarial făcute prin ordonanță de urgență a Guvernului, care a dus la triplarea salariilor pentru demnitari, creșterea salariilor la administrația prezidențială și mărirea salariilor funcționarilor de la Guvern. Dacă nu ajungem la nici o înțelegere cu guvernanții, vom găsi cele mai bune forme de protest. Nu excludem nimic, nici boicotarea anului școlar. Depinde ce vor vota colegii noștri”, a spus liderul de sindicat.

Polițiștii: septembrie cu proteste

Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP), ne-a declarat ieri că nu exclude posibilitatea ca în luna septembrie polițiștii să declanșeze forme de protest, în cazul în care negocierile cu guvernanții nu ajung la un rezultat mulțumitor pentru sindicaliști. „Din păcate, polițiștii nu au dreptul să facă grevă, dar avem câteva forme de protest pe care le putem declanșa, dacă nu cădem de acord cu guvernanții cu privire la salarizarea polițiștilor. Dar deocamdată este prematur să vorbim, grila e la Ministerul Muncii și va fi trimisă la Ministerul de Finanțe. În septembrie vom ști clar dacă grila pentru polițiști va fi aprobată și dacă nu, atunci vom face proteste”, ne-a declarat Iulian Surugiu.


Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate