Editura Evenimentul si Capital

Plan de resuscitare a şcolii rurale. Burse generoase pentru studenţii care aleg să profeseze în satul natal!

Autor: | | 1 Comentarii | 634 Vizualizari

Riscăm să rămânem fără profesori şi medici în satele din România. Ministerul Educaţiei a conştientizat necesitatea unor măsuri de încurajare şi susţinere a tinerilor din mediul rural şi a iniţiat demersurile pentru a obţine bani, din nou, pentru bursele şi salariile celor care urmează o facultate şi revin în localităţile de orgine

Proiectul Ministerului Educaţiei a funcţionat, iniţial, din 2005 până în 2010, dar din cauza beneficiarilor care erau în scădere, proiectul a fost oprit. Însă, sub o formă mai atractivă, măsura ar putea deveni populară printre sutele de tineri potenţiali bursieri, spun autorităţile.

Primeau 400 de lei lunar

Conform H.G. 769/2005 Ministerul Educației acorda anual, pe bază de contract, un număr de burse de studii studenților cu domiciliul în mediul rural celor care urmeau cursurile de zi ale unor instituții de învățământ superior acreditate și care se obligă că după absolvirea studiilor universitare să profeseze în invătămantul din mediul rural, în specialitatea pentru care s-au pregătit, în calitate de titular sau suplinitor, o perioadă cel puțin egală cu perioad pentru care au primit bursă. Bursele erau în valoare de 400 lei, iar pentru acordarea lor, studenții semnau un protocol cu universitatea și cu Inspectoratul Școlar Județean, prin care se angajau să urmeze modulele psihopedagogice în timpul facultății.

Doar 23 de beneficiar

Din păcate, dacă în 2005 erau peste 400 de beneficiari, în 2010 doar 23 de studenţi mai luau bursa. Acest context a determinat stoparea proiectului. O posibilă cauză a scăderii doritorilor de bursă ar fi putu fi limitările legale inutile, care produceau destul de multe neplăceri. În forma de atunci, tinerii erau constrânşi să predea doar materia pentru care s-au pregătit la facultate, fără posibilitatea să opteze pentru alte discipline.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Ministerul Educaţiei, planuri mari

Pe viitor, acest proiect urmează să se îmbunătăţească şi să fie atractiv. Măsurile de încurajare pentru tinerii din mediul rural sunt prioritare, în acest moment, pentru Ministerul Educaţiei. „Noi ne dorim să creştem cuantumul acestor burse şi să reluăm proiectul. În urmă cu 7 ani, tinerii primeau puţin peste 300 de lei, dar acum ne gândim la burse de aproximativ 700 de lei. Am iniţiat demersurile legale în acest sens şi există deja proiectul în lucru. Trebuie să cristalizăm forma legală prin care să fie propus, din nou, proiectul. Probabil că vorbim de o Hotărâre de Guvern care să fie cuprinsă şi în noua lege a Educaţiei. Sperăm ca anul acesta el să intre şi în vigoare”, transmit oficiali din Ministerul Educaţiei, exclusiv pentru Evenimentul Zilei.

Această lege se va modifica

Acesta este articolul care urmează să fie reluat şi modificat:

(1) Studenții care provin din familii cu venituri reduse beneficiază de un sistem de împrumuturi bancare pentru efectuarea studiilor, garantate de stat, în condițiile legislației în vigoare, prin Agenția de credite și burse de studii. Împrumuturile pot acoperi taxele de studii și costul vieții pe perioada studiilor.

(2) Absolvenții care vor practica profesia minimum 5 ani în mediul rural vor fi scutiți de plata a 75% din împrumut, această parte fiind preluată de către stat, în cuantum de maximum 5.000 lei.

(3) Agenția de credite și burse de studii propune reglementări corespunzătoare în vederea acordării creditelor.

Loading...
Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 20:04 AVION din TEATRELE de RĂZBOI la Funeraliile Regale. Cum și când va fi adus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai în România 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă... 16:29 CTP i-a desfiinţat pe urmaşii Regelui Mihai: „Casa Regală, lacheul de imagine al Guvernului contra 25 milioane euro” 16:29 Dezvăluiri despre vizita Regelui Mihai din 1992: Scenariul Puterii prevedea ca evenimentul să fie marcat de grave violențe! 10:09 Reportaj: Regele Mihai, în ochii celor care odinioară i-au fost supuși

Articole salvate