Polițistul te poate împușca dacă faci o mișcare greșită

Polițistul te poate împușca dacă faci o mișcare greșită

În fața valului de agresiuni asupra polițiștilor, Ministerul Afacerilor Interne a propus schimbări importante în legislația actuală, inclusiv în Statutul Polițistului. Cu precădere, modificările vizează înăsprirea sancțiunilor împotriva celor care nu se supun somațiilor, în special în cazurile violente

O dezbatere publică pe tema unor schimbări importante, propuse în Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice și a Statutului Polițistului, care a avut loc ieri, a strârnit controverse. Prin acest proiect MAI a anunțat că se urmărește întărirea autorității oamenilor legii, în contextul în care în primele zece luni ale acestui an au fost comise peste 230 de fapte de ultraj împotriva polițiștilor, iar 30 împotriva altor categorii de personal, inclusiv pompieri. Astfel, s-a propus închisoarea pe viață pentru uciderea unui polițist sau jandarm și înăsprirea pedepselor pentru ultraj și ultraj judiciar.

În acest scop, a fost trimisă către Ministerul Justiției o serie de propuneri de modificare a Codului Penal. În paralel, MAI are în lucru un proiect de modificare a Legii nr. 360/2002 privind statutul polițistului. Una dintre propuneri vizează asistența juridică a polițiștilor în cazurile de ultraj, dar și pentru cheltuielile de judecată pe care le suportă oamenii legii, nevoiți să facă față unui proces în condițiile în care au aplicat legea și sunt acționați în instanță.

Cum ar trebui să acționeze polițistul

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o situație asemănătoare cu cea de la Bistrița-Năsăud, în urma căruia un polițist a fost nevoit să împuște un agresor care atacase cu o bâtă o patrulă, în noul proiect se menționează că polițistul are dreptul să solicite oricărei persoane vizate, legal, să adopte o poziție inofensivă: ținerea mâinilor la vedere, deasupra capului sau paralel cu solul, depărtarea picioarelor, adoptarea poziției șezut sau culcat. Dacă nu se supune solicitărilor polițistului sau se apropie de acesta, persoana în cauză riscă să fie împușcată.

Amenzi mari pentru refuzul legitimării

Amenda pentru refuzul legitimării este, acum, cuprinsă între 100 și 500 de lei. Prin noul proiect se propune o creștere care să permită polițistului sancționarea cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei. De asemenea, polițiștii pot intra în curți sau în casele în care sunt semnalate scandaluri, bătăi sau furturi, fără acordul proprietarului. O altă propunere de încadrarea faptei ca și infracțiune este împiedicarea polițistului să deruleze o anumită intervenție în stradă, care ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

Muzica tare, pedepsită cu închisoare

O altă prevedere arată că o persoană riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani, dacă tulbură liniștea locatarilor, după ce a fost avertizată să înceteze. Sunt considerate infracțiuni redarea muzicii la intensitate mare la blocuri și în spațiul public, în apropierea locuințelor.