Premieră: A fost trimisă la închisoare prima femeie ex-ministru

Premieră: A fost trimisă la închisoare prima femeie ex-ministru

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi a fost condamnată, definitiv, la cinci ani închisoare cu executare. Aceeași pedeapsă a primit-o și consiliera sa, Elena Vârsta. Deputatul UNPR s-a predat la Poliția Cluj, la două ore după pronunțarea sentinței.

Cinci judecători de la Curtea Supremă au dictat, ieri, sentințele în dosarul „2 Mai”. Dintre cei doisprezece inculpați, trei au primit pedepse cu executare. Este vorba de fostul ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi, fosta sa consilieră, Ioana Vârsta, condamnate la câte cinci ani închisoare, și afaceristul George Nica Udangiu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Ceilalți nouă inculpați au fost condamnați cu suspendare.

Pedepsele au fost date în dosarul „2 Mai”, privind sponsorizarea ilegală a mai multor evenimente privind organizarea Zilei Tineretului din 2009.

Valoare triplă

Procurorii susțin că din fondurile ministerului condus de Monica Iacob Ridzi au fost plătite mai multe contracte, toate supraevaluate, pentru promovarea mai multor evenimente desfășurate în București și pe Litoral. În realitate, procurorii DNA susțin că  prin organizarea res­pectivelor evenimente s-a urmărit promovarea imaginii ministrului Monica Iacob Ridzi.

Astfel, în aprilie 2009, Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) a achitat către firma lui Udangiu, Artisan Consulting, 607.911 de lei. Mai departe, Udangiu a plătit către o altă firmă, Mobile Ebent, doar 160.000 de lei.

Din această sumă au fost plătite mai multe formații care au urcat pe scena amenajată în parcul IOR. Astfel, trupa Holograf a primit atunci 7.500 de euro, Vița de Vie - 2.000 de euro, iar Pepe - 2.800 de euro. „MTS a supraevaluat de 3,4 ori bugetul alocat evenimentelor de la București (trupe artistice, ansambluri muzicale și servicii artistice conexe)”, se arată în motivarea judecătorilor de la prima instanță.

Pentru alt spectacol, de la Costinești, ministerul lui Ridzi a plătit 619.000 de lei. Prestația artiștilor „Zdob și Zdub” și Alex a fost răsplătită cu 36.236 de lei. Diferența a intrat în conturile aceleași firme, controlate de Nica Udangiu. Magistrații au mai stabilit ca cei condamnați să plătească 2.736.933 de lei cu titlu de despăgubiri civile către partea civilă Ministerul Tineretului și Sportului.

Sechestru pe avere

De asemnea, au fost menținute măsurile asiguratorii dispuse în iulie 2009 de procurorii DNA, prin care s-a pus sechestru asupra sumei de 1.151.204 de lei, descoperită în conturile celor două firme care au obținut contractele de la MTS. Sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului mai este un apartament din Petroșani al fostului ministru, un teren intravilan și o construcție evaluată la 126.000 de lei.

Ulterior declanșării cercetărilor, pe 13 iulie 2009, potrivit DNA, Ridzi a intervenit să fie șterse din calculatoarele MTS, aparținând unora dintre inculpați, date și fișiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului.

2,7 milioane de lei este suma pe care cei 12 condamnați definitiv în dosarul „2 Mai” trebuie s-o returneze la bugetul de stat

Alte pedepse din dosarul „2 Mai”

  • Paul Diaconu, fost director Resurse Umane din MTS, trei ani de închisoare cu suspendare.
  • Marius Mihail Mărcuță, consilier în Direcția Investiții, trei ani cu suspendare.
  • Florin Cătălin Mircea, consilier, doi ani și jumătate cu suspendare
  • Octavian Petru Dragomir, director al Direcției Buget, trei ani cu suspendare.
  • Claudia Radu, director al Direcției Programe condamnat la doi ani și jumătate cu suspendare
  • Dan Petre Toia, director al Direcției Investiții, trei ani cu suspendare
  • Daniela Popa, consilier, doi ani cu suspendare
  • Bogdan Petre Iacobescu, administrator, trei ani cu suspendare.

Ne puteți urmări și pe Google News