POVESTE. Cum s-a născut celebrul „Cântec pentru Oltenia”, imnul Universității Craiova. „Se cântă pe stadioane, se cântă la nunți, la botezuri, la petreceri, la tot felul de cumetrii”

POVESTE. Cum s-a născut celebrul „Cântec pentru Oltenia”, imnul Universității Craiova. „Se cântă pe stadioane, se cântă la nunți, la botezuri, la petreceri, la tot felul de cumetrii”

Versurile celebrului „Cântec pentru Oltenia” au fost scrise de poetul Adrian Păunescu, pe 16 martie 1983, după meciul cu echipa Kaiserslautern

S-au împlinit, astăzi, 16 martie, 34 de ani de la celebrul meci Universitatea Craiova - Kaiserslautern (scor 1-0), din „sferturile” Cupei UEFA. După ce pierduseră cu 2-3 în Germania, oltenii au marcat golul galificării în semifinale, datorită lui Nicolae Negrilă (82). Seara, poetul Adrian Păunescu a compus versurile celebrei poezii „Cântec pentru Oltenia”, care avea să devină imnul Universității.

„În seara dinaintea meciului, deci suntem pe 15 martie 1983, mă cheamă la el în birou Lucian Triță, care era redactorul-șef al ziarului. Îmi arată o foaie dactilografiată cu poezia lui Adrian Păunescu. Ce facem? O dăm mâine?. Am citit poezia. Cutremurătoare. Eu zic să o publicăm. În ce pagină? Ziarul era full. În comun, am hotărât să o publicăm pe pagina întâi. Nu vor fi reproșuri?. Până atunci, pe prima pagină se publicaseră doar poezii dedicate lui Ceaușescu, Elenei Ceaușescu și partidului. Nu se mai întâmplase să punem pe prima pagină o altfel de poezie. Ne-am asumat orice risc. Până la urmă, era ziarul partidului, nu al nostru. Nu bănuiam în acea seară ce impact va avea acest cântec. Pentru că imnul a depășit condiția de imn al unei echipe de fotbal. Se cântă pe stadioane, se cântă la nunți, la botezuri, la petreceri, la tot felul de cumetrii”, a povestit Mircea Canțăr, fost ziarist la publicația „Înainte”, în paginile căreia a fost publicat „Cântec pentru Oltenia”. Povestea compeltă a imnului poate fi citită pe danielnanu.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News