Un polițist care a păcălit Sistemul. Cum a reușit un agent dat afară din MAI să ajungă ofițer

Un polițist care a păcălit Sistemul. Cum a reușit un agent dat afară din MAI să ajungă ofițer

Disponibilizat în 2011, s-a războit cu MAI, i-a dat în judecată pe foștii miniștri, a trimis memorii și a protestat în stradă, dar nu a reușit să revină în rândul polițiștilor decât după cinci ani.

Anul acesta, Laurențiu Olaru a luat și examenul de ofițer la Poliția de Frontieră Laurențiu Claudiu Olaru este unul dintre cei aproximativ 9.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care au fost fie disponibilizați, fie pensionați în anul 2011, în timpul mandatului fostului ministru al Internelor, Traian Igaș.

Are 31 de ani și este din județul Vrancea. „În 2011, când m-au disponibilizat, nu eram bun nici de agent și acum, în 2017, sunt bun de ofițer? Am întrebat comisia și nu a știut ce să îmi răspundă....”, a relatat Laurențiu Olaru, după ce a promovat, în august, examenul de trecere în corpul ofițerilor. Când a fost dat afară din Sistem era agent la Poliția de Frontieră Brăila, însă modul în care a fost nevoit să părăsească MAI seamănă cu a celorlalți polițiști, jandarmi, pompieri care și-au pierdut slujbele, în urmă cu șase ani.

Șefii l-au sfătuit să se facă drujbar Dorința lui Olaru de a fi polițist și visurile pe care și le făcuse după ce a absolvit Liceul Militar „Neagoe Basarab”, din Buzău, în anul 2004, se prăbușiseră, în 2011, ca un joc de domino.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ce m-a durut pe mine cel mai mult este faptul că, după un liceu militar la MAI și școală de poliție, am ajuns să fiu disponibilizat fără examen”, e supărat Laurențiu. Povestea tânărului a relatat-o Marin Șerbănescu pe pagina Facebook a SPR Diamantul:„Am rămas impresionat cât a suferit acest băiat anii aceştia. Ştiu cât s-a luptat să revină în Sistem, în 2016. Când am auzit că a luat la ofiţeri, efectiv nu îmi venea să cred ! Puţini poliţişti au în viaţă ambiţia lui”.

Ca să se reîncadreze în Poliție, tânărul brăilean a profitat de momentul în care MAI a anunțat că face încadrări din sursă externă.

„Am purtat lupte seculare cu MAI pentru a introduce în legea 360 şi instituţia reîncadrării. În 2016, ei vroiau să ocupe posturile doar din sursă externă. Am fost în audienţă în nenumărate rânduri la preşedinţie, la parlamentari, primminiştri, miniştri MAI, oameni cu factor de decizie, inspectorul general al Poliției de Frontieră care mi-a spus să mă fac dulgher, sudor sau drujbar. Am organizat proteste împreună cu Negruţ Cristian. Ne-au fugărit şi jandarmii. Mulţi am fost sancţionaţi contravențional”, a povestit Laurențiu Olaru.

S-a înscris în trei locuri

El a dezvăluit că s-a reîncadrat la Poliția de Frontieră Timişoara „deoarece celor de la ITPF Iaşi (de care aparține Poliția de Frontieră Brăila - n.r.) le-am făcut numeroase reclamaţii”. „Erau cu ochii pe mine şi pentru a nu avea repercursiunii m-am înscris întâi la ITPF Iaşi, apoi la ITPF Timişoara unde mi-am şi depus întregul dosar”, a adăugat Laurențiu.

La Iași nu s-a mai prezentat „că ştiam că merg degeaba şi m-ar fi picat la sport sau psihologic”. Spune că, dintre toți disponibilizații din 2011, el a fost singurul care a reușit să se întoarcă în sistem... Toți ceilalți „au fost făcuți pe la medical sau psihologic”. În iunie 2016, Laurențiu Olaru se înscrisese și la examenul pentru postul de agent la Penitenciarul Tichilești, dar nu s-a mai prezentat.

Apt și pentru Poliția Română

La un an de la reîncadrearea ca agent principal III, în data de 22 august 2017, Laurențiu Olaru a luat examenul de trecere în corpul ofițerilor (TCO). Numele său apare și pe site-ul Poliției Române, unde a fost declarat apt pentru a candida ca ofițer specialist la Brigada de Operațiuni Speciale Timișoara. După ce a luat examenul la Frontieră, însă, a renunțat la examenul scris de la Poliția Română.