Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. Percheziţii ample la traficanţii de droguri din Braşov care le vindeau narcomanilor substanţe destinate experimentelor. Noua arma criminala impotriva adolescenţilor: chminaca. Doi morţi şi mai mulţi internaţi de urgenţă. 11 REŢINUŢI

Autor: | | 3 Comentarii | 2377 Vizualizari

Cel puţin 25 percheziţii au loc la membrii unei grupări de pe raza judeţului Braşov bănuite că se ocupă cu traficul de stupefiante. Traficanţii comercializau substanţe psihoactive cumpărate din Marea Britanie, destinate experimentelor chimice şi interzise consumului uman. Cazul a fost descoperit de autorităţile din Germania, unde doi tineri au murit şi mai mulţi au fost spitalizaţi. Şi în Braşov, la spitalul de copii, au fost înregistrate mai multe internări de urgenţă, de-a lungul timpului. Traficanţii de substanţe psihoactive sunt greu de prins din cauza LEGII STUPIDE.

Update. Procurorii DIICOT au reţinut 11 persoane, membre în grupul infracţional organizat, persoane cu vârste între 19 şi 25 de ani. Ei vor fi duşi miercuri la Tribunalul Braşov, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Update. Cazul a fost iniţial descoperit de autorităţile din Germania, ţară în care deja au murit două persoane care au consumat substanţa psihoactivă, mai multe persoane fiind internate în stare gravă. Şi la Braşov, la spitalul de copii, s-au înregistrat, de-a lungul timpului, mai multe internări de urgenţă, una pe săptămână, potrivit surselor EVZ.

Procurorii DIICOT lucrează la acest caz din noiembrie anul trecut, în cooperare judiciară internaţională cu omologi din mai multe state. O problemă care îngreunează cercetările din România este faptul că noul Cod de Procedură Penală i-a cam lăsat pe procurori fără instrumente în faţa traficanţilor de substanţe psihoactive. Livrările autorizate, folosirea poliţiştilor sub acoperire sunt instrumente utilizate peste tot în lume pentru prinderea nu doar a traficanţilor  de droguri, dar şi a traficanţilor de substanţe psihoactive. În România, conform noului CPP, ele nu mai pot fi folosite. Procurorii DIICOT se plâng şi au atras de mult timp atenţia asupra faptului că traficanţii individuali de substanţe psihoactive nu pot fi arestaţi pentru că limitele de pedeapsă ale acestei infracţiuni nu permit acest lucru. Pedeapsa este prea blândă: de la trei luni la doi ani de închisoare sau cu amendă. Aşa se face că fenomenul a luat amploare.

Victime: minorii

Reţeaua care actiona în Braşov şi-a racolat clienţii din rândul adolescenţilor."Cei mai mulţi sunt minori. Adolescenţi de 15, 16 până în 20 de ani. Traficanţii le distribuiau substanţele psihoactive care conţineau chimnaca în locuri publice, în general în zona supermarketurilor şi a mall-urilor. Cam o dată pe săptămână se ajungea la urgenţe, la spitalul de copii din Braşov", ne-au declarat surse DIICOT.

Ştirea iniţială

Procurorii DIICOT percheziţioneză mai multe persoane aparţinând unei grupări de pe raza judeţului Braşov suspectate că vindea online o substanţă letală. La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Braşov  vor fi aduse, în vederea audierii,  25 de membri ai grupării care se ocupa cu comercializarea unor substanţe psihoactive, pe care le cumpărau din Marea Britanie, cu toate acestea sunt destinate experimentelor chimice şi sunt interzise consumului uman.

"În vederea distribuirii eficiente a substanțelor cu efecte psihoactive liderii grupului infracţional  s-au implicat în activitățile de recrutare a persoanelor dispuse să le comercializeze, în special  din rândul consumatorilor, reuşind să creeze astfel o rețea având ramificații pe raza municipiilor Brașov  şi Codlea. Substanţele psihoactive erau achiziţionate de către membrii grupului infracţional prin intermediul unor site-uri  din Marea Britanie destinate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu specificaţii clare de interdicţie pentru consumul uman. Destinaţia produselor achiziţionate din Marea Britanie era schimbată de către membrii grupului astfel că, în procesul de fabricare al « etnobotanicelor »,  membrii grupului utilizau  atât  produsul de baza cât şi toluen, acetona sau sodă caustică. Produsul finit obţinut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente vegetale neutre (plante) iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sanatate. În urma consumului acestor canabinoizi sintetici au fost inregistrate numeroase cazuri de internare  în unităţi spitaliceşti a mai multor persoane, în special minori/adolescenţi", se arată într-un comunicat al DIICOT.

Mai mult, produsul de bază din care sunt realizate respectivele stupefiante a fost interzis în anul 2015 de autorităţile germane, după ce două persoane au murit, iar alte trei au ajuns la spital în stare gravă din cauza lui. Acest drog a făcut deja victime şi în ţara noastră, mai mulţi români ajungând la spital după ce l-au consumat.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate